[ EVENIMENT ] La mulți ani, de Ziua Comunei Stâlpeni!

Scris de Andrei Vacaru
623 vizualizari

Într-un document de acum 466 de ani, datat 20 iulie 1556, era menționat numele satului Stâlpeni. Acest înscris, despre care am mai pomenit în Gazeta de Stâlpeni că menționează numele comunei, „Întărirea lui Pătrașcu cel Bun, voievodul Țării Românești, pentru Stana”, a fost confirmat prin adresa nr. ANB-A-2441-R din 04.11.2021 de către Arhivele Naționale ale României, respectiv că în acesta apare menționată localitatea Stâlpeni. Iar din căutările efectuate până astăzi, nu există un alt document mai vechi decât acesta și care să menționeze numele „Stâlpeni” ca loc sau localitate.

În satele și comunele din România locuitorii și autoritățile locale sărbătoresc împreună ceea ce se numește Ziua Satului, a Comunei sau a Orașului, celebrând atestarea documentară a localității. Ori Ruga, așa cum se obișnuiește în Banat, folosind ca motiv de obștească bucurie hramul bisericii din sat.

Cum în comuna Stâlpeni sunt 7 sate și mai multe biserici cu hramuri diferite, probabil că cel mai bine este ca data primei atestări documentare a satului care reprezintă centrul comunei, certificată cum spuneam printr-un document ce se află păstrat la Arhivele Naționale ale României, să se impună ca Ziua Comunei Stâlpeni în 20 iulie, de Sfântul Ilie.

Sărbătoarea comunei, ca și în comunele din jur și din alte zone, ar fi prilej de apropiere dintre autorități și cetățeni și ar întări sentimentul apartenenței la o comunitate cu istoric îndelungat și împreună, cu bună credință și competență, putem produce dezvoltarea mult așteptată a localității Stâlpeni.

Transmitem cu această ocazie, la zi de certă valoare simbolică și de istorie neîntreruptă pe aceste meleaguri strămoșești, un binecuvântat „La mulți ani!”, tuturor celor care, cu inima și cu gândul, se simt parte din această comună frumoasă, Stâlpeni.

Foto: Ziua Comunei Stâlpeni 2015


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate