În Miserupe Vale, fiecare își ducea gunoiul acolo unde nu se vedea. Ba în pădure, ba în râpă, ba pe luncă (care-l ducea mai departe), ba după gardul vecinului dacă lenea era mai mare … și tot așa. Se crease un soi de circuit natural al resturilor, un fel de lanț trofic al gunoaielor în care nimeni nu știa de unde pornește mirosul, dar toți se obișnuiseră cu el.
Primarul Cevreael, un om tare gospodar când vine vorba de ale lui, s-a hotărât într-o zi să le strice obiceiul. A zis că de-acum toți trebuie să-și sorteze gunoiul: hârtie la hârtie, plastic la plastic, resturi la resturi. Dar oamenii au zis: „La ce bun? Că oricum vine totul într-o singură mașină și ajunge într-un singur loc!” Sau să se întrebe între ei „când vine „selectivu’”? că nu mai știe nimeni când să scoată plasticul la drum. Așa că nu s-au sinchisit.
Văzând că nu merge cu rugăminți, primarul din Miserupe Vale a trimis-o pe madam Piramidon ca să rezolve, dar a scos din buzunar și o soluție pe care să o propună spre aprobare consilierilor, deși cetățenii plătesc. O taxă și mai mare la gunoi, pe lângă amenda pentru toți cei care nu separă gunoaiele. Va chema consiliul, va da din mâini, va da și din voce și, cu ajutorul majorității făcută cu islazurile, se va aproba.
Cei care nu sortează vor avea să plătească și amenzi, iar cei care sortează vor plăti oricum, dar de acum mai mult. Bună scuza de a majora taxa pe gunoi, nu?
Apoi, într-o luminată zi, primarul Cevreael a anunțat că își trimite oamenii din primărie pe coclauri, să vadă care case-s locuite și care-s abandonate. Zice că vrea „să actualizeze baza de date”, probabil pentru prietenii de la AUR, ca să le dea pe un leu la diaspora. Sau să știe pe cine să mai taxeze în plus. Așa că oamenii primăriei vor începe să bată pe la porți, să caute semne de viață. O perdea în geam, o găină pe prag, un televizor deschis. Dacă nu găsesc nimic, se pune cruce pe poartă. „Abandonată, da’ cu potențial fiscal!”
Ironia sorții e că, tot în acea perioadă, cineva a tras un ochi spre clădirea de unde se transmit ședințele de consiliu local. Și ce să vezi? Pereți crăpați, păienjeni pe la colțuri, uși care scârțâie, fire atârnate, camere video care merg doar pe audio uneori și acela ca din fundul butoiului, … un miros de „abandon administrativ” care-ți tăia respirația. Ar fi fost perfectă ca locație de filme de groază pentru o primărie părăsită unde, când intri, te ia cu frică.
În tot acest timp, primarul, după ce îl pensionase pe vechiul administrator Copăceanu, fără ceremonie că e austeritate, l-a pus înapoi în funcție. „Cu titlu de continuitate și eficiență administrativă”, cică ar fi zis. Doar că lumea nu prea a mai înțeles logica. Nici de ce e pensionar, nici de ce e angajat și nici de ce sunt amândouă în același timp. Ba chiar unii au început să se întrebe dacă nu cumva și primarul ar trebui pensionat, tot cu titlu de continuitate, dar într-o direcție inversă.
Și așa, încet-încet, oamenii din Miserupe Vale, deși nu voiau decât să trăiască liniștiți, s-au trezit la poartă cu madam Piramidon care striga la ei și îi certa că nu vor „selectivu’”, iar acum trebuie să plătească mai mult pentru gunoi. Ori să dovedească că nu și-au abandonat casele, și să plătească și mai mult unei primării în care ședințele de consiliu se țin dintr-un decor de film post-apocaliptic.
Dar tot răul spre bine, zice o vorbă din sat. Că le cam ajunge cuțitul la os și taxele la buzunar, așa încât câțiva dintre ei au început deja să vorbească, să se adune, să întrebe și chiar să ceară socoteală. Poate nu mulți, dar destui cât să se audă și în primărie, acolo unde încă mai stă degeaba, dar pe salariu baban, administratorul pensionat și reangajat Copăceanu, cu o cană de cafea rece în față și cu gândul la o nouă mărire de leafă.
Dacă cei din Miserupe Vale vor învăța că vocea lor contează, atunci poate că la următoarele alegeri vor desemna nu pe cine strigă mai tare sau taxează mai mult, ci pe cineva care își face datoria și care, din când în când, iese din birou să miroasă aerul satului. Cu sau fără miros de gunoi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News