[BANI EUROPENI] Prin „grija” Consiliului Județean Argeș, comuna Stâlpeni, care are un liceu, două școli generale și o grădiniță cu program prelungit, nu va beneficia nici în viitor de microbuze școlare proprii

Scris de Andrei Vacaru
380 vizualizari

Conform unui comunicat transmis de către Agerpres, Consiliul Județean Argeș a anunțat vineri semnarea contractelor cu 25 de comune din județ, pentru dotarea cu microbuze școlare prin PNRR. Acestea sunt Leordeni, Micești, Mihăești, Schitu-Golești, Stoenești, Berevoești, Cetățeni, Cocu, Hârtiești, Țițești, Ungheni, Valea Mare Pravăț, Mălureni, Aninoasa, Albeștii de Arges, Bughea De Jos, Corbeni, Drăganu, Dragoslavele, Lerești, Merișani, Mușătești, Tigveni, Bughea De Sus, Călinești.

Deși comuna Stâlpeni era eligibilă, cu 70 de puncte, pentru a primi microbuze de transport școlar prin PNRR, după cum se poate observa, nu se află printre UAT-urile selectate de consiliul județean, instituție unde activează doi reprezentanți ai localității: un consilier județean, domnul Nae Eugen, din partea PNL și domnul vicepreședinte Marius Nicolaescu, din partea PSD, fiul fostei directoare a Grădiniței cu Program Prelungit Stâlpeni.

Deși în comună funcționează un liceu cu ciclul liceal, gimnazial și primar și o grădiniță cu program prelungit, ambele în satul Stâlpeni și două școli gimnaziale, în satele Rădești și Livezeni, iată că pentru copiii acestor instituții școlare nu s-a găsit niciodată până acum vreo finanțare pentru transport școlar propriu. Semn că pentru Stâlpeni, o educație de calitate și accesul facil la instruire școlară nu reprezintă o prioritate.

Conform comunicatului transmis de către Agerpres, stâlpeneanul Marius Nicolaescu afirmă public că

„Beneficiarii investiției trebuie să amplaseze o stație de încărcare pentru microbuzul electric într-un loc public până la data de 31.12.2024. (…) De asemenea, trebuie să asigure pe o durată de minimum 4 ani șofer, să asigure costurile de reparații și întreținere a microbuzelor, precum și costurile de alimentare. Selecția celor 25 de localități a avut la bază criterii obiective, criteriile din ghidul solicitantului, precum inaccesibilitate la transport școlar, numărul de elevi care trebuie transportați, zonele defavorizate”.

Alegerea câștigătorilor a fost un proces netransparent, dar mai constat, în urma declarației de mai sus și faptul că s-a introdus suplimentar, față de ghidul solicitantului, criteriul asigurării de la bugetul local, a costurilor cu salariile șoferilor și cu cheltuielile de mentenanță. Criteriu la care nu știm cum a fost punctată comuna Stâlpeni, după ce costurile de funcționare ale primăriei s-au mărit semnificativ din aprilie 2023, în urma majorării salariale cu 10% pentru toți angajații, mai puțin pentru administratorul public, care a primit 13% în plus.

Posibil ca acesta să fi fost motivul pentru care comuna nu beneficiază de microbuzele din PNRR, dar se impun două mari întrebări. Prima este „de ce alte primării, cum este cea din Lerești care are deja 2 microbuze școlare în dotare, mai primesc altele, în condițiile în care la Stâlpeni nu este niciunul, iar unul din criterii era inexistența acestor microbuze?” Apoi, „să fi decis cumva primarul comunei că este mai ieftin să plătească în continuare un contract cu o firmă de transport de la Mioveni, decât să angajeze doi șoferi proprii, care să conducă microbuzele școlii”?

Realitatea este aceea că UAT Stâlpeni nu a beneficiat niciodată de transport școlar propriu și că, prin grija Consiliului Județean Argeș, dar și al autorităților locale, Stâlpeniul nu va avea nici în viitor transport școlar realizat cu microbuze proprii. Iată cum arată în realitate grija față de educație, atât de mult promisă și de mult „prețuită” în campaniile electorale și pe facebook de aleșii locali și parlamentari, precum doamna deputat PSD Simona Bucura Oprescu.

Și care, a-propos, este din Mihăești și, să vezi coincidență, Mihăeștiul se află pe lista câștigătorilor de microbuze electrice prin fonduri europene, deși beneficiază de microbuz școlar propriu încă din 2016.

Foto: jurnaluldearges.ro


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate