Daca ne-ar vedea bunicii si strabunicii nostri…

Scris de Andrei Vacaru
405 vizualizari

Argesul, cu toate raioanele sale, era intre anii 1878 – 1940 o zona majoritar liberala. Bunicii, strabunicii si stra-strabunicii nostri erau liberali din cateva motive simple:

– liberalii l-au adus pe rege la 1866, iar chiar daca poporul poate ca aprecia mai putin monarhia, intotdeauna le-au iubit pe reginele Elisabeta si Maria care au stiut, cu toate diferentele de limba si de nationalitate, sa se apropie de oameni;
– regele Ferdinand s-a tinut de cuvant, iar celor care au luptat pe front in primul razboi mondial li s-a dat pamant, apoi a impus reforma agrara;
– toti oamenii au primit dreptul universal de a vota;
– biserica era legata de monarhie, nu de un partid politic, iar la slujbele de duminica preotul se ruga de fiecare data pentru rege si regina…

Partidul Liberal a fost, alaturi de Partidul National Roman si de Partidul Țaranesc (cele doua s-au unit in 1926), unul din artizanii Marii Uniri de la 1918.

Tara se dezvolta vazand cu ochii, Romania devenind un stat din ce in ce mai puternic in Europa, cu o moneda solida, cu rezerve de resurse, inclusiv bancare si in aur, cu un stat ce punea, vazand bugetele de atunci, accent pe educatie. Nu stiu cati stiu ca bugetul educatiei in 1938 era de 18%. S-au modernizat drumuri si cai ferate, s-au dezvoltat orase, s-au construit scoli, spitale, dar si fabrici.

Dar mai ales oamenii aveau modele de oameni politici cu anvergura. Bratienii erau din zona Argesului si au fost printre boierii vremii care si-au pus averile la bataie pentru tara, pentru Rege si pentru Marea Unire.

Toate aceste valori nationale si sociale au disparut incepand cu anii 1950: liderii liberali si taranisti au fost omorati in inchisorile comuniste, regele a fost expulzat, iar comunismul a fost instaurat cu tancurile, cu pusca, cu bata si cu ajutorul celor care au colaborat cu noua putere impusa de la Moscova.

Astazi lumea a uitat de acele vremuri, de acele valori ce ne defineau ca natiune si, cine mai este azi cu adevarat liberal, e doar pentru ca uraste PSD-ul. Ceilalti, chiar daca s-au vopsit in liberali, nu au nicio legatura cu valorile liberale, cu trecutul glorios al natiunii romane, dorindu-si doar sa parvina, sa obtina niste sinecuri sau acces usor la bani.

Putini mai sunt cei care inteleg valorile liberale si rolul sau esential in faurirea Statului Roman. Daca Bratianu spunea:

„Nimic pentru mine, totul pentru tara”,

Actualii liberali gandesc exact invers,

„Totul pentru mine, nimic pentru tara”.

Astazi majoritatea populatiei il regreta pe Ceausescu, nu pe rege. Din fief liberal, Argesul este acum un judet rosu, cu un mediu rural dominat de oameni in varsta ce traiesc la limita saraciei, cu localitati mici sau rurale din care lumea migreaza catre marile orase din cauza conditiilor proaste de trai si a lipsei de oportunitati, cu investitii facute pe bani multi, fara rost si de slaba calitate. Iar in biserica se canta „Vrednic, este!” oricarui scoate bani pentru popa si Catedrala Mantuirii, chiar daca este un condamnat penal precum Dragnea.

Daca ne-ar vedea bunicii si strabunicii nostri cred ca ne-ar dezmosteni imediat si ne-ar trimite inapoi la scoala unde sa invatam ADEVARUL.

Numai ca nu exista o astfel de scoala. Au avut grija comunistii sa uitam tot, sa credem ca adevarul este numai cel ce ni-l dau ei la televizor, de am ajuns niste zombi, nu cetateni responsabili. Ca nu degeaba „Desteapta-te, romane!” a ajuns imn national.

Foto: descopera.ro


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate