Pentru ca pagina Primariei Stalpeni este ocupata mai mult de anuntarea avariilor societatii de apa, aflam de pe pagina de facebook a PNL Stalpeni ca se convoaca o sedinta „de indata” a CL pentru 12.07.2021. Cu unic punct pe ordinea de zi, modificarea pretului la apa si canalizare. Tot aici este publicata si forma proiectului de HCL, una in care in preambul sunt insirate tot felul de prevederi legale, dar si avize si rapoarte „de specialitate” pe care nu le stie nimeni cum arata, pentru ca transparenta la Stalpeni e rara avis, adica nu exista.
Si atunci am zis sa va informez ce vrea sa faca, din punctul meu de vedere, acest primar incompetent si de rea credinta (nu o spun doar eu, o spun rezultatelor controalelor din ultima vreme si dovezile de mai jos).
ANTECEDENTE DE REVOCARE
Consiliul Local Stalpeni pare a fi mai mult un organism care gandeste exclusiv cu mintea primarului. Desi este organ deliberativ, adica se presupune a avea exact acesta competenta, de a gandi singur, pare ca-i lipseste, fie si pentru ca si-a anulat anul acesta doua hotarari pe motive de ilegalitate sau „aflat in treaba”. Este vorba de HCL 26/2021, cea cu acreditarea jurnalistilor, care „a picat” pe legalitate la Prefectura Arges si HCL 19/2021, care a fost anulata si ea pentru ca primarul, initiator al proiectului de hotarare, a considerat ca citirea unui raport in consiliu devine automat HCL.
Ei bine, HCL-ul pe care vor sa il aprobe luni, in 12.07.2021 le imbina pe amandoua: este si contrar legii, dar este si inutil in forma propusa, pentru ca nu se poate aproba prin HCL ceea ce este deja scris in lege.
ACTUALIZAREA CU TVA A PRETULUI LA APA SI CANALIZARE NU ESTE O MODIFICARE
Sa citim din proiectul de HCL:
„Tarifele s-au majorat cu TVA de 9%, societatea fiind platitoare de TVA cu 01.12.2020.”
Las la o parte minciuna ca societatea este platitoare de TVA, mai ales ca nici nu este aceasta formularea legala (inscrisa in scopuri de TVA, nu platitoare). Dar daca ne uitam la text, „modificarea” pare a fi doar o adaugare de TVA, reglementata de Codul Fiscal care spune asa:
„Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si care, in cursul unui an calendaristic, atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 310 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent. Dupa depunerea solicitarilor de inregistrare in scopuri de TVA, organul fiscal va emite Decizia privind inregistrarea in scopuri de TVA, iar inregistrarea se considera valabila incepand cu data comunicarii acestei Decizii.”
Prin urmare nimeni nu devine inregistrat automat in scopuri de TVA doar pentru ca a atins plafonul de 300.000 lei. Este ca si cum, daca pentru a te casatori trebuie sa ai varsta de peste 18 ani, atunci toti cei care au implinit acest prag, devin automat persoane casatorite. Nu nu sunt, pentru ca mai trebuie si un certificat de casatorie.
Asa si in cazul SC APA TOP SERV UTIL STALPENI SRL. Trebuie sa depuna niste documente la ANAF si abia dupa ce primeste Decizia privind inregistrarea in scop de TVA poate incepe sa incaseze TVA. Fapt intarit si de Dispozitia controlului ANAF la SC APA TOP SERV STALPENI SRL care, la pct. 3.2 zice cam asa:
Nerespectarea prevederilor contractuale referitoare la tarifele facturate (diminuarea creantelor/veniturilor societatii cu suma totala de 10.171,42 lei, motivat de obligatia facturarii serviciului cu TVA, in conditiile in care societatea nu este inscrisa in scop de TVA);
Si in plus, cand societatea a introdus ilegal TVA la inceputul anului, de ce a facut-o fara HCL de modificare a tarifelor daca aceasta hotarare era obligatorie, iar acum ar trebui una? Ca nu are logica ceea ce face societatea coordonata si papusata de primarul Gabi Serbanoiu.
SI, TOTUSI, ESTE O MAJORARE SAU NU?
Calculele arata ca daca pretul stabilit prin HCL 58/30.07.2019 la apa este de 4,2 lei/mc, iar TVA este de 9%, atunci pretul cu TVA este de 4,58 lei/mc. Cat este in proiectul de HCL? 4,60 lei/mc, respectiv cu 0,02 lei/mc mai mare, ceea ce reprezinta o majorare.
Veti spune ca nu e mult, ce conteaza doi bani la 1 mc de apa? Conteaza ca principiu, devenind o majorare, nu o ajustare cu pretul TVA. Iar daca valoarea nu este mare, de ce sa o introduci doar asa, „la ciupeala”? Poate din obisnuita, sa „mai pice niste firimituri”, nu stiu, dar ceea ce se intampla este iarasi o dovada de incompetenta si de rea credinta, asa cum tot repet de peste un an.
AVIZUL ANRSC
In motivarea proiectului de HCL, initiatorul, adica domn primar Serbanoiu introduce ca motivare dispozitiile art. 8 lit. k) ale Legii nr. 51/2006 republicata si modificata, privind serviciile comunitare de utilitati publice. Ce spune acest punct k?
In exercitarea competentelor si atributiilor ce le revin in sfera serviciilor de utilitati publice, autoritatile deliberative ale administratiei publice locale asigura cadrul necesar pentru furnizarea serviciilor de utilitati publice si adopta hotarari in legatura cu aprobarea stabilirii, ajustarii sau modificarii preturilor si tarifelor, dupa caz, in conditiile legii speciale, cu respectarea normelor metodologice/procedurilor elaborate si aprobate de autoritatile de reglementare competente.
Corect, dar la domnul primar prevederea se opreste dupa „aprobarea … preturilor si tarifelor”. Partea cu „in conditiile legii speciale, cu respectarea normelor metodologice/procedurilor elaborate si aprobate de autoritatile de reglementare competente” fiind ignorata total. De aceea il voi trimite pe acest incompetent initiator sa citeasca si urmatoarea prevedere legala:
Legea serviciului de alimentare cu apa si de canalizare nr. 241/2006, republicata si actualizata, art. 34 (5) Stabilirea, ajustarea sau modificarea preturilor si tarifelor se aproba de catre consiliile locale…, in baza avizului de specialitate eliberat de A.N.R.S.C. si cu conditia respectarii urmatoarelor cerinte:
a) asigurarea furnizarii/prestarii serviciului la nivelul indicatorilor de performanta stabiliti de autoritatile administratiei publice locale si precizati in hotararea de dare in administrare ori in contractul de delegare a gestiunii serviciului, dupa caz;
b) realizarea, pe perioada angajata, a unui raport calitate-cost cat mai bun pentru serviciul furnizat/prestat si asigurarea unui echilibru intre riscurile si beneficiile asumate de partile contractante;
c) asigurarea exploatarii, intretinerii si administrarii eficiente a infrastructurii aferente serviciului si a bunurilor apartinand domeniului public sau privat al unitatilor administrativ-teritoriale.
Asadar se poate face orice majorare sau ajustare de pret, dar numai cu avizul ANRSC care, in cazul SC APA TOP SERV STALPENI SRL, lipseste cu desavarsire. La fel cum lipsesc licenta de functionare, avizele de mediu si… multe altele.
CONCLUZIE
Este a doua oara cand anunt ca un proiect de HCL initiat de Gabi Serbanoiu este ilegal si va fi anulat. Dar, ca de fiecare data, domnul primar ma uimeste cu incapatanarea lui de a se juca cu consiliul local, impingandu-l la ilegalitati sau la transformarea a orice, in HCL. Este ca si cum s-ar reuni de indata consiliul local, convocat de primarul Serbanoiu pentru a da o HCL ca in Stalpeni vehiculele circula pe partea dreapta a drumului. Sau ca viteza maxima este de 50 de km/ora. Absurd nu? Dar nu si pentru Gabi Serbanoiu.
Prin urmare o astfel de HCL este foarte usor de anulat si va fi anulata mai mult ca sigur, ca si celelalte doua. Nu mai spun de asigurarea caracterului public al sedintei, obligatoriu, pentru ca ea va fi desfasurata pe Whattsapp din cate inteleg, acolo unde oamenii nu au acces. Va asigur ca anularea ei este o certitudine.
Dar sa dau si solutii. Ce trebuie facut?
- Depunerea urgenta la ANAF a documentatiei pentru inscrierea in scopuri de TVA.
- Dupa primirea deciziei de inscriere a societatii in scop de TVA, introducerea TVA in facturi, respectiv ajustarea automata la valoarea de 4,58 lei/mc, pret cu tot cu TVA. Fara nicio alta HCL, fiind obligatie prevazuta de Codul fiscal.
- Inceperea procedurilor de obtinere a licentei de functionare, obligatorie, altfel oricine care nu va dori sa plateasca facturile poate sa conteste in instanta functionarea societatii si dreptul ei de a cere incasarea banilor datorati.
- Obtinerea avizelor de mediu pe care nu le-a obtinut niciodata societatea, ci le-a transferat de la fosta asociere SERVUTIL STALPENI – MIHAESTI SRL.
- Intocmirea rapoartelor de calitate, asa cum cere legea si a celorlalte documente obligatorii.
- Intocmirea si implementarea unui plan de investitii in societate (amanand investitia in terenul sintetic si camerele de supraveghere, precum si alte investitii precum DUSTER, pe care le puteti face dupa ce puneti societatea pe profit).
- Angajarea unui administrator pe criterii de competenta, nu de servilism fata de primar si de PSD.
- Rezolvarea urgenta a ceea ce v-a obligat ANAF-ul sa faceti si sa raportati ca s-a facut.
Cam asta terbuie sa faceti si, desi va opuneti din toate puterile sa nu faceti, domnule Serbanoiu si distins Consiliu Local, tot le veti face. Si nu pentru ca vreau eu, ci pentru ca asa spune legea. Una pe care se pare ca nici nu o cunoasteti, dar nici nu faceti nimic sa o cunoasteti.
De ce? Poate pentru ca va credeti stapanii comunei. „Emanatii” ei, care au mereu dreptate si stiu ce fac. Nu, de fapt habar nu aveti de ce spune legea si nici de ceea ce faceti. Cum nu aveti habar nici de ce va aflati pe functiile alea, bine platite de niste cetateni ale caror interese ar trebui sa le slujiti, nu pe ale voastre.
Foto: facebook
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News