Pe scurt:
- principalele puncte din proiecția bugetului local;
- dezechilibre majore în buget;
- propuneri din partea cetățenilor și a consilierilor locali;
- ce discuții au fost și ce legătură au acestea cu bugetul;
- principalele concluzii ale dezbaterilor pe buget din 24 ianuarie 2024.
Așa cum s-a anunțat, ieri, de Ziua Unirii Principatelor Române, primarul Gabi Șerbănoiu a organizat și s-a desfășurat prima dezbatere a proiectului de buget pe anul 2024. Evenimentul a avut loc la Căminul cultural Rădești și au fost invitați să participe locuitorii din satele Rădești, Ogrezea, Oprești și Pițigaia.
Doar 9,34% din buget pentru dezvoltarea comunei. Restul pentru funcționare.
Ședința care poate fi ascultată aici, a început cu expunerea de către primar a unor generalități, pentru invitații care nu sunt obișnuiți cu bugetele locale, despre cum se constituie acesta și care sunt sursele de venit. A urmat o prezentare a indicatorilor din proiectul de buget propus spre dezbatere, care arată astfel: total buget – 8.566.000 lei (cu 166.000 lei mai puțin ca anul trecut), din care pentru dezvoltare doar 800.000 lei (9,34% din total buget) și funcționare 7.764.000 lei (90,66% din total buget).
Se observă raportul dezechilibrat dintre dezvoltarea si funcționarea UAT Stâlpeni, acesta fiind unul din motivele pentru care nu se fac investiții consistente în comună. Totuși, a spus primarul, comuna arată foarte bine, având „câte ceva” investiții, nu ca alte localități unde nu s-a făcut nimic, unele chiar aproape de Pitești. Interesant este de ce primarul se compară cu acestea și nu cu alte comune, cum ar fi Țițești? Pentru că la Țițești, spune acesta, bugetul pentru dezvoltare este de peste 10 ori mai mare, ceea ce la Stâlpeni nu se poate pentru că a dispărut economia, ceea ce Șerbănoiu a trecut cu vederea.
Din totalul de 7.764.000 lei pentru funcționare, cea mai mare sumă, aproape 30% din total buget este destinată salariilor din primărie, respectiv 2.279.000 lei. Asta deși mi se pare puțin, în condițiile în care anul trecut aceasta era cu peste 600.000 de mii lei mai mare, iar anul acesta au crescut veniturile funcționarilor de la 1 ianuarie cu 5%. Tot pentru funcționarea primăriei s-au alocat în buget și 550.000 de lei pentru utilități și achiziții. Mai sunt prevăzuți 300.000 lei pentru iluminatul public, 150.000 de lei pentru reparații școli (de peste două ori mai mare ca anul trecut) și un fond de rezervă la dispoziția primarului de 30.000 de lei.
Multe propuneri din partea participanților la dezbatere. Unele pe bani mulți, altele cu mai puține fonduri de la buget.
S-au evidențiat diverse propuneri menite să îmbunătățească calitatea vieții în Stâlpeni. Iată principalele sugestii exprimate de invitații la ședință și de consilierii locali și delegații sătești:
1. stații de autobuz pentru navetiști: Propunerea include instalarea de stații de autobuz pentru navetiștii care călătoresc spre locul de muncă în Mioveni, facilitând astfel transportul public și condiții mai bune de așteptare până la sosirea autobuzelor care efectuează serviciul de transport.
2. șanțuri betonate/dalate: O altă sugestie importantă vizează construcția de șanțuri betonate/dalate, contribuind la o menținerea în timp a unei infrastructuri durabile și la prevenirea problemelor asociate cu gestionarea infiltrării apei sub stratul de asfalt.
3. teren de fotbal sintetic la Livezeni: Propunerea implică amenajarea unui teren de fotbal sintetic la Livezeni, oferind o soluție practică și ușor de întreținut în comparație cu gazonul natural.
4. curățarea și funcționarea fântânilor publice: Se cere curățarea și punerea în funcțiune a tuturor fântânilor publice pentru asigurarea accesului la apă potabilă în comunitate.
5. investiții pentru Stadionul Rădești și alocări de fonduri pentru funcționarea echipei de fotbal: Efectul ar fi consolidarea infrastructurii pentru sportul organizat și susținerea echipei locale de fotbal ACS Viitorul Rădești.
6. optimizarea structurii administrative: Se propune eliminarea din încadrarea primăriei a funcțiilor de administrator public și de consilier personal al primarului care generează cheltuieli semnificative pentru funcționare, contribuind la eficientizarea resurselor financiare ale bugetului local. De asemenea, stoparea măririi schemei de personal a primăriei și a altor încadrări pe funcții, precum și a serviciilor externalizate.
7. reabilitarea străzii Chibrit și a podului deteriorat de pe aceasta: S-a cerut reabilitarea străzii Chibrit, inclusiv a podului deteriorat, pentru a asigura siguranța rutieră în zonă.
8. finanțarea unui Club al Pensionarilor din Stâlpeni: Se propune finanțarea unui club pentru pensionarii din Stâlpeni, oferind spațiul necesar pentru întâlniri și activități sociale.
9. refacerea halei de la Piață pentru legume-fructe: Se dorește refacerea halei de la piață destinată comercializării de legume-fructe, contribuind la dezvoltarea comerțului agricol local.
10. reabilitarea Școlii Rădești: Necesară pentru a oferi un mediu educațional sigur și modern elevilor.
11. înființarea unui registru al Fântânilor Publice: Propunerea include evidența și mentenanța fântânilor publice pentru o gestionare eficientă a resurselor de apă din comună.
12. alocarea de bani pentru medicina muncii în școli: Se cere alocarea de fonduri pentru medicina muncii în școli, asigurând sănătatea și siguranța cadrelor didactice, nedidactice și personalului auxiliar.
13. revopsirea Școlii Rădești: În urma preferințelor cromatice exprimate de un consilier local, se propune revopsirea Școlii Rădești.
14. alocarea de bani pentru camere de luat vederi la Rădești: Se sugerează alocarea de fonduri pentru instalarea de camere de luat vederi suplimentare la Rădești, în special în zona grădiniței și spatele școlii, pentru asigurarea securității comunitare.
Aceste propuneri, conform promisiunilor primarului Șerbănoiu pot constitui realocări de fonduri la bugetul local și formează o bază a discuțiilor viitoare, cum este cea de mâine de la Livezeni, asupra bugetului comunei Stâlpeni.
Discuții aprinse, inclusiv cu amenințarea dării în judecată și a evacuării unui consilier local din sală pe motiv de campanie electorală
Dezbaterea pe buget de ieri a generat discuții intense, accentuate de diverse aspecte mai mult sau mai puțin minore, de răfuieli personale, de acuzații de aflare în campanie electorală, culminând cu amenințări de dare în judecată și evacuarea din sală a unui consilier local.
Iată câteva din aceste discuții. Dacă să se discute pe mii lei, folosind lei noi sau, ca să nu se mai chinuie, pe lei vechi, în miliarde și miliarde de lei. Despre ce caută un consilier local să verifice Societatea de apă, a întrebat administratorul public care nu are niciun drept de control asupra societății, deși aceasta aparține Consiliului local.
De ce un consilier a afirmat că fostul administrator al societății de apă, a furat, motiv pentru care acesta a amenințat în ședință că îi va da în judecată pe cei care au spus că a furat. Asta deși există o pagubă reală în gestiunea societății, a existat un proces în instanță al ANAF îndreptat împotriva sa și datorii ale APA SERV TOP STÂLPENI SRL care au ajuns și la peste 320.000 de lei.
Primarul Șerbănoiu a acuzat că un consilier local vorbește mai mult decât el, este nerespectuos atunci când vorbesc invitații (atunci când mint a completat consilierul local) și că se folosește de dezbateri pentru a face campanie electorală, amenințându-l cu evacuarea din sală. Un alt consilier, fost inspector școlar, solicită ca banii pentru sala de sport de la Livezeni să fie deturnați pentru Școala Rădești pentru un amfiteatru pentru PNRAS.
Un alt subiect de discuție a fost dacă Stejarul de la Rădești este al Micii sau al Marii Uniri. S-a concluzionat că nu poate fi de la 1859, deși s-a recunoscut că nu se cunosc date publice despre acesta. Iar un invitat a întrebat, fără legătură cu bugetul comunei, de ce profesorii fumează la liceu, că se vede din stradă. Ce exemplu dau vicioasele cadre elevilor? Același fost inspector școlar și consilier local a lămurit că este voie fumatul, dar în afara instituției altfel trebuie aplicată o amendă, ceea ce a trezit amintiri neplăcute primarului Șerbănoiu care a mărturisit că a primit avertisment pentru că a fumat în incinta Căminului de la Rădești din cauza lu ăla de la Timișoara (nu dăm nume).
Concluzia: buget dezechilibrat între dezvoltare și funcționare, dar și în privința alocărilor pe sate, deși toți plătesc taxe și impozite.
Concluziile dezbaterilor de ieri de la Stâlpeni sunt că proiectul este unul extrem de dezechilibrat între funcționare și dezvoltare, dar și pe alocările pe sate, deși toți locuitorii comunei plătesc taxe și impozite. La Livezeni, spre exemplu, se asfaltează ulița viceprimarului, iar la Stâlpeni strada Teiului (la deal de fostul Stadion de la Stâlpeni), însă la Oprești și la Ogrezea nu se asfaltează nicio stradă (ulița Haltă Rădești – Punte Oprești a fost prevăzută în bugetul de anul trecut, din care au mai rămas bani).
Se continuă proiectele de investiții aprobate prin PNRR pentru utilare școli și reabilitare primărie, prin PNDL3 rețea de canalizare Livezeni – Dealu Frumos și reabilitare drumuri comunale, iar prin CNI, se va continua documentația pentru construcția dispensarului de la Poștă. Probabil că vor mai apărea și alte proiecte, pe măsura lansărilor de programe din bani europeni, primăria făcând eforturi de asigurare a cofinanțărilor necesare.
Primarul care dorea un Duster din bani publici s-a plâns de lipsa banilor la buget, deși face cadouri bugetofage de genul încadrării posturilor de administrator public și de consilier personal, pentru sprijin și promovare personală, cum fi Focul lui Sumedru, site personal oficial al primăriei sau concerte de muzică populară la care participă doar angajații primăriei. Sau bani pentru Școala de Arte pentru care în buget sunt alocați 2.000 de lei lunar pentru funcționarea unei secții de canto în comună.
Se vor cheltui bani pentru autorizații ISU la GPP și Sala de sport de la Liceu, deși acestea erau obligatorii pentru funcționare, încă de la darea în folosință a acestora. La fel, se va cheltui mai mult anul acesta pentru reparații în școli, bani solicitați nejustificat de conducerea liceului, spune primarul, dar justificat pentru că nu s-au făcut reparațiile la timp, spune coordonatorul școlii de la Rădești.
S-a promis stingerea anul acesta a datoriei societății de apă la ANAF, aproximativ 100.000 de lei și a unui serviciu de ecarisaj, pentru care se caută soluția unui serviciu regionalizat, pentru mai multe comune, cu un padoc la Țițești. Rămâne de văzut câte din aceste promisiuni și propuneri se vor regăsi în forma finală a bugetului local pentru 2024 și cum va arăta execuția bugetară după rectificări, la finalul anului.
Foto: Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News