La nivel national, 1 din 3 copii se afla la limita saraciei extreme si a abandonului scolar, spune o statistica ce arata nivelul de trai in Romania, dupa 31 de ani de guvernari in care PSD a fost mai mult de trei sferturi din timp la putere.
Ca recunoastere a acestui pericol, in scolile din Stalpeni se desfasoara, asa cum Gazeta a anuntat, un proiect finantat de Banca Mondiala, de prevenire a abandonului scolar denumit ROSE (ROSE este cel mai amplu proiect care isi propune sa contribuie la reducerea abandonului in invatamantul secundar si tertiar si la cresterea ratei de promovare a examenului de Bacalaureat).
Aducerea acestui program in scolile din Stalpeni este meritul exclusiv al unor cadre didactice si nu a administratiei locale. Spun asta deoarece, fara implicarea primariei si a consiliului local, riscul de abandon scolar este mare, el fiind direct conditionat de veniturile familiale (cate locuri de munca s-au infiintat in Stalpeni?), de subiectivismul si de birocratia asociate acordarii unor ajutoare sociale (sa vorbim despre conditionarea lor politica, contra voturi?), de modelele oferite in comuna (daca primarul n-are prea multa scoala, nu cumva asta arata ca se poate si fara?), dar si de investitiile si utilitatile asociate educatiei cum ar trebui sa fie bibliotecile functionale, dar si tabletele, internetul, ori transportul scolar.
EDUCATIA
Educatia reprezinta o lacuna pentru primarul Serbanoiu, poate pentru ca, stiu eu?, nu a avut sansa unei pregatiri solide. Dar daca asta pot intelege, nu pot accepta neintelegerea de catre acesta a importantei educatiei si nici scuza ca, oricum, nu ar fi facut nimic pentru institutiile de invatamant si de cultura din comuna, pentru ca director la liceu era dna Nedelcu, asa cum s-a exprimat pe facebook. Pentru ca Serbanoiu indeplineste o functie de demnitate publica, nu una in care tafnele si mofturile personale ii conduc deciziile si activitatea de primar.
Dar sa zicem, ca o data cu noul mandat, primarul a inteles ca a gresit si sa vedem daca s-a implicat mai mult ca pana acum pentru cresterea atractivitatii scolilor pentru tineri, pentru stabilitatea cadrelor didactice pe posturi si atragerea competentei dascalilor, ca cerinte pentru o educatie mai buna. Mai ales ca acum director interimar la liceu este dna Postelnicu, agreata de cercurile controlate de dl. Serbanoiu.
Asa sa fi fost? Sa vedem:
1. Buget, investitii, proiecte in educatie
HG 27/2021 ne arata cate fonduri s-au alocat educatiei in acest an:
- Invatamant – 1.115.500 lei, cu perspective de scadere la 800.000 lei in anii urmatori;
- Biblioteci si camine culturale – 1.039.460 lei in 2021, cu perspective de a creste la 1.720.000 in anii 2022-2024 (mai mult decat este alocat acum educatiei!!!!).
Total alocat in 2021 in buget: 2.154.960 lei.
Veti spune ca sunt o multime de bani, nu? Da, dar doar pe hartie. Pentru ca la capitolul „Invatamant”, in realitate banii sunt repartizati fara un impact direct in cresterea nivelului de educatie, pentru bunuri si servicii (460.000 de lei), pentru cheltuieli transport cadre didactice, pentru materiale sanitare, pentru reparatii (140.000 lei) sau obiecte de inventar.
Iar la capitolul „Biblioteci si camine culturale”, suma de 884.000 de lei, pare ca este alocata pentru renovarea Caminului de la Livezeni, acea gaura neagra a bugetului comunei din ultimii ani, dar aducatoare de spor de 15% la salariile (marite nelegal) ale primarului si doamnei vice. Iar cultele sunt incluse tot aici, primind 23.000 de lei in 2021.
Mai mult, la rectificarea facuta prin HCL 47/2021 in iunie, din banii pentru educatie s-au contractat 3 centrale termice care, cu montaj cu tot, au ajuns la 150.000 de lei. Doar aceasta cheltuiala depasind cu 10.000 de lei intregul buget alocat reparatiilor la inceputul anului 2021. Adaugam si contractele pentru grupurile sanitare (15.500 lei) si pentru fosa septica (15.000 lei).
Asta arata ca bugetarea de la inceputul anului a fost inexacta. Mai ales ca despre centralele defecte si despre necesitatile de la liceu se stia inca de anul trecut. In plus executia, asa cum am mai spus, a fost orientata pe niste contracte supralicitate (centralele termice la 40.000 de lei bucata!?!?) si nu pe cresterea atractivitatii fata de educatie.
Asadar bani multi, dar gestionati prost si pe cheltuieli care nu afecteaza direct actul educational si cultura in comuna.
2. Burse scolare, premii, concursuri, traditii
Daca Gazeta a gasit cateva sute de lei si a organizat doua concursuri scolare cu premii pana acum, administratia locala din Stalpeni nu a fost interesata de asa ceva. Si nu cred ca este vorba despre bani, pentru ca pentru Duster s-au gasit 35.000 de lei sa se dea avans. Nu, este vorba despre lipsa totala de interes fata de copii si educatie.
Stim, nu este rolul primariei sa organizeze concursuri. Insa nimic nu o impiedica ca macar o data pe an sa organizeze asa ceva. Pentru ca nu este interzis. Sau sa organizeze o Serbare de Craciun, in limitele restrictiilor pandemice evident, cu premiantii ori cu cei care au avut medii peste 9 pana in decembrie. Ce ii opreste?
Mai mult, Scoala de la Radesti a obtinut performanta la un concurs de robotica. Aveti cunostinta ca primaria i-a chemat sa le dea macar o diploma de felicitare, ca sa nu vorbesc despre premii in bani? Ca eu nu am cunostinta de asa ceva.
Despre burse scolare nici vorba sa aloce primaria Stalpeni fonduri pentru a le acorda. Nu, ele au aparut abia anul acesta, prin grija Ministerului Educatiei, fiind insa alocate selectiv, doar copiilor care erau in clasa a VII-a, daca nu ma insel. Ceilalti? Nimic.
Sau sa vorbim despre traditii. Cati dintre profesorii activi sau iesiti la pensie se bucura de respectul administratiei locale? Pentru ca, asa cum am vazut in nefericitele cazuri din acest an, cand au plecat dintre noi doi profesori, Dumnezeu sa-i ierte!, viata este extrem de scurta si orice recunoastere a activitatii lor profesionale este o forma de respect fata de educatie si de meseria de dascal.
3. Transport scolar, atragerea de Fonduri Europene si relatia cu ONG-urile din comuna
Transportul scolar in Stalpeni, asa cum remarca de curand un ziar argesean, se face prin contracte de prestari servicii cu o firma din Mioveni, Primaria domnului Serbanoiu fiind SINGURA DIN JUDET care nu are microbuze scolare.
De ce nu are? Pentru ca obiceiul administratiei locale este de a se caciuli pe la partid, pe la Consiliul Judetean sau pe la Inspectoratul Scolar Judetean de a primi, de a li se da. Ideea de a cauta fonduri, de a primi bani europeni, pentru ca educatia are prioritate la finantare, nu exista in lista de optiuni la Stalpeni.
Lunar se lanseaza tot felul de programe de finantare pentru infrastructura scolara si pentru educatie, fie prin clasicele programe europene, fie prin fondurile ActiveCitizens puse la dispozitie de tarile din Europa care nu sunt membre UE, dar care doresc o implicare directa in comunitatile cu probleme si un parteneriat cu Uniunea Europeana.
Trebuie doar sa scrie cineva proiectele si sa le depuna pentru a fi finantate. Iar daca nu primariile sunt printre institutiile care pot depune proiecte, Stalpeni are doua ONG-uri apropiate de invatamantul local, care pot sa acceseze acesti bani.
Dar care este relatia cu acestea, stim bine:
- ONG-ul Asociatia parinti – profesori de la liceu este paralizata in lupte interne, proceduri si orgolii, asa cum imi spunea dna Postelnicu la o discutie in aceasta vara, neplatind la data convorbirii telefonice refacerea pardoselii holului Scolii Livezeni, dar si multe altele. Un ONG care s-a dorit controlat politic, asa cum am mai scris;
- Iar Asociatia „Stalpeni, Comuna noastra!” care s-a infiintat in acest an este considerata de catre dl. Primar nefrecventabila, pentru ca oamenii de acolo sunt critici cu deciziile dansului. Iar renovarea unei clase pe care ONG-ul acesta a facut-o de curand, a starnit o multime de discutii, nefavorabile si nu numai, la nivelul primariei Stalpeni.
Si-atunci, cum sa accesezi fonduri europene cand vrei sa controlezi politic un ONG pus pe butuci, dar in care sunt o multime de bani donati de parinti si de profesori, iar celalalt ONG l-ai trecut pe lista neagra a „dusmanilor comunei”? Cat despre proiecte ale autoritatilor locale pe bani europeni, asa cum se intampla spre exemplu la Ciugud, sa nu vorbim, pentru ca stim ca e limba straina pentru dl. primar Serbanoiu.
CONCLUZIA
… este una trista. Pentru ca, desi Educatia este forma accesibila oricui pentru a ajunge la un venit mai mare si la un trai mai bun, ea este total ignorata si in acest nou mandat. Iar conditionalitatea aceasta EDUCATIE – TRAI MAI BUN este una recunoscuta din cele mai vechi timpuri. Din aceasta cauza Moromete si-a vandut din putinul pe care il mai avea, pentru a-l trimite pe Niculae la scoala, ca sa scape macar el de saracie. Si sa traiasca mai bine decat a trait el.
Si-atunci? Cum esti tu, administratie SERBANOIU, SIGURANTA UNUI TRAI MAI BUN, cand aprecierea ta pentru educatie, cea care determina acel nivel de trai dorit, este una inexistenta, demonstrata prin fapte ca o desconsideri, o minimizezi si o subfinantezi, pentru ca orice dascal din comuna stie ca, daca vrea sa faca ceva in scoala, „Nu sunt bani!”.
Dar sunt pentru centrale de 3-4 ori mai scumpe si pentru … DUSTER.
Foto: Facebook
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News