[ISTORIE] Prima atestare documentara a satului Stalpeni, mai veche decat se credea

Scris de Andrei Vacaru
602 vizualizari

Prima atestare documentara a satului Stalpeni este din 1556

Intr-o cercetare pe care am facut-o online in Arhiva Nationala am identificat in fondurile arhivistice care apartin Centrului Regional Bucuresti, un document scris in limba slavona, datat 20.07.1556 in care sotia voievodului Patrascu cel Bun, Stana, primea „intarire” (in proprietate) mai multe localitati, printre care si satul Stalpeni. Interesant este ca in acelasi document apare si denumirea de „Ograzeani”, denumire ce duce cu gandul la satul Ogrezea din comuna.

Iata cateva detalii despre acest document:

Denumire document Intarirea lui Patrascu cel Bun, voievodul Tarii Romanesti, pentru Stana
Cine l-a redactat Voievodul Patrascu cel Bun, domn al Tarii Romanesti (12 martie 1554 – 24 decembrie 1557)
Data 20.07.1556
Link http://cautare-b.arhivelenationale.ro/cautare-b/archivplansuche.aspx?ID=690218
Cota Mitropolia Tarii Romanesti XXXVI/1
Cota UD si indicativ BU-F-00684-620
Cuprinsul pe scurt Patrascu cel Bun, voievodul Tarii Romanesti, intareste Stanei, fiica lui Cristian vornic satul Banesti, in urma unei judecati cu Staico clucer
Descriere sigiliu Timbrat
Limba Slavona
Bibliografie Documenta Romaniae Historica, B., vol. V, doc. 76
Identitate institutie Arhivele Nationale Istorice Centrale
Localitati mentionate Banesti, Ruia, Targoviste, Stalpeni, Ograzeani

Mentionez ca, desi unii istorici contesta veridicitatea acestui aspect, voievodul Patrascu cel Bun este tatal lui Mihai Voievod Viteazul, primul unificator al Principatelor Romane.

Primul document cunoscut pana acum era datat din anul 1581

In „Cartea de Identitate Europeana, Stalpeni – Arges – Romania” se specifica ca exista mai multe documente care mentioneaza forme fonetice apropiate de denumirea „Stalpeni”, fara insa a fi siguri ca se face referire la acesta. Spre exemplu, intr-un zapis din anul 1575 exista mentionat un martor, „Oancea ot Stăpâni”, fara a se putea face o legatura certa cu Stalpeniul.

Prima atestare documentara, conform aceleiasi carti, apare „intr-un document din 15 ianuarie 1581 prin care Mihnea voievod intarea (improprietarea n.a.) lui Bunea, lui Neacsu si lui Burcina ocina (propritate n.a.) cumparata cu 1000 de aspri din hotarul Stalpenilor.”

Iar pe site-ul Primariei Stalpeni este specificat, la istoricul comunei, ca „primul document care atesta numele satului Stalpeni este un hrisov din anul 1605 luna ianuarie ziua 26 din Targoviste prin care Radu Voievod, domn a toata Tara Ungurovalahiei, nepotul raposatului Basarab Voievod, intareste pe jupanita Maria sa fie occina la Stalpeni.”

Asa cum puteti usor socoti, acest document a aparut cu 49 de ani mai tarziu fata de „Intarirea voievodului Patrascu cel Bun” descoperit in arhivele nationale.

Asadar suntem o comuna cu 465 de ani de existenta atestata documentar. Si care sper sa reziste de inca 100 de ori pe atat. Cel putin.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate