[EDITORIAL] Cine conduce de fapt primăria Stâlpeni, Mesteacăn sau Șerbănoiu?

Scris de Andrei Văcaru
436 vizualizări

De-a lungul timpului am putut constata că nu toți cei care îndeplinesc o funcție de conducere sunt și cei care decid sau controlează instituțiile ale căror șefi sunt. Fie pentru că sunt ușor de influențat, fie din alte motive, aceste persoane ajung să decidă și să acționeze chiar în detrimentul intereselor lor, riscând totul, pe seama acestor relații mai mult sau mai puțin toxice. Iar această constatare este  valabilă și pentru primari.

Am decis să văd care sunt relațiile toxice care stau la baza unor decizii controversate ale primarului din Stâlpeni și cine îl influențează. Pentru asta, am pornit de la o decizie surpriză pe care primarul Șerbănoiu a luat-o acum doi ani, când a organizat pentru prima dată „Focul lui Sumedru”, eveniment pe care vrea să-și pună amprenta personală cu orice preț. Mai nou, cu prețul cheltuirii banului public.

La acel eveniment, oaspeți de onoare au fost printre alții, consilierul județean Nae Eugen și directorul adjunct al liceului din Stâlpeni, Nedelcu Gabriela. Ultima fiind motivul declarat pentru care primarul a avut în primul său mandat, o relație tensionată cu instituțiile de învățământ din comună. Și, dacă îmi amintesc bine ceea ce a spus la o dezbatere despre bugetul local, că din cauza acesteia a neglijat sau a evitat să investească în educația din Stâlpeni.

M-am întrebat de ce să fi avut atunci o relație tensionată cu profesoara Nedelcu Gabriela, pe vremea când aceasta era director plin al liceului, iar acum, când este director adjunct, relația s-a întors la 180 de grade, devenit din „persona non grata”, invitat de onoare al primarului Șerbănoiu la un eveniment în care a vrut să fie văzut de toată comuna. Singura explicație plauzibilă este aceea că nu relația lui Șerbănoiu cu directorul general pe atunci, era tensionată, ci era influențat de o altă relație, aceea a prietenului său, Mesteacăn Eugen, cu Nedelcu Gabriela.

Una care a determinat existența unor procese, chiar pe persoană fizică, îndreptate de către Mesteacăn Eugen, contabil șef pe atunci, dar și de alții, cum ar fi profesoara Tudosescu Cristina, împotriva acesteia. Ba mai mult, a existat și o altercație care i-a avut pe cei doi în prim plan, poliția din comună fiind chemată să aplaneze conflictul, deschizându-se și un dosar penal. Soluționat ulterior cu neînceperea urmăririi penale, din cauza unor mărturii nu tocmai în concordanță cu adevărul, ale unor martori.

Mai mult, la concursul la care au participat profesoarele Nedelcu Gabriela și Postelnicu Elena pentru cele două funcții de director vacante, primarul, prin câteva decizii controversate, prima de retragere pe motiv de incompatibilitate, apoi de revenire asupra acesteia, a trimis-o pe viceprimarul Machedon Nicoleta să aranjeze lucrurile astfel încât prima să nu mai prindă încă un mandat de director la conducerea liceului din comună. Cum a realizat asta? Prin acordarea de note mici la examen profesoarei Nedelcu și de note mari contracandidatei sale, pe care primarul Șerbănoiu nu ezită să o acuze acum public, de incompetență.

Toate acestea arată că Șerbănoiu nu avea nicio miză personală în acest conflict, comportamentul său părând a fi de fapt influența pe care o avea actualul administrator public Mesteacăn Eugen asupra sa. Că dincolo de scuza că „din cauza directoarei Nedelcu Gabriela nu am investit în educație”, primarul Șerbănoiu, prin invitarea acesteia la „Focul lui Sumedru” ca VIP, pare a-și arăta scuzele sale pentru o decizie greșită, dar care a fost menținută mai mult de 4 ani.

În 2020 Mesteacăn Eugen a plecat de la liceu, de pe funcția de contabil șef, lăsând lucrurile vraiște, fără a-și preda funcția. Asta deoarece a fost numit de Șerbănoiu administrator public, funcție gras remunerată, chiar prin excepții de la regulă: când tuturor li s-au majorat veniturile cu 10% în primărie de la 1 aprilie anul trecut, excepția decisă de primar, inițiatorul proiectului de HCL, a fost majorarea cu 13%, nu cu 10%, a veniturilor lui Mesteacăn Eugen.

Nimeni nu cunoaște care sunt atribuțiunile pentru care Mesteacăn Eugen ia atâția bani din primărie, contractul său de administrator de comună nefiind public. Mai mult, ca și pe vremea când era contabil șef la liceu, este lăsat de primar să fie angajat, conform declarațiilor sale de avere, și la câteva firme din comună. Firme pe care, în baza deciziei nr. 3 de anul acesta, se duce să le controleze dacă au autorizații și acorduri de funcționare, trimis de primar. Doar mie mi se pare situația acesta un evident conflict de interese?

Și asta nu este singura situație de acest gen. Mesteacăn a fost trimis și reprezentant al primarului Șerbănoiu în Consiliul de Administrație de la liceu, acolo de unde acesta a câștigat, prin procese la care instituția de învățământ nu a fost reprezentată de nimeni, zeci de mii de lei, adică sute de milioane lei vechi. În plus, în aceeași instituție lucrează soția acestuia, despre care am scris cândva la ce riscuri extreme se expune ca bibliotecar și de ce ar trebui recompensată financiar.

Ca să nu credeți că exagerez, deoarece mai există un caz în care un membru al CA are soția angajată la instituțiile școlare din Stâlpeni, dar care nu a procedat astfel, Mesteacăn Eugen a amenințat conducerea liceului privind remunerațiile primite de bibliotecară pe vremea când aceasta era în concediu medical. Și, ar mai fi amenințat cu procese, pe motiv că de ce soției, în perioada de inactivitate, i-a venit o decizie de pensionare anticipată, la care aceasta a renunțat. Semn că Mesteacăn Eugen nu este interesat ca membru în Consiliul de Administrație de buna funcționare a liceului, ci de interesele personale: bani din procese pentru el, plus banii și drepturile soției.

Dar asta nu este tot. Pentru că administratorul public este și reprezentantul primarului la Societatea de Apă și Canalizare în baza „campaniei electorale pe care o am”, că așa a zis Șerbănoiu. Că asta îi dă dreptul să îl trimită pe Mesteacăn acolo, la o firmă care îi aparține de fapt Consiliului Local. Din această poziție de forță, Mesteacăn i-a interzis public unui consilier local, parte din acționariatul acelei societăți, să verifice situația de acolo.

Fapt întărit de primarul Șerbănoiu, dând de înțeles public că are o poziție identică cu cea exprimată de Mesteacăn. Și el, așa cum îi spunea administratorul public consilierului Cuțic Constantin la ultima ședință de consiliu local, își rezervă dreptul de „a-și selecta clienții” cu care dă mâna. Aici este necesară însă o paranteză. Primarul ocupă o funcție de demnitate publică, nu una contractuală așa cum este cea de administrator public. Iar după lege, primarul nu lucrează cu „clienți”, că nu este contabil, ci cu funcții, precum cele ocupate de consilierii locali și de delegații sătești.

Revin. Văzând toate aceste aspecte, am tras două concluzii. Prima este aceea că este posibil ca primarul să îl folosească pe Mesteacăn Eugen să îi facă treburile pe care fie nu are timp, fie nici chef sau interes să le facă. Că acesta nu este altceva decât instrumentul cu care primarul aduce firmele din Stâlpeni să îi pupe inelul pentru acordul de funcționare, în an electoral. Este și instrumentul cu care controlează ce se întâmplă la liceu, deși comuna Stâlpeni a ratat achiziția de autobuze școlare, tocmai din cauza acestei relații tensionate cu directoarea de acolo.

La fel, concluzia că Mesteacăn este și șeful de comisii de recepție pentru investiții controversate, precum cea de la Căminul Livezeni, lucrare cercetată de DIICOT și care a înghițit sute de mii de euro din bugetul local. Și nu în ultimul rând, el este și instrumentul prin care primarul controlează ilegal societatea de utilități din Stâlpeni.

Toate acestea dau impresia că Șerbănoiu este cel care se folosește de Mesteacăn Eugen pentru a-și impune interesele în comună. Dar există, tot la fel și reversul, concluzia că și invers, Mesteacăn se folosește de primarul Șerbănoiu pentru promovarea propriilor interese.

Precum salariul pe care acesta îl ia ca administrator public, fără ca cetățenii să știe ce atribuții are. Sau, că vorbim de atribuții, desemnarea unor funcționari din aparatul de specialitate al primarului, ca să aibă în fișa postului gestiunea bunurilor comunei, deși normal era ca aceasta să fie atribuția administratorului public, așa cum se întâmplă, spre exemplu, cu administratorul de la liceu, care răspunde de tot inventarul școlilor din Stâlpeni.

Că Mesteacăn Eugen se folosește de primar ca din poziția de membru în CA să apere interesele soției angajată la liceu, și pe care, după cum se aude, probabil o va aduce pe poziția vacantă de la primărie, de bibliotecar. Că se folosește de primarul care i-a permis să dețină în continuare și salariile de la firmele la care este angajat. Deși în mod normal, unui administrator de comună n-ar putea să-i ajungă timpul și pentru altceva, dacă ar fi cu adevărat administrator.

Că prin controlul exercitat la firmele din comună, ca șef de comisie trimis de primar, poate favoriza propriile firme unde este angajat, existând suspiciunea rezonabilă că acestea pot fi iertate de acordurile de funcționare. O protecție de care nu toți antreprenorii din comuna Stâlpeni se pot bucura, doar dacă au o relație „cum se cuvine” atât cu el, cât și cu Șerbănoiu, în an electoral.

Și pot fi și alte aspecte, precum relaționarea sa exclusivă și privilegiată cu celelalte funcții din aparatul primarului, așa cum reiese din organigrama primăriei. Așa că nu pot să mă întreb: cine de cine se folosește și cine conduce de fapt primăria? Că în afară de interesele personale ale celor de acolo, nu prea pot să îmi dau seama.

Însă, ceea ce este evident, uitându-mă la cum arată acum situația din Stâlpeni, este că această relație este una toxică pentru comună. Dar poate că votul de anul acesta o va trimite în zona personală a celor doi, în irelevanță, fără să mai aibă legătură cu primăria.

Foto: regenerare AI imagine Facebook


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

*Prin trimiterea comentariilor, ești de acord cu politica de confidențialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate