Modernizarea drumului care leagă satele Rădești și Oprești, trecând peste Râul Târgului, a început în urmă cu câteva zile. Această veste a fost primită cu entuziasm de locuitorii celor două sate din comuna Stâlpeni, iar anunțul făcut de primar în ședința de consiliu local de joi, 28.09.2023, cu privire la finalizarea lucrărilor până la sfârșitul toamnei ar putea adăuga și mai mult optimism. Cu toate acestea, realitatea pare mai complexă decât pare.
Consilierul local Constantin Cuțic a adus în atenția comunității, prin intermediul grupului de Facebook „Stâlpeni, comuna noastră”, o problemă legată de exproprieri care amenință să îngreuneze acest proiect vital pentru locuitorii din zonă. Acesta a avertizat că aproximativ 60 de metri din acest drum, între izlazul Rădești și intrarea pe punte, nu va fi asfaltat din cauza unor complicații legate de procesul de expropriere. Această situație ridică îngrijorări cu privire la calitatea drumului și condițiile de trafic care vor urma după finalizarea lucrărilor.
Una dintre cele mai mari preocupări este legată de posibilitatea ca proprietarul terenului să blocheze accesul la punte, din cauza lipsei unui acord cu autoritățile locale pentru expropriere. Acest lucru poate însemna fie că drumul va fi închis în totalitate, fie ca modernizarea să fie realizată doar parțial, putând dura mai mult decât a promis primarul comunei.
Proiectul de modernizare, denumit „Execuție lucrări pentru investiția Modernizare drum de interes local – drum Halta Rădești – Punte Oprești (str. Orhideelor) și ulița Arapu – Punte Oprești (str. Punții)”, are o valoare de 1.052.478,97 lei cu TVA și a fost atribuit pentru execuție firmei Florimar Construct Total SRL. Conform contractului A253/18.07.2023, încheiat între comuna Stâlpeni prin primarul Șerbănoiu Gabi și Florimar Construct Total SRL, la punctul 9.3. achizitorul, respectiv primăria, se obligă să pună „la dispoziția executantului, fără plată, dacă nu s-a convenit altfel, următoarele: – amplasamentul lucrării, liber de orice sarcină; – suprafețele de teren necesare pentru depozitare și pentru organizarea de șantier.”
Cu toate acestea, Constantin Cuțic susține că această obligație asumată nu a fost îndeplinită în totalitate. Și a mai menționat că această problemă nu este una nouă pentru comuna Stâlpeni, în trecut existând situații similare, cum s-a întâmplat în satul Livezeni, unde s-a încercat să se mute puntea, în loc să se obțină terenul necesar pentru accesul la aceasta.
Dacă tot am adus în discuție trecutul, trebuie specificat și faptul că drumul a mai fost modernizat o dată, în 2016, cu S.C. Ratelen Construct S.R.L., lucrarea costând bugetul local 515.860 de lei fără TVA, conform site-ului e-licitație.ro.
Este imperativ ca autoritățile locale și proprietarii terenului să găsească soluții pentru a permite modernizarea completă a acestui drum vital pentru comunitatea din cele două sate, facilitând accesul în condiții de siguranță pe această punte importantă pentru infrastructura din zonă.
Foto: facebook/stalpeni, comuna noastră
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News