[ ISTORIE ] Arhivele Nationale ale Romaniei confirma atestarea documentara a satului Stalpeni

Scris de Andrei Vacaru
668 vizualizari

Prin adresa nr. ANB-A-2441-R din 04.11.2021, Arhivele Nationale ale Romaniei atesta ca documentul descoperit (articolul il gasiti aici) face parte din colectia Sectia Istorica (1396-1600), ca este emis in anul 1556 si ca este Porunca prin care Patrascu cel Bun, voievodul Tarii Romanesti, intareste stapanirea jupanitei Stana si a nepotilor ei asupra satului Banesti.

Prin urmare, localitatea Stalpeni are o vechime istorica de peste 465 de ani. Interesant este ca la cautarea dupa denumirea satelor componente ale comunei Stalpeni, despre Livezeni exista un document din 15.12.1501 numit Intarirea lui Radu cel Mare, voievodul Tarii Romanesti, pentru manastirea Nucet. In document apar si alte localitati precum Topoloveni, Fagaras, Craiova sau Targoviste ceea ce cuprinde un areal geografic destul de vast si care ar putea include si satul Livezeni.

Prin urmare este satul Livezeni atestat documentar cu 55 de ani inaintea satului Stalpeni?

Cred ca raspunsul la aceasta intrebare ar merita atentia profesorilor de istorie din comuna, dintre care unul stiu sigur ca e si inspector scolar.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate