[ AUDIO ] De ce se amanetează viitorul comunei pentru voturi și un nou mandat de primar?

Scris de Andrei Vacaru
330 vizualizari

În anul 2020, an electoral, la primăria comunei Stâlpeni era înregistrată o inițiativă aparținând domnului Vlăduț Dobrișan, respectiv un proiect de hotărâre de consiliu local privind acordarea unei mese calde pe zi pentru elevi. Proiectul a fost respins de CL Stâlpeni, din câte îmi aduc aminte motivul fiind lipsa de fonduri.

Nici măcar nu au discutat, înainte de a fi aprobat sau nu, spre exemplu, dacă poate fi modificat sub forma acordării gratuite a unui pachet alimentar și nu a unei mese calde. Ori dacă la efortul bugetar nu pot fi implicate cumva și autoritățile județene sau naționale. Nu, doar a fost respins și atât.

În schimb Primarul comunei Țițești, dl. Gheorghe Savu, a făcut toate eforturile necesare pentru ca instituția pe care o conduce să fie una din cele 4 UAT-uri din județul Argeș și una din cele 300 de localități din țară unde este implementat proiectul pilot de acordare a unui suport alimentar pentru elevi. Astfel, conform listei publicată pe site-ul edu.ro, 495 de elevi din comuna învecinată beneficiază de un supliment alimentar consistent, după cum vedem din postarea domnului primar, hrană cu mult mai bogată nutrițional și caloric decât mărul și biscuitele, ori cornul și laptele tradițional.

De ce la Țițești se poate și la Stâlpeni „nu sunt fonduri”?

Într-o discuție pe care am avut-o cu doamna director a liceului Tehnologic „I.C. Petrescu” din Stâlpeni, aceasta se plângea că la primăria Bălilești, altă comună vecină cu noi, sunt 4 paznici ai primăriei de acolo care își desfășoară activitatea la instituțiile școlare din comună și tot primăria Bălilești deține 4 microbuze școlare cu care asigură transportul elevilor.

Bine, doamna era supărată și că ISJ Argeș nu eliberează postul de contabil, acolo unde probabil s-ar întoarce domnul Mesteacăn Eugen, nu numai pe primar. Însă trăgea speranțe că nu va mai fi primar după 2024 domnul Șerbănoiu, ci va avea „grijă” partidul să pună pe altcineva.

De ce la Bălilești se poate ca primăria să aibă 4 paznici și 4 microbuze școlare, în timp ce la Stâlpeni este numai un „guard” prevăzut în organigramă și niciun microbuz școlar?

Un răspuns la toate aceste întrebări ar putea fi: partidul. Respectiv că domnul Gheorghe Savu de la Țițești este membru PNL și cum ministrul educației este PNL, atunci a intrat pe lista celor 300 de localități care beneficiază de acest supliment alimentar prin influență politică.

Bun, dar în primul mandat al domnului Șerbănoiu ministru al educației a fost de la PSD. Iar inspectorul școlar general, dl. profesor Dumitru Tudosoiu care deține aceeași funcție și astăzi este coleg de partid cu primarul nostru. Atunci, dacă este doar influență politică, de ce la Stâlpeni nu a ajuns măcar un microbuz școlar pentru elevi?

Sau poate veți spune că răspunsul este: banii.

Că Primăria din Țițești are un buget local mai mare decât noi deoarece la ei în comună sunt multe unități economice care plătesc acolo taxele și impozitele, cam cum este Dacia la Mioveni. Posibil, dar la noi de ce nu vin firmele ca să investească? De ce nu se deschid noi afaceri și nu sunt locuri de muncă suficiente, astfel încât locuitorii comunei să nu mai facă naveta la oraș?

Și dacă motivul real nu este „banul”, văzând că atunci când sunt bani, ei se duc pe investiții păguboase și pentru atragerea de voturi, amanetând viitorul comunei? Să luăm exemplul a două hotărâri de consiliu local Stâlpeni, respectiv HCL nr. 74/26.10.2022 și HCL nr. 75/26.10.2022.

În prima hotărâre se alocă 290.000 de lei către Căminul din Livezeni, „investiție” care mai înghițise până în acest an în jur de 320.000 de lei dacă nu mă înșel. Adică un total de 610.000 de lei cofinanțare de la bugetul local, pentru că tot proiectul a costat 1.000.000 de euro. Bani pe care primăria Stâlpeni i-a alocat pentru un obiectiv care, în raport cu nevoile comunității, nu era o prioritate.

De adăugat aici și că, în conformitate cu declarația primarului într-un ziar județean, se va desfășura și o mare sărbătoare populară la inaugurare, pentru a marca corespunzător darea în folosință a bugetofagului cămin cultural de la Livezeni. Probabil o paranghelie așa cum a fost cea organizată de primar pe 25 octombrie, de Focu’ lu Sumedru, cu o zi înainte de a se aproba în Consiliul Local hotărârile menționate mai sus.

A doua hotărâre de consiliu local este despre virarea de credite de la un cont bugetar la altul. În cadrul acestor mișcări de bani, învățământului îi este luată suma de 43.000 de lei, bani care se duc, printre altele, către cultură, sport și către alte secțiuni, cum ar fi autorități, drumuri, etc. Cultură însemnând din câte cunosc Ansamblul Pițigaia, iar sport, echipa de fotbal AS Viitorul Rădești, asociație care a primit în folosință gratuită și terenul de sport și o clădire ce aparține de Școala din sat, prin HCL 61/2022.

Și acum să punem aceste informații cap la cap. Așadar consiliul Local Stâlpeni decide că nu are fonduri pentru educație, respectiv pentru masa caldă în școli, în timp ce a doua zi după Serbarea Focu’ lu Sumedru, unde a participat Ansamblul Pițigaia, se decide să se ia bani de la educație pentru, cel mai probabil, acest ansamblu folcloric și asociația de fotbal din Rădești. Asta în timp ce comuna nu are paznici pentru școli și nici microbuze școlare.

Care să fie motivul? De ce se sărăcește educația intenționat? Să vedem ce spun autoritățile locale:

D-na contabil Dumitrescu Cristina precizează că, având în vedere prevederile art.49 alin.(4) si (5) din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, „(4) Virările de credite bugetare de la un capitol la alt capitol al clasificaţiei bugetare şi de la un program la altul se aprobă de autorităţile deliberative, pe baza justificărilor corespunzătoare ale ordonatorilor principali de credite şi se pot efectua înainte de angajarea cheltuielilor.” – draft proces verbal Ședință de consiliu local 26.10.2022.

Bun, dar care să fie justificarea? Să fie aceea că domnul Șerbănoiu, așa cum spunea doamna director Postelnicu, nu mai este susținut de partid și are nevoie de astfel de serbări cu vădit caracter electoral, cum a fost cea de Sfântul Dumitru și cum va fi probabil cea de la inaugurarea căminului care a înghițit 1.000.000 de euro, pentru a fi votat pentru un nou mandat?

Să fie oare pentru a arăta partidului că poate, că are susținere și că lumea îl dorește, așa cum a demonstrat la ultima ședință de partid în care a fost reales președintele organizației comunale?

Este probabil. Însă de ce amanetează viitorul acestei comune, respectiv educația, pentru AS Viitorul Rădești?

A nu se înțelege că am ceva împotriva acestei asociații, ori a sportului în general. Dimpotrivă, însă puse în balanță, parcă educația este mult mai importantă decât o echipă de fotbal și 10-15 copii îmbrăcați în costume populare care dansează foarte frumos la serbările populare. Greșesc?

Dacă da, de ce Țițeștiul oferă pentru 495 copii, gratuit, pachet alimentar? De ce ne tot face în ciudă primarul că acolo se asfaltează drumuri, se fac rigole pentru apele pluviale și trotuare, iar la Stâlpeni nimic din toate astea?

Și de ce la Bălilești sunt 4 autobuze școlare și paznici, iar la Stâlpeni s-a împânzit comuna cu niște camere video pe care nu le urmărește nimeni, iar cine vrea, intră în școală și face scandal, așa cum s-a întâmplat acum 2 luni? Că despre microbuze școlare nu mai vorbesc.

Sau nu greșesc eu și că de fapt nu este vorba doar despre bani, ci despre partidul care vrea pe cineva anume primar. Și dacă este vorba despre a influența oamenii să fie mulțumiți cu două porții de ciolan cu fasole date de primar de două ori la 4 ani, în schimbul unei porții de mâncare consistentă pentru elevi, ce ar fi putut fi primită gratuit în fiecare zi de școală, așa cum este la Țițești?

Întreb, evident.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate