Consiliul Local Stâlpeni a aprobat ieri bugetul comunei pentru 2025, însă nu în forma propusă inițial de primarul Șerbănoiu consilierilor locali și dezbătută cu aceștia. Mai multe modificări au fost operate de compartimentul contabilitate, iar unele cheltuieli au crescut semnificativ, deși au devenit inutile, crescând presiunea pe buget.
O schimbare notabilă este creșterea alocării pentru digitalizare, de la 77.400 lei la 140.000 lei. Așa cum am arătat într-un articol, Șerbănoiu a achiziționat consultanță, realizare studiu fezabilitate și proiect tehnic la o sumă ce este de 15 ori mai mari față de o primărie de oraș. Însă, ceea ce ridică semne de întrebare este că, așa cum a fost specificat ieri de șefa de compartiment, proiectul de digitalizare al Primăriei Stâlpeni nu a fost selectat pentru finanțarea din fonduri europene, dar se plătesc acești bani ca și cum a fost selecționat.
În plus, forma proiectului plătit cu acești bani nu mai este valabil, întrucât Consiliul Județean Argeș pune la dispoziție un server pe care primăria îl poate folosi gratuit, serviciu aprobat la Stâlpeni prin hotărâre de consiliu local, anul acesta. Cu toate acestea, cheltuiala apare în documentația tehnică, alături de alte cheltuieli exagerat de mari, deși serverul era una dintre componentele principale ale proiectului.
O altă decizie controversată este anunțul reangajării lui Mesteacăn Eugen ca administrator public. Așa cum a specificat primarul Șerbănoiu, îl va numi din nou în funcție pe acesta, pentru a treia oară în actualul mandat, deși Mesteacăn este deja pensionar și nu s-a distins prin eficiență privind administrarea publică a comunei. Astfel că mă întreb încă o dată, cine conduce primăria Stâlpeni? Mesteacăn sau Șerbănoiu?
Prin această numire, Mesteacăn Eugen va încasa simultan atât salariul de administrator public, cât și pensia, la care se adaugă veniturile de pe unde este angajat contabil. Această numire ridică semne de întrebare în privința responsabilității gestionării resurselor financiare ale comunei de către actuala administrație. În condițiile în care primarul se plângea recent de lipsa fondurilor pentru diverse proiecte, a făcut publică lista datornicilor și „a pus biciul” pe firmele din comună ca să vireze bani la buget, prin impunerea unei autorizații care nu intră în atribuțiile primăriei.
În ciuda modificărilor, votul asupra bugetului a fost favorabil, dar nu lipsit de discuții. Rămâne de văzut cum vor fi executate în detaliu aceste cheltuieli și dacă investițiile promise vor aduce într-adevăr beneficii comunității sau doar vor împovăra bugetul local, fără rezultate concrete, ca de obicei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News