[BANI EUROPENI] Un nou proiect de dotare a școlilor din Stâlpeni prin PNRR va aduce o investiție de aproape 60.000 de euro, pentru un laborator digital la „I.C. Petrescu”

Scris de Andrei Vacaru
224 vizualizari

Investiția în educație reprezintă un pilon esențial al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Alocarea fondurilor europene pentru modernizarea infrastructurii școlare, dotarea cu echipamente tehnologice avansate și dezvoltarea programelor educaționale inovatoare poate avea un impact semnificativ asupra calității învățământului.

Conform declarațiilor și documentelor oficiale, prin PNRR, România își propune să construiască o bază solidă pentru viitorul tinerilor, pregătindu-i să facă față provocărilor unei lumi digitale și competitive.

Dezvoltarea unui laborator digital inteligent la Liceul Tehnologic “I.C. Petrescu” Stâlpeni

În acest context, al programului PNRR, Liceul Tehnologic “I.C. Petrescu” din Stâlpeni se pregătește să facă încă un pas important în modernizarea procesului educațional. În urma aplicării unui proiect propriu, în cadrul programului “Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior („smart lab”)”, instituția școlară din Stâlpeni va primi o finanțare de aproape 60.000 de euro, proveniți din fonduri europene.

Proiectul Dezvoltarea unui Laborator Digital Inteligent în cadrul Liceului „I.C. Petrescu” Stâlpeni vizează dotarea laboratorului de informatică cu mobilier și componente IT de ultimă generație. Iată datele tehnice ale acestui proiect:

Detalii ale proiectului:

 • Nume proiect: Dezvoltarea unui Laborator Digital Inteligent
 • Beneficiar: Liceul Tehnologic “I.C. Petrescu” Stâlpeni
 • Obiectiv: Crearea unui mediu propice pentru învățarea tehnologiilor moderne și dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor.
 • Echipa de implementare:
  • Conducerea instituției, împreună cu domnul contabil și administratorul de patrimoniu, a aplicat la acest proiect demarat de Ministerul Educației.
  • Datele solicitate au fost transmise, iar proiectul a obținut 86,5 de puncte, devenind eligibil.
 • Următorii pași:
  • Echipamentele vor sosi în curând.
  • Se va realiza dotarea laboratorului pentru a asigura un mediu optim de învățare.

Modernizarea laboratorului de informatică va contribui la pregătirea elevilor pentru cerințele tehnologice ale viitorului și la dezvoltarea competențelor digitale esențiale.

Obiective și echipamente:

Laboratorul digital inteligent va fi dotat cu echipamente de ultimă generație, adaptate nevoilor identificate la nivelul unității de învățământ. Printre componentele esențiale prevăzute de Ordinele de Ministru 6724/24.11.2023 și 3497/2022 se numără:

 1. Display interactiv (tablă interactivă) pentru interacțiunea eficientă între profesori și elevi.
 2. Imprimantă 3D monocromă și/sau imprimantă 3D policoloră pentru stimularea creativității și înțelegerii conceptelor tridimensionale.
 3. Scaner 3D fix pentru explorarea obiectelor în detaliu.
 4. Robot educațional pentru dezvoltarea abilităților de programare și inginerie.
 5. Kituri robotice pentru începători sau avansați pentru experimente practice.
 6. Creion 3D pentru modelare tridimensională.
 7. Ochelari de realitate virtuală VR/AR pentru experiențe de învățare imersive.
 8. Cameră videoconferință pentru comunicare și colaborare la distanță.
 9. Sistem de sunet pentru prezentări și activități interactive.
 10. Dispozitive pentru managementul laboratorului inteligent, inclusiv laptopuri sau desktopuri integrate cu monitoare sau sisteme All-In-One, pentru cadrele didactice și elevi.

Aceste echipamente vor asigura desfășurarea optimă a procesului educațional și vor contribui la pregătirea elevilor pentru cerințele tehnologice ale viitorului.

Alți 255.000 de euro sunt alocați din partea Uniunii Europene pentru dotarea școlilor și a grădiniței din Stâlpeni

Proiectul pentru dezvoltarea laboratorului digital de la Liceul Tehnologic din Stâlpeni nu este singurul proiect care privește atragerea de bani europeni prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Asta deoarece Compartimentul Promovare Proiecte Publice și Achiziții al Primăriei Stâlpeni a depus și MEN a aprobat finanțarea pentru un alt proiect „Egali în educație” – Dotare cu mobilier, materiale didactice și echipamente a școlilor din mediul rural din cadrul Liceului Tehnologic „I. C. Petrescu” Stâlpeni, județul Argeș.

Suma disponibilă de finanțare a acestuia este de 1.251.692,22 lei fără TVA (echivalentul a aprox. 255.000 euro), bani eligibili, la care se pot adăuga și cofinanțări neeligibile, sume de la bugetul local pe care UAT Stâlpeni s-a angajat printr-un proiect de HCL aprobat de curând, să le finanțeze.

Sunt vizate dotări cu mobilier pentru un număr de 22 de săli de clasă, cu echipamente TIC pentru un număr de 30 săli de clasă, cu echipamente a unui laborator de informatică, cu mobilier specific, inclusiv echipamente digitale pentru un cabinet de asistenta psihopedagogică, dotarea cu echipamente specifice, inclusiv echipamente digitale pentru o Sala de sport și dotarea cu echipamente, inclusiv digitale și materiale didactice a unui atelier de practică.

Foto: Freepik, PNRR, Facebook


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate