[LEGISLAȚIE] Obținerea permisului românesc fără obligația parcurgerii unei școli de șoferi

Scris de Redacție
370 vizualizari

Potrivit Agerpres, o serie de modificări în ceea ce privește obținerea și restituirea permiselor de conducere au intrat în vigoare începând de duminică, odată cu adoptarea Ordonanței nr. 29/2023 de către Guvernul României. Aceste ajustări, propuse de specialiștii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), vizează simplificarea proceselor și adaptarea legislației la noile nevoi ale șoferilor.

Una dintre cele mai notabile schimbări vizează persoanele care dețin permise de conducere eliberate de alte țări, dar nu pot schimba direct permisul cu unul românesc. Potrivit noilor reguli, acești șoferi pot participa la examenul pentru obținerea permisului românesc fără a mai fi necesară parcurgerea unei școli de șoferi.

În plus, regulile privind înmatricularea vehiculelor au fost revizuite. Persoanele care nu au reședința sau domiciliul în România vor putea înmatricula provizoriu un vehicul în țară, cu intenția de a-l înmatricula ulterior în altă țară. Această modificare vine în întâmpinarea nevoilor șoferilor cu situații particulare și aduce mai multă flexibilitate în procesul de înmatriculare.

Un alt aspect important se referă la restituirea permiselor de conducere reținute în cazul în care analizele efectuate în instituții medico-legale autorizate arată absența substanțelor psiho-active din organism. Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă în abordarea legală a acestor situații, oferind o opțiune de restituire mai echitabilă.

Schimbările propuse prin Ordonanța nr. 29/2023 urmăresc să faciliteze procesele birocratice pentru șoferi și să asigure o abordare mai coerentă în privința permiselor de conducere.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate