Am vorbit in prima parte despre miturile reprezentativitatii actualei administratii locale dominata de PSD, iar in a doua parte despre cat a avut de suferit educatia in primul an din noul mandat al vechii administratii Serbanoiu. Astazi vom analiza doua aspecte importante care tin de nivelul de trai: investitiile , calitatea si volumul utilitatilor din comuna.
Investitiile
Despre investitii am putut afla mai intai din buget. Dar cum el este relativ, rectificarile mutilandu-l pana cand nu mai seamana cu ceea ce s-a aprobat initial in CL si s-a dezbatut cu cetatenii la inceputul anului, am zis sa cautam in alta parte. Asa am regasit un interviu realizat de dna Mariana Machedon pentru Muscel TV, de unde am aflat ca investitiile vor fi multe. Multe, dar promisiuni si, mai ales, pe hartie.
De ce spun asta? Pentru ca nu s-a facut pana acum nimic din ce s-a promis. Drept dovada, la sedinta de CL de joi se va discuta si se va cere aprobarea pentru noile devize pentru investitii, semn ca nu s-a semnat niciun contract pentru acestea si se asteapta, banuiesc, bani politici prin PNDL 3 sau de la Compania Nationala de Investitii. De asemenea, pentru alte investitii abia acum se cere intocmirea documentatiilor si a avizelor necesare: suplimentarea alimentarii cu apa la Livezeni, ori modernizarea drumului Radesti – Pitigaia.
De fapt in acest an de la alegeri nu s-a facut mai nimic. Motivul il banuiti: nu sunt bani. Dar nu sunt pentru investitii, insa sunt pentru Duster, prime si salarii nemeritate ori acordale nelegal sau pentru noi incadrari in schema de organizare a primariei.
Cat despre fondurile europene, asa cum am mai spus, administratia Serbanoiu nu doreste sa le acceseze: nu are un departament/compartiment in primarie care sa se ocupe de scrierea de proiecte, nu are in vedere cautarea de catre angajatii primariei a deschiderii programelor de finantare si nici nu arata ca ar dori sa colaboreze, spre exemplu cu ONG-urile din comuna, pentru a accesa astfel de bani, macar pentru proiecte mai mici, care tin de invatamant sau cultura.
Prin urmare, investitiile vor urma acelasi tipar: daca ne dau astia de la guvern sau de la judet ceva, bine, poate facem. Daca nu, gasim scuze. Ca oricum nu ne trage nimeni de maneca sa facem ceva. Se mai vaita cativa consilieri de la opozitie (ProRomania) si mai scriem noi la gazeta. In rest? Nicio presiune.
Si inca ceva: investitiile inseamna locuri de munca. Fie direct, prin crearea de noi posturi la firmele in care administratia locala este actionar (asa cum este societatea de apa), fie indirect, prin facilitati pentru firmele care ar investi in comuna si ar deschide fabrici, ateliere, spatii de servicii, spatii comerciale, etc., adresand oportunitati de angajare pentru locuitorii comunei.
Fara investitii, cum sa fii siguranta unui trai mai bun, cand nu sunt create noi locuri de munca? N-ai cum, doar minti alegatorii si simpatizantii, dar si pe ceilalti, vanzand iluzii. Cu o astfel de abordare traiul bun este doar o amagire, o simpla promisiune neonorata. Iar actualii edili vedem ca sunt „maestri” la asa ceva.
Utilitatile
Utilitatile depind ca volum (dimensiunile retelelor, raspandirea acestora in comuna, pe categorii de servicii – apa, gaz, canalizare, asfalt, etc.), de calitatea acestora, dar si de investitiile facute si despre care am vorbit mai sus. Cu cat au acces mai multi cetateni din Stalpeni la cat mai multe utilitati, cu atat traiul lor este mai bun, nu? Si cu cat serviciile oferite sunt de calitate, cu atat satisfactia de a fi locuitor al comunei este mai mare.
Asa cum se stie, apa curenta, desi are o retea mare de distributie fata de alte utilitati, pentru ca deserveste 6 din cele 7 sate, este insuficienta vara si este de o calitate proasta. Retelele de canalizare si de gaz nu sunt bine dezvoltate in comuna, iar drumurile si ulitele sunt fie desfundate, fie au fost asfaltate si apoi sparte pentru a introduce apa sau canalizarea, ori au fost asfaltate prost. Prin urmare, utilitatile au nevoie de extindere, de investitii si de o regandire pentru viitor pentru un management performant, de secolul XXI.
Ce s-a intamplat anul acesta, daca ne referim doar la societatea de apa reprezinta o catastrofa:
- societatea a fost lasata balta de catre fostul administrator care a iesit la pensie, fara ca macar sa predea functia;
- in locul lui a fost ales, dintre doi candidati, probabil cel mai putin competent in administrarea societatii. S-a vazut din ceea ce a facut pana acum, din ascunderea datelor fata de consilierii ProRomania, reprezentanti ai CL desemnati pentru a verifica societatea, din pierderile imense, de peste 55% luna de luna, dar si prin continuarea manifestarii obedientei fata de primar, desi societatea se subordoneaza CL;
- incasarea ilegala de TVA si reducerea pretului stabilit de CL, asa cum a stabilit controlul ANAF;
- lipsa avizelor si a autorizatiilor de functionare, inexistente sau expirate;
- fluctuatia de personal, care vine si pleaca, fie din motive de neplata, fie de conditii de munca, ori de neasigurarea materialelor necesare desfasurarii activitatii zilnice;
- program de apa vara aceasta, cel putin la Livezeni, cu program, ca pe vremea lui Ceausescu;
- avarii peste avarii, urmate de furnizarea apei nepotabile, maronie, dar facturata;
- supraalimentare cu clor a instalatiei, cu pericol de imbolnavire si otravire a consumatorilor in cateva situatii.
Toate acestea pot fi probate si s-au petrecut in acest an de administrare incompetenta a societatii de apa. Cu o remarca, aceea ca o parte dintre consilierii si delegatii satesti ai partidului ProRomania, prin implicarea lor cu buna credinta, au pus presiune pentru ca lucrurile, atat cat pot ei schimba, sa se intample. Iar o analiza a activitatii administratorului societatii de apa este imperios necesara la urmatoarea sedinta de CL. Si eventual schimbat, pentru ca managementul este evident unul defectuos, functia fiind o palarie mult prea mare pentru capacitatile actualului administrator.
Despre gaze, cetatenii povestesc cum, de la primarie, desi teava exista, nu li se dau avizele necesare. Iar la canalizare, la fel, desi infrastructura exista in unele locuri din comuna, cetatenii nu sunt racordati la retea. Mai mult, nu exista o evidenta a retelelor de utilitati, astfel ca unii dintre cetateni au „descoperit” pe o comunicatie din Stalpeni ca, desi la primarie strada lor figura ca fiind fara retea de utilitati, la o sapatura mai adanca, pentru ca stiau ca trebuie sa existe, a fost descoperita teava de utilitati in pamant. Va dati seama? Se mai platea inca o data pentru niste tevi si racoarde care deja existau.
Sa spun si ca nu exista o logica: adica mai intai introduci apa, gazele, canalizarea, abia apoi, cand toate sunt gata, vii cu asfaltul si cu sistemul de evacuare a apelor pluviale prin santuri dalate sau lucrari de hidroamelioratii. Pentru ca acum multe strazi arata ca dupa razboi, cu sant adanc de aproape 10-12 cm sapat pe mijlocul drumului, in asfalt, pentru ca s-a introdus canalizarea. Sant care face imposibila circulatia masinilor si poate produce avarii rotilor si suspensiilor autoturismelor care circula pe acolo. De ce asa ceva?
Pentru ca vine iarna si ziua va fi mai scurta si noaptea mai lunga, amintesc despre iluminatul stradal. Zeci de cetateni s-au plans pe grupul de facebook „Stalpeni, comuna noastra!”, ca vin noaptea de la serviciu, de la schimbul II, ori pleaca la schimbul III, mergand pe ulite iluminate prost sau neiluminate. In conditiile in care exista un contract cu o firma care asigura mentenanta iluminatului stradal in comuna. Nu spun pretul contractului, pentru ca banuiti ca e imens. Spun insa despre faptul ca se plateste un serviciu public care nu este si prestat pentru cetatenii comunei. Ceea ce este anormal.
Iar in ceea ce priveste cainii vagabonzi, primaria Stalpeni a asigurat doar un exercitiu de imagine cu cativa hingheri veniti de la Mioveni pe care i-au pozat pe la Radesti, ca sa nu zica lumea ca nu se preocupa si … atat. In urma acestei actiuni, cetatenii au postat o multime de imagini cu o multime de caini vagabonzi care se plimbau in continuare, nestingheriti, prin comuna.
Concluzia
… este aceea ca administratia nu are in vedere investitii pentru comuna decat pe hartie, fara o consultare a cetatenilor, si fara fonduri europene. Se vorbeste despre PNDL 3 cu cate 4.000.000 de lei pentru fiecare comuna si de PNRR unde vor exista multi bani pentru investitii.
Dar daca se vor face precum „investitiile” de la Caminul din Livezeni (care nu este terminat nici acum), ori banii se vor cheltui pe Dustere, cetatenii nu se vor alege cu nimic. Doar cu iluzia ca Administratia Serbanoiu este in campaniile electorale „siguranta unui trai mai bun”, dar nu acum, nu astazi, nu peste alti 3 ani, ci mai incolo, la Sfantul Asteapta!
Foto: Facebook
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News