[ SARBATOARE ] Uram sau nu „La multi ani!” astazi, la Adormirea Maicii Domnului?

Scris de Redacția
601 vizualizari

Parerile sunt impartite. Spre exemplu credinciosii din Moldova considera urarile un pacat, in timp ce majoritatea credinciosilor din Muntenia considera ca nu este un pacat sa urezi celor ce poarta numele Maria/Marin si derivate din acestea, „La multi ani!” in aceasta sfanta zi.

„Sarbatoarea aceasta are, chiar daca vorbim despre „adormire”, o semnificatie dincolo de moarte pentru cei ce au aceasta intelegere tainica a sarbatorii. Altii o inteleg drept o comemorare a mortii Sfintei Maria, prin urmare pentru acestia nu e corect sa se spuna „La multi ani!”, avand in vedere ca vorbim despre o inmormantare.

Cea mai potrivita interpretare si cea caracteristica ortodoxiei este cea ce are in centru invierea, viata cea vesnica si nu cea ce pune accentul pe moarte. La noi moartea e doar o usa, o trecere, un prag. Asa cum spune si rugaciunea:  „Mutatu-te-ai la viata ceea ce esti Maica Vietii”. Deci, accentul cade pe viata vesnica, prin urmare este corect sa spunem „La multi ani!” ”, a explicat preotul prof. dr. Ioan Chirila, presedintele Senatului Universitatii Babes-Bolyai din Cluj.

Prin urmare nu este cu nimic gresit sa uram in aceasta zi rudelor, prietenilor si cunoscutilor care isi gasesc corespondentul prenumelui in cel al Fecioarei Maria,

viata lunga, fericire, bucurii si LA MULTI ANI!

Foto: bzi.ro


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate