Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a sancționat România TV cu o amendă de 20.000 de lei pentru mai multe emisiuni în care au fost promovate acuzații nefondate despre o presupusă „rețea soroșistă” care activează în România. Printre cei vizați s-au numărat Freedom House România și directoarea acesteia, Cristina Guseth.
Sesizarea către CNA a fost făcută de Freedom House România, în urma emisiunii „Cutia Neagră” din 7 februarie 2025, moderată de Silviu Mănăstire și având-o ca invitată pe Iosefina Pascal. În cadrul emisiunii, aceștia au lansat acuzații grave, fără a oferi dovezi, afirmând că organizația ar fi finanțată de George Soros și ar coordona activități menite să influențeze presa și sistemul judiciar. Mai mult, Cristina Guseth a fost acuzată, tot fără dovezi, că „dădea indicații jurnaliștilor pentru a proteja procurori”.
Acest atac nu este unic. Freedom House, deținător al rețelei jurnalistice PressHub din care face parte și Gazeta de Stâlpeni, a mai fost atacat de „jurnaliștii” suveraniști cu aceleași acuzații de soroșism. Recent, publicație cu vădită aplecare spre suveranismul izolaționist aliniat Moscovei, a publicat un articol tendențios, fără dovezi, care atacă publicații independente precum Express de Banat, Ziarul de Iași și ReporterIS, încercând să le asocieze fără nicio dovadă cu George Soros și guvernul american.
Această dezinformare continuă urmărește să submineze încrederea publicului în jurnaliștii care expun corupția și abuzurile politice, iar faptul că CNA a constatat că România TV a încălcat legea, este o reacție a statului român bine venită. Consiliul a decis că mai multe articole din Legea audiovizualului nr. 504/2002 și Decizia CNA nr. 220/2011, care obligă furnizorii media să asigure informarea obiectivă a publicului și să solicite punctul de vedere al persoanelor acuzate, au fost încălcate intenționat.
În cazul emisiunii „Cutia Neagră” aceste obligații nu au fost respectate, iar moderatorul nu a cerut dovezi pentru afirmațiile făcute. Freedom House România, care nu a fost apelată de RTV pentru confirmarea sau infirmarea unor astfel de „demersuri jurnalistice” a subliniat că acuzațiile aduse în emisiunea de la RTV sunt false și prejudiciază imaginea organizației și a partenerilor săi. Conferințele menționate de Iosefina Pascal au fost, de fapt, proiecte cu finanțare europeană destinate combaterii dezinformării, și nu activități de „întocmire a listelor negre cu jurnaliști”.
România se confruntă cu un val accentuat de atacuri asupra publicațiilor independente și ONG-urilor, prin manipulări menite să distragă atenția de la scandalurile politice. Demonizarea presei libere și a societății civile subminează democrația, descurajează investigațiile jurnalistice și creează un climat de frică în care corupția și abuzurile pot prolifera nestingherite.
Pentru a citi articolul integral, accesați PressHubb.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News