Ambitii mari
In primavara, la propunerea primarului Gabi Serbanoiu, Consiliul Local Stalpeni aproba un plan ambitios pentru anul 2021, cu 13 investitii in stadiul de intocmire studiu de fezabilitate/proiect tehnic, 15 investitii noi (lucrari) si continuarea a 8 investitii aflate in lucru.
Intre timp, guvernul (demis) Citu a anuntat si a aprobat demararea noului PNDL, cu numarul 3 si denumit „Anghel Saligny”, ca sa para ca nu seamana cu PNDL 1 „Udrea” si PNDL „Dragnea”, dar care arata ca si acestea, programe prin care s-au facut si in Stalpeni cateva investitii de-a lungul anilor.
Acest PNDL 3 l-a determinat pe primarul Gabi Serbanoiu sa convoace, in octombrie, o sedinta de indata (extraordinara) de consiliu local pentru aprobarea a 4 cereri de finantare si devize de investitii, prin programul „Anghel Saligny”. Iar la finalul lunii trecute, probabil (spun „probabil” pentru ca nu s-a transmis online si nu exista inregistrari publice) s-au mai aprobat, tot in CL, si proiectul tehnic pentru dispensarul nou si documentatia tehnica pentru reparatie canalizare Blocurile Noi de la Stalpeni. Ultimele nu stim daca si prin PNDL3, insa la fel de importante pentru comuna Stalpeni.
Tot pentru anul acesta mai sunt aprobate documentatii si pentru alte lucrari, cum ar fi drumul Pitigaia – Radesti, reparatie punte pietonala la Livezeni si Radesti peste Raul Targului, spatiu hala la targul saptamanal (piata), ori terenul sintetic de la Scoala Livezeni. O multime de investitii aflate, ce-i drept, in stadiul de deviz sau proiect, adica pe hartie, care arata ca primarul este unul ambitios, interesat de dezvoltarea comunei Stalpeni, asa cum ii sta bine unui primar ales pentru a doua oara de comunitate.
Cat costa cele 4 depuneri de cereri de finantare?
Sa le luam pe rand, pe cele 4 aprobate in sedinta extraordinara din 19.10.2021 si despre care stim sigur ca sunt pe PNDL 3:
1. „Prima infiintare de retea de canalizare si statie de epurare in satele Opresti si Stalpeni” (HCL 68/2021).
- Cost general, cu TVA de 12.581.106, 02 lei, din care
- 12.182.337,02 lei de la bugetul de stat (PNDL3) si
- 398.769 lei de la bugetul local (cofinantare);
2. „Prima infiintare de retea de canalizare si statie de epurare in satele Livezeni si Dealu Frumos” (HCL 69/2021) .
- Cost general, cu TVA de 13.281.035, 46 lei, din care
- 12.830.501,46 lei de la bugetul de stat (PNDL3) si
- 450.534 lei de la bugetul local (cofinantare);
3. „Prima infiintare de retea de canalizare si statie de epurare in satul Ogrezea” (HCL 70/2021) .
- Cost general, cu TVA de 4.478.291,30 lei, din care
- 4.251.715,30 lei de la bugetul de stat (PNDL3) si
- 226.576,00 lei de la bugetul local (cofinantare);
4. „Modernizare drumuri comunale si de interes local in comuna Stalpeni” (HCL 71/2021) .
- Cost general, cu TVA de 4.228.187,11 lei, din care
- 3.998.517,11 lei de la bugetul de stat (PNDL3) si
- 229.670 lei de la bugetul local (cofinantare).
Acum sa adunam cele 4 proiecte de investitii depuse pentru acest program de dezvoltare locala: TOTAL PROIECTE: 34.568.619,89 lei din care, de la bugetul de stat 33.263.070,89 lei si, din bugetul local, 1.305.549 lei.
Are Stalpeni bani pentru toate aceste investitii?
Asa cum am aratat pana acum, exista doua tipuri de plati: de la bugetul de stat si din bugetul local. Daca ne uitam, precum primarul Gabi Serbanoiu in sedinta de indata din 19.10.2021, la ce de bani vor veni de la stat, ne vom extazia si vom sari in sus de bucurie. La fel si daca, tot precum primarul in sedinta, ne vom uita ca Stalpeni va avea doar o contributie de 3,78% din total investitii. Insa, are primaria Stalpeni 1.305.549 lei pentru cofinantare?
Nu intr-un singur an, evident, pentru ca investitia se desfasoara pe mai multi ani, dar si asa, ii are? Pentru ca, sa ne amintim, reabilitarea Caminului de la Livezeni a insemnat un efort in bani de peste 350.000 de lei pentru bugetul local, iar la primarie, daca ceri ceva, evident, „nu sunt bani”, asa cum cred ca v-ati obisnuit sa vi se spuna.
Iar pentru cumpararea Daciei Duster se alesese varianta platii in rate si a unui imprumut pentru diferenta, alt semn ca bugetul primariei este unul mic (noroc ca domnului primar i-a venit mintea la loc, ca altfel ar fi spus cum ne-a spus noua intr-un interviu, ca regreta reabilitarea caminului de la Livezeni). In plus lipsesc investitiile in locuri de munca sau in active care sa fie si profitabiel: societatea de apa e pe pierdere de ani buni, iar piata e pe minus in ceea ce priveste balanta de venituri/cheltuieli a primariei.
Imprumuturile, o cale de cofinantare
Si atunci, de unde bani pentru cofinantare? Nu intreb pentru ca nu mi-as dori ca aceste investitii necesare, propuse de administratia locala, sa se faca la Stalpeni. Dimpotriva, pentru a arata ca exista posibilitatea de a realiza cofinantarea acestora, printr-un imprumut luat, conform OUG 83/28.07.2021, din Trezoreria Statului.
Pana la urma, cofinantarea ar insemna, raportat la numarul de locuitori, un cost de aproximativ 270 de lei de cetatean al comunei. Ceea ce pe perioada de, sa zicem 4 ani, ar insemna 6 lei/luna, respectiv de 24 de lei lunar pentru o familie de 4 persoane. Este mult? Sigur ca nu, daca ne gandim ca, prin aceste investitii in utilitati si infrastructura rutiera, pretul terenurilor si al locuintelor va creste semnificativ.
Ceea ce insa nu stim, pentru ca primarul asa cum stiti este opac in privinta transparentei decizionale, sunt doua lucruri:
- Daca acestor datorii nu li se adauga si altele, din urma, ori pe care primaria vrea sa le faca in viitor, pentru ca, asa cum spuneam la inceput, sunt si alte cheltuieli pe lista primariei;
- Daca exista acceptul locuitorilor, daca, prin comunicare cu acestia, exista intelegerea necesara, pentru suportarea acestui cost?
Motiv pentru care cred ca o prioritizare a acestor investitii, unele dintre ele putand fi facute cu accesarea de fonduri europene, ori prin Programul National de Reszilienta si Redresare, este necesara, precum si o consultare si informare a cetatenilor. Altfel ne trezim, cine stie?, ca nu vor fi bani decat pentru canalizarea de la Ogrezea, care costa cel mai putin (ca efort din partea bugetului local) si de acolo vin niste voturi, nu-i asa?, ca de fiecare data.
Celelalte, frumoase pe hartie, dar… la Sfantul Asteapta? Pai n-ar fi pacat, deoarece, cu asa oportunitati, mai rar ne vom intalni in viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News