În data de 17 august 2023, Primăria Stâlpeni anunța pe facebook că „s-a amenajat un parc în Valea Bratului, cu accesorii recuperate, cu salariații din primărie!”. În imagini apare și primarul Gabi Șerbănoiu, cel care a condus lucrările pentru „amenajarea” de slabă calitate a acelui parc, reluată după ce colegul nostru de la Gazeta de Stâlpeni, Daniel Dobrișan a prezentat într-un articol cum „s-a amenajat” de mântuială acel loc.
Din acea postare a primăriei Stâlpeni reținem trei aspecte esențiale. Prima, că mobilierul este „recuperat”, ceea ce înseamnă că a fost aruncat de alții, cel mai probabil de Primăria Mioveni și a fost preluat de către primarul Șerbănoiu. Precum fierul vechi, activitate cu care edilul comunei este obișnuit, după cum se știe, fier care se „recuperează” prin preluare gratuită și se „valorifică” pe bani sau electoral, în acest caz.
Al doilea aspect, că montarea „accesoriilor” s-a făcut cu salariații din primărie. Asta deși legea care reglementează regimul juridic aplicabil locurilor de joacă spune că asamblarea echipamentelor trebuie făcută de către o firmă autorizată de către ISCIR. Neîndeplinirea acestei cerințe poate atrage evident sancțiuni contravenționale și penale. Ori „salariații primăriei” nu înseamnă firmă autorizată ISCIR!
Iar al treilea aspect îl reprezintă faptul că această amenajare a parcului de joacă din Valea Bratului este asumată de primarul Gabi Șerbănoiu, prin comunicarea făcută pe facebook, ca fiind atât una dintre „multele realizări” invocate de edil, dar și o responsabilitate proprie.
Victima
Conform unei surse din zonă, leagănul din parcul de copii din Valea Bratului s-a rupt în data de 28 aprilie, în jurul orei 19.20 și a lovit mâna unei fetițe de 11 ani, care se sprijinea de unul din stâlpii de susținere.
Lovitura primită de acest copil de echipamentul de joacă defect necesita o intervenție medicală de urgență. Însă nu s-a apelat serviciul 112, ci a fost anunțat primarul Gabi Șerbănoiu, care s-a prezentat la locul accidentului câteva minute mai târziu. Acesta s-a dus cu fetița lovită la Spitalul Mioveni pentru a i se acorda îngrijirile medicale necesare. Ulterior copilei i s-a pus mâna în atelă gipsată și a fost externată, iar lucrurile pare că … s-au oprit aici.
Ar fi al doilea caz, după accidentul produs la Școala Rădești în acest an, în care un alt copil a suferit o fractură de braț și, în loc să fie anunțat serviciul de urgență 112, elevul a fost dus de un cadru didactic la poarta părinților săi și lăsat acolo, deși aceștia nu aveau posibilitatea de a-l transporta la spital. Aspectul trădează o mentalitate aplecată mai mult spre mușamalizarea unor astfel de evenimente și mai puțin binele copiilor.
Întăresc faptul că nu există o confirmare oficială a accidentului de la Valea Bratului, însă el a fost semnalat de cineva scandalizat că există o posibilă mușamalizare și în acest caz. Și care susține că acest nefericit eveniment a existat în realitate, fapt care se regăsește și în comentariile de pe grupul de facebook „Stâlpeni, comuna noastră!”, lăsând în competența autorităților statului să verifice acest caz și să stabilească răspunderea celor vinovați.
Am întrebat la departamentul comunicare al Inspectoratului Județean de Poliție Argeș dacă au cunoștință despre accident. Nu aveau, dar au promis că vor face cercetări începând de luni. Cât despre vreo asumare a responsabilității făcută publică de primăria Stâlpeni, instituția care a „amenajat” acel parc și căreia îi aparține, nu există niciuna. Dar nu este un obicei ca primarul sau autoritățile din Stâlpeni să iasă public să își asume greșelile. Nu cred că au făcut-o vreodată.
La 5 zile după eveniment însă, primarul Șerbănoiu a fost victima unui accident produs în condiții necunoscute, în urma căruia și-a acesta și-a fracturat un braț.
Întrebări
Avem așadar o situație în care un parc improvizat de primarul din Stâlpeni, Gabi Șerbănoiu, cu „accesorii” vechi și neverificate privind rezistența lor și al căror montaj s-a făcut, nu de o firmă atestată ISCIR așa cum spune legea, ci de către salariații primăriei. Iar mentenanța parcului este, cel mai probabil, făcută tot de autoritățile locale și nu de către o firmă specializată care să verifice zilnic starea leagănelor și a mobilierului de joacă.
Există din păcate o posibilă victimă, făcută de acel parc improvizat. Un copil de 11 ani, care are mâna ruptă și care nu a fost dus cu ambulanța la spital, ci transportat de către primarul care a improvizat acel parc de joacă. Precum și o posibilă mușamalizare a cazului, nefiind sesizată nicio instituție a statului. Motiv pentru care se nasc câteva întrebări:
- Cine garantează că acel parc improvizat de primărie nu va mai produce alte victime?
În Stâlpeni există mai multe astfel de parcuri improvizate, tot cu mobilier aruncat de alții. Sau cu mobilier nou, dar care nu au serviciul de mentenanță asigurat. Cel de la Căminul din Livezeni este un alt exemplu de „amenajare” cu mobilier de joacă la mâna a doua. Există fără dubiu doar o chestiune de timp până când aceste parcuri vor produce o nouă victimă, dacă se va menține această situație de către administrația locală.
- Cine răspunde pentru acest accident în care victimă este un copil?
Din informațiile de până acum, familia copilului accidentat nu a făcut plângere și nu a cerut despăgubiri, dar este îndreptățită să o facă oricând. Caz în care primăria Stâlpeni, ca executant și deținător al parcului de joacă improvizat din Valea Bratului, va trebui să scoată bani publici din visteria comunei și să plătească aceste despăgubiri. Și nu puțini, justiția fiind sensibilă atunci când au de suferit copiii pentru deciziile ilegale ale autorităților.
Cât despre primarul Șerbănoiu sau administratorul public Mesteacăn, aceștia nu vor scoate niciun ban din buzunar, deoarece parlamentul, printr-o majoritate constituită de PSD, PNL și UDMR, a modificat în 2023 legea și a decis că amenzile vor fi plătite din banii cetățenilor și nu către primarii care sunt găsiți vinovați.
- Cum este posibil să faci o „fușăreală” cu lucruri aruncate de alții, fără a verifica corespunzător starea acestora și fără a utiliza o firmă specializată, riscând sănătatea și viața copiilor?
Ceea ce a făcut primarul Gabi Șerbănoiu în Valea Bratului trădează o lipsă de înțelegere a responsabilității pe care o are ca autoritate locală față de sănătătea și siguranța cetățenilor, îndeosebi a celor mici. Un mod de a face lucrurile pe care îl regăsim, din păcate, în multe din acțiunile făcute de edilul din Stâlpeni, poate cu bună intenție, dar a căror finalitate trădează incompetență și lipsă de gândire a tuturor aspectelor pe care le implică aceste acțiuni. Urmate de o încercare de mușamalizare a consecințelor, atunci când se întâmplă astfel de accidente, ceea ce îi pune la îndoială și buna credință.
Concluzie
Acest eveniment nu este singura dovadă a acestei incompetențe și sfidare a legii, în care sunt afectați copiii. Au fost împinși să traverseze calea ferată atunci când s-a închis pasajul CF de la gară, pentru a ajunge la școală. Iar după reparația de mântuială, cu spumă poliuretanică, tot copiii riscă să cadă de la înălțime de pe pasaj, neexistând o verificare de specialitate privind starea de rezistență a parapeților sau a căii de rulare.
Amintesc și problema câinilor fără stăpân, animale agresive care au făcut din copiii, aflați pe jos sau pe biciclete, ținte ale atacului lor. Amintesc și situația gardului neconform făcut de directoarea Postelnicu la liceu, gard care putea produce victime așa cum am scris aici și pentru care primarul nu a luat nicio măsură pentru a îndrepta situația. Doar s-a plâns în fața camerei care înregistra una din ședințele de consiliu local, că directoarea pe care tot administrația Șerbănoiu a pus-o în funcție, este în fel și chip.
Sau microbuzele școlare, inexistente la Stâlpeni, comună cu liceu tehnologic, cu alte două școli gimnaziale și cu o grădiniță cu program prelungit, transportul elevilor fiind asigurat de o firmă din Mioveni cu un microbuz neinscripționat ca „transport școlar” pentru a fi perceput astfel de către participanții la trafic. Ceea ce reprezintă un risc de accidente, neasumat de nimeni.
La final, ce ar mai fi de spus într-o asemenea stare de fapt existentă la Stâlpeni? Alta decât faptul că vin alegerile și că, dacă nu se va schimba nimic după 9 iunie, concluzia nu poate fi decât una singură: comuna are primarul pe care îl merită, fiind complice la această stare!
Foto: facebook și Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News