(Ne)siguranta unui trai mai bun (IV)

Scris de Andrei Vacaru
580 vizualizari

Incep prin a transmite omului Gabi Serbanoiu sa aiba puterea de a trece peste nefericitul eveniment petrecut zilele acestea la terasa pe care familia sa o detine. Insa voi continua sa fiu atent la activitatea primarului Gabi Serbanoiu, incheind cu acest episod seria de analize.

Am discutat pana acum despre lipsa de reprezentativitate a acestei administratii, despre educatie si despre investitii si utilitati. Astazi voi trage o concluzie finala, nu insa inainte de a discuta despre alte aspecte ce tin direct de nivelul de trai din Stalpeni.

Sanatatea

Politic, administratia Serbanoiu s-a aliniat directiei imprimata de PSD: la inceput au exclus purtarea mastii (va amintiti ce spunea Marcel Ciolacu, ca el are deviatie de sept), apoi au inceput sa se conformeze regulilor, chiar daca fara tragere de inima. Insa nu s-au implicat in campania nationala de vaccinare.

Asa si primarul Serbanoiu. A respectat regulile de pandemie, inchizand targul saptamanal sau tinand sedintele de consiliu local, pe care el le convoaca, online. Dar fara a se implica in campania de vaccinare in vreun fel, asa cum, spre exemplu s-a intamplat la Ciugud unde primarul a chemat echipe mobile de vaccinare care, din poarta in poarta, sa ii vaccineze pe cei ce doresc, fara a trebui sa mearga ei la oras. Spun si voi spune intotdeauna Ciugud pentru ca Stalpeniul ar trebui sa se copare cu cei mai buni, nu cu localitatile codase.

De ce la altii se poate si la Stalpeni nu, este simplu de raspuns: pentru ca, fie nu intra in fisa postului, fie e prea complicat, fie nu trebuie sa supere partidul cu astfel de initiative care ar fi mers in sprijinul populatiei, evident, dar ar fi intrat in logica guvernului. Si doar PSD este partid de opozitie si el trebuie sa fie, cu orice chip, contra. Iar alesii nostri locali nu sunt reprezentantii binelul public, ei sunt mai intai membri de partid.

Dar sa vedem cum s-a implicat administratia Serbanoiu, in afara de pandemie, in domeniul sanatatii in acest an.

Intai de toate trebuie spus ca a aparut in organigrama primariei un post de asistent medical in scoli. Desi nu a fost initiativa primarului sau a CL, ci un ordin de guvern, remarc ca postul este incadrat si ca este activ. Ceea ce inseamna un lucru bun. Apoi trebuie remarcat ca s-a inceput un studiu pentru constructia unui nou dispensar, langa Posta. Chiar daca se pare ca habar nu aveau ca terenul de acolo le apartine, faptul ca se doreste un spatiu nou de servicii medicale, este bine. Si poate, cu banii din PNRR sau PNDL 3, se va si construi, aducand Stalpeniul la nivelul pe care, in domeniul sanatatii, l-a avut inainte de 1989.

Transparenta decizionala si respectul fata de lege

In privinta transmiterii sedintelor de consiliu local s-au facut ceva pasi, dar greu, cu opinteli, cu bariere puse pentru ca acest lucru sa fie impiedicat, iar transmisia acestor sedinte este in continuare de proasta calitate, atat audio si video. Fapt pentru care am cerut prefecturii Arges sa se implice. Si, desi au trecut luni bune de atunci, am rabdare si sper sa rezolv si acest lucru, cu toata reaua credinta a domnului Serbanoiu.

Si tot la acest capitol, trebuie spus ca site-ul primariei este nestructurat si haotic. Insa, chiar si asa cum arata el acum e cu mult mai avansat decat site-urile primariilor din jurul Stalpeniului. Aici gazeta isi aroga meritul de a pune presiune pe autoritatile locale ca lucrurile de acest fel sa fie o obisnuinta, nu o exceptie. Iar presiunea pe asigurarea transparentei promit ca va continua.

Poate va intrebati de ce leg transparenta decizionala de un trai mai bun? Pentru ca ea implica informarea cetatenilor, cetateni care vor sti nu numai ce se intampla, dar si daca deciziile luate ii ajuta sa prospere, sa traiasca mai bine sau nu, pe ei, nu doar pe cei alesi. Iar pana la pasul in care se si implica pentru discutarea bugetului anual, pentru initierea de referendumuri, daca este cazul, de a participa la sedintele de consiliu, e doar un pas, o decizie de vointa.

Despre legalitate este mult de spus. Desi in organigrama exista un post de consilier juridic, el este neocupat. Si din ce spune Gogu, primaria ar plati niste servicii externe de consultanta, la un avocat din Campulung. Dar cum serviciul costa, probabil ca si consultanta este una minima, primarul riscand ca astfel sa incalce legea, fie prin nestiinta, fie prin rea vointa.

Si aici as da trei exemple. Cum ar fi episodul in care un cetatean din Radesti a cerut primariei sa curete santurile de pe marginea DN73, iar primaria i-a spus ca e treaba CNAIR, pentru ca este proprietatea lor. Cand CNAIR a raspuns, a specificat nu numai ca santurile apartin primariei, dar i-a indicat primarului sa si puna mana si sa citeasca legea.

Al doilea exemplu tine de HCL-urile anulate anul acesta. Unul pentru ca a incercat sa incalce Codul administrativ impunand niste „acreditari” pentru presa, considerate ilegale de Prefectura Arges, dupa ce a dat afara din sala un jurnalist. Apoi a facut din rapoartele unor compartimente din primarie, rapoarte ce trebuie citite in consiliul local, hotarari, ca asa a crezut primarul ca trebuie.

Iar al treilea exemplu si cel mai grav, dupa parerea mea, este cel cu salariile pe care administratia Serbanoiu si le-a acordat NELEGAL, din banii publici, ani la rand. Fapta a fost descoperita de curtea de conturi, punandu-i sa dea banii inapoi la bugetul local. Buget care a avut de suferit din aceasta cauza, evident.

Sa nu mai spun de impunerea ilegala de TVA de la societatea de apa, de faptul ca primarul nu si-aa citit raportul de activitate, obligatoriu, la inceputul anului, asa cum cere Codul administrativ. Ca de altfel si rapoartele de activitate ale consilierilor, pe care nici astazi nu le-au inregistrat la secretariatul primariei, toti cei 13 consilieri, …

Concluzia finala

Asa cum spuneam, astazi se incheie fix un an cu noua (veche) administratie Serbanoiu. Primarul  a fost votat legitim, insa reprezentativitatea sa este una scazuta, doar 1 din 3 locuitori cu drept de vot punand stampila la alegerile de anul trecut pe candidatul Serbanoiu. Cu toate acestea Gabi Serbanoiu continua sa se comporte ca un proprietar al localitatii, ca un vataf, inconjurat de o armata de persoane care nu ies din vorba acestuia.

Ajutat de o mana de consilieri care doar indeplinesc ordinele sale si ridica manuta daca proiectele de HCL vin de la primar, dar resping orice vine de la opozitie, fara sa clipeasca, directia in care primarul Serbanoiu duce localitatea este una gresita.

Fara investitii masive in educatie, in utilitati, in infrastructura, in sanatate si crearea de locuri de munca, fara proiecte strategice care sa implice si alte localitati, fara sa inteleaga potentialul comunei, cum ar fi pentru turism zona Pitigaia, fara un orizont comunicat corect cetatenilor, cu buna credinta si cu implicare activa, Stalpeniul va fi absorbit de forta de atractie pe care o au orasele din jur, asta ducand la depopulare, la imbatranirea populatiei si, nu in cele din urma, la saracire.

Nu la un trai mai bun.

Foto: facebook


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate