[PAMFLET] Poveste din Miserupe Vale

Scris de Andrei Vacaru
216 vizualizari

Nu se mai știe exact care a fost motivul pentru care toți locuitorii din Miserupe Vale au ajuns să-și pună parte din rațele și din gâștele lor, în același loc, an de an. Unii spun că a fost o epidemie și astfel au vrut să salveze ce se putea salva. Alții spun că de fapt dările astea anuale au fost făcute ca să poată hrăni cumplitul balaur cu șapte capete, ca o momeală, ca să nu mai distrugă toate casele din sat.

Cert este că acum toată lumea din Miserupe Vale acceptă să dea o parte din gâștele și rațele pe care le au, anual, undeva la primărie, iar primarul ia o parte din ele, 7 gâște și 7 rațe pe lună pentru ca să le rezolve problemele. De fapt treaba asta a ajuns atât de serioasă încât dacă nu o faci, riști câteva luni de închisoare, dar tot nu scapi de povara plății. Dar după o vreme, oamenilor din Miserupe Vale nu prea le-a mai păsat să știe cine le este primar și să aleagă cum se cuvine.

A devenit așa, un fel de obișnuință: își plăteau datoria constând în rațe și gâște și cam atât. Credeau că este suficient! Erau și așa prea ocupați cu sănătatea lor, cu copiii, cu slujba, cu Facebook, cu munca de zi cu zi… Din astea. Așa că în ultimii 8 ani au apărut câteva lucruri ciudate în Miserupe Vale.

Mai întâi un primar mai de demult a fost condamnat pe legea penală, că a furat niște rațe și niște gâște împreună cu un boier de pe la oraș, Dumnezeu să-l ierte!, că s-a dus sărmanul. Apoi, următorul primar, s-a dovedit a fi un om neimplicat și fără viziune. În loc să se preocupe de nevoile satului și să caute soluții pentru problemele comunității, el și-a arătat indiferența și și-a neglijat datoria de primar ales.

Apoi a început să-și atribuie, nu singur, ci cu ajutoarele sale, salariu și de trei ori mai mare, însușind mai multe gâște și rațe în fiecare lună, decât era atunci când oamenii din Miserupe Vale l-au ales primar. Chiar a făcut-o fără ca oamenii din sat să știe, ascunzând prin primărie, de ochii lumii, dispozițiile de primar și hotărârile de consiliu cu care s-a cadorisit cu așa păsăret.

În timpul ăsta drumurile au rămas pline de gropi și praf, școlile s-au degradat, iar oamenii nu au primit sprijinul de care aveau nevoie. Primarul a uitat că rolul său era să fie un lider activ și să lupte pentru bunăstarea din Miserupe Vale. A preferat să stea în birou și să se îngrijească de propriile interese, în loc să asculte nevoile oamenilor și să acționeze în consecință. Oamenii s-au simțit ignorați și dezamăgiți de atitudinea indiferentă a primarului lor.

În fața acestei situații, câțiva au înțeles că nu pot rămâne pasivi și să aștepte ca lucrurile să se schimbe de la sine. Cu determinare și curaj, au început să se organizeze și să caute soluții pentru problemele din Miserupe Vale. Vocea lor a devenit tot mai puternică și nu a mai putut fi ignorată. În cele din urmă, primarul a fost demis din funcție, prin votul cetățenilor, iar o nouă conducere a fost aleasă dintre cei care au înțeles să se implice. Nu mulți, dar buni și uniți.

Noua echipă de conducere și-a asumat importanța implicării și responsabilității și a început să lucreze pentru a remedia problemele satului. Drumurile au fost reparate, școlile au fost modernizate, iar nevoile oamenilor au fost ascultate cu atenție. Iar în Miserupe Vale, oamenii au învățat că este esențial să fie vigilenți în alegerea liderilor și să ceară responsabilitate și transparență din partea lor.

Aș putea încheia povestea cu „și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți …”, doar că cei din comunele din jur au aflat de povestea din Miserupe Vale și au făcut și ei la fel, trăind fericiți până la adânci bătrâneți. Dacă nu cumva mai trăiesc și astăzi, să le povestească nepoților lor ce mândri sunt de comuna căreia, spun unii și alții, ar vrea să îi schimbe numele, așa cum era înainte: Stâlpeni… sau cam așa ceva!

La anul … și La mulți ani!


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate