[BANI EUROPENI] Comuna Stâlpeni va primi, prin PNRR, un microbuz școlar electric și o stație de încărcare

Scris de Andrei Vacaru
147 vizualizari

Comuna Stâlpeni se pregătește să fie în sfârșit prezent pe harta națională a transportului școlar modern, cu ajutorul mult criticatului de către clasa politică program european de finanțare, PNRR. Prin intermediul „Programului Microbuze Electrice, Hibride și Alimentate cu Gaz Natural Comprimat” inclus în PNRR, unitățile școlare din Stâlpeni vor beneficia de un microbuz școlar electric și o stație de încărcare electrică.

Programul este o inițiativă coordonată de Ministerul Mediului și finanțată prin Administrația Fondului pentru Mediu. Scopul său este să faciliteze achiziționarea de microbuze electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat, special destinate transportului elevilor. Acesta vine în sprijinul localităților care se confruntă cu dificultăți în asigurarea unui transport adecvat pentru școlari.

Comuna Stâlpeni, deși este una dintre cele mai mari din județ, nu deține niciun microbuz școlar propriu până acum. Elevii erau aduși la și de la școlile din comună cu un microbuz privat, în baza unor contracte de transport școlar încheiate de primărie și de liceu sau se descurcau cum puteau. Din păcate, mulți renunțau la studii din cauza lipsei mijloacelor de transport.

Această inițiativă vine astfel ca o veste de mult așteptată pentru comuna care a luptat ani de zile pentru a avea măcar un mijloc de transport sigur și eficient pentru elevi și a ratat o ocazie de finanțare în toamna anului trecut. În afară de Stâlpeni, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfânta Marina” Curtea de Argeș, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfânta Filofteia” Ștefănești, Vulturești, Căldăraru, Poiana Lacului, Bogați, Sălătrucu, Buzoești, Băbana, Bascov, Davidești, Popești, Mărăcineni, Vedea, Nucșoara, și Dârmănești sunt beneficiarii din Argeș ai acestui program de dotare cu microbuze școlare.

Cu această nouă inițiativă, Stâlpeni va primi un microbuz electric, care va asigura un transport mai sigur și mai ecologic pentru elevi, precum și o stație de încărcare electrică ce va fi instalată, cel mai probabil, la liceul tehnologic din localitate, asigurând alimentarea eficientă a microbuzului.

Lista cu proiectele propuse pentru finanțare a fost aprobată de Administrația Fondului de Mediu în data de 27 martie 2024, proiectul BUSS01202330300013 al CJ Argeș având o valoare eligibilă de 25.000.000 de lei. UAT Stâlpeni a fost invitată să participe în acest proiect prin adresa 6803/08.03.2024 a Consiliului județean, iar Consiliul local Stâlpeni, convocat de îndată de primarul Gabi Șerbănoiu pentru 11 martie 2024, a aprobat prin HCL 23/2024 participarea și Acordul de parteneriat.

Școlile din Stâlpeni sunt beneficiare și ale unui alt proiect de dotare prin PNRR, aflat în faza de licitație și care are o valoare de 255.000 euro, „Egali în educație” – Dotare cu mobilier, materiale didactice și echipamente a școlilor din mediul rural din cadrul Liceului Tehnologic „I. C. Petrescu” Stâlpeni, județul Argeș. De asemenea, Liceul tehnologic Stâlpeni este inclus și în proiectele ERASMUS+, finanțate tot din fonduri europene.

În concluzie, dacă nu vor fi modificări față de situația actuală, UAT Stâlpeni va primi în dotare un microbuz școlar electric și o stație de încărcare electrică, această investiție având un impact semnificativ asupra vieții elevilor și a întregii comunități. Sperăm că această inițiativă va deschide calea către mai multe proiecte de dezvoltare și modernizare pentru comună în viitorul apropiat.

Foto: Freepik AI


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate