[INVESTIGAȚIE] „Specialul” domn Mesteacăn, fostul contabil șef al liceului din Stâlpeni

Scris de Liviu Andrei Văcaru
2,5mii vizualizări

”Conflictul de interese implică un conflict între datoria față de public și interesele personale ale unui oficial public.

Conflictul de interese apare atunci când interesele oficialului public ca persoană privată influențează sau ar putea influența necorespunzător îndeplinirea obligațiilor și responsabilităților oficiale.” – Ghid Incompatibilități, Agenția Națională de Integritate

Pentru cine nu știe, domnul Mesteacăn Ovidiu Eugen este administratorul public al comunei Stâlpeni începând cu 04 ianuarie 2021. A fost numit, conform Dispoziției primarului comunei Stâlpeni nr. 304 din 04.12.2020 (detalii aici, fila 68).

„Administratorul Public este o funcție cu statut special conform Legii 215/2001 din cadrul structurii organizatorice a primăriei și se subordonează direct primarului”, scrie pe site-ul Primăriei din Ciugud. Și cine nu a auzit, ca model de bune practici, de primăria Ciugud? De aceea m-am gândit că un funcționar cu statul special așa cum este domnul Mesteacăn Eugen, nu poate fi decât special.

Odată cu această numire i s-a stabilit și un salariu de bază brut în cuantum de 7.600 de lei. Un salariu nu tocmai mic. Numai că, nu știm ce trebuie să facă pentru acești bani deoarece, deși contractul de management este parte componentă a dispoziției de numire a primarului, acesta a fost omis de la publicare. Să primești o căruță de bani publici și „publicul” să nu știe pentru ce plătește, îl face din nou pe domnul Mesteacăn Eugen special.

Nu de alta, dar se compară dumnealui, să zicem, cu administratorul de la Primăria Ciugud ale cărui obligații sunt atât publice, cât și bine structurate în atribuțiuni specifice? Nu se compară, evident!

Am găsit totuși o anexă la anexa de la dispoziția de numire, rătăcită pe internet unde se spune că ar trebui să facă ceva. Că ar trebui ca după aproape 2 ani de când este administrator public să avem cunoștință de Strategia de Dezvoltare Locală a Comunei Stâlpeni, ori despre Strategia Serviciilor Publice. Dar și alte documente ce par a fi trasate ca sarcini de către domnul primar, domnului administrator public. Dacă află cineva dacă și pe unde sunt, îl rog să dea de veste, că eu nu le-am găsit. Și încă un amănunt care îl face iarăși special pe domnul Mesteacăn Eugen: nimic în ceea ce privește activitatea administratorului public nu apare și în Raportul primarului comunei Stâlpeni pentru anul 2021. De ce? Poate pentru că nu a avut ce să „raporteze”. Sperăm că  anul viitor!

Urmărind apoi declarațiile de avere și de interese ale acestui domn, am aflat și faptul că este un om muncitor. Astfel, în anul 2019, domnul Mesteacăn Eugen era în același timp și angajat la 3 firme din comună, contabil șef la Liceul Tehnologic Stâlpeni și era și consilier local. Din aceste salarii domnul Mesteacăn Eugen, administratorul public pe atunci contabil la liceul din Stâlpeni, cu 4 locuri de muncă ca salariat, încasa în 2019 un venit net de 98.815/an, respectiv 8.234 RON medie lunară.

Și pentru că am ajuns la venituri, la sporuri (cum ar fi cel pentru viza de Control Financiar Preventiv (CFP)), la banii pentru deplasări (nu știu dacă sunt trecuți în declarații), la indemnizațiile de consilier și la multele salarii, m-am uitat admirativ cum i-a crescut în mod miraculos venitul domnului Mesteacăn Eugen. Este uimitor cum din 2012 pe când era contabil și consilier PPDD și până prin 2019, când era contabil șef, angajat cu 4 salarii, plus consilier PSD, venitul a crescut precum Făt Frumos din lacrimă, de vreo 3 ori.

La sumele de mai sus se adaugă în anul 2021, conform declarației de avere depusă în acest an, o sumă de peste 23.400 RON din litigii de muncă și hotărâri judecătorești, bani primiți de la Liceul tehnologic I.C. Petrescu Stâlpeni.

Liceul fiind aceeași instituție de învățământ la care este acum parte din conducere, respectiv membru în consiliul de administrație, prin decizia primarului și cu acceptul doamnei director. Asta deși, doamna profesor Postelnicu Elena, dar și domnul primar, este imposibil să nu cunoască fiecare că domnul Mesteacăn Eugen este în conflict de interese, punând poprire pe conturile liceului în 2019 și nu numai.

Mai mult de atât ce demonstrează faptul că în data de 06.10.2022 și 20.10.2022, fiind membru în CA al liceului, dl Mesteacăn s-a prezentat în judecată în dosarul 5925/109/2021 în care liceul din Stâlpeni este pârât? Că dorește binele liceului? Iar liceul nu este numai pârât, ci și abandonat în sălile de judecată și nereprezentat de vreun avocat, ceva, că uitați ce ne spunea doamna director Postelnicu Elena, despre cine reprezintă liceul: nimeni.

Acum, pentru că am amintit de venituri, merită făcută o paranteză pentru un subiect sensibil, respectiv viza de control financiar preventiv (CFP). Trebuie spus că este ilegal ca cine întocmește documentele contabile să le și avizeze. Bine, este ilegal, dar nu și la liceul din Stâlpeni, unde era ceva normal, deoarece aveau un contabil cu totul și cu totul special, pe domnul Mesteacăn Eugen.

Persoanele care exercită controlul financiar preventiv sunt altele decât cele care aprobă și efectuează operațiunea supusă vizei” (scrie la art. 4.2 din metodologie). Adică nu era legal ca domnul contabil șef să efectueze operațiunea supusă vizei și tot dumnealui să pună viza CPF.

De ce făcea totuși asta? Probabil pentru că era o activitate bine plătită, cu 25% la salariu până prin 2017 și cu 10% după aceea. Dar mai exista un motiv, relația de strânsă prietenie și de aparteneță la același partid cu domnul primar Șerbănoiu, dar și cu alții, cum ar fi domnul inspector general Titi Tudosoiu, un alt domn special care, atunci când câștigă PSD alegerile și guvernarea, este pus musai în fruntea ISJ Argeș.

Spun că exista această cauză de ilegalitate deoarece, înainte ca domnului să i se fi retras viza CFP, retragere care a dus evident la pierderea sporurilor salariale, iată ce spunea o adresă a domnului primar din septembrie 2017: „vă comunicăm că nu suntem de acord cu schimbarea persoanei responsabile cu exercitarea controlului financiar preventiv. …În susținerea acestuia, vă comunicăm faptul că (dl. Mesteacăn Eugen n.a.) întrunește toate condițiile legale pentru aceasta, a deținut viza de 14 ani fără probleme, … acesta se perfecționează continuu efectuând cursuri de perfecționare (sic!) anual, fiind membru CECAR din 1999”.

Cu alte cuvinte domnul care a încălcat normativele ce vizează CFP este un om cu totul și cu totul special, pentru că primarul spune că este normal să încalce legea. Păi o fi, dar uite ce mai zice și un audit public intern al Filialei Județene a Asociației Comunelor din România, înregistrat cu nr. 950/04.12.2017: „referitor la separarea atribuțiilor și anume exercitare control financiar preventiv, … salariatul responsabil cu aplicarea vizei CFP, respectiv dl. Mesteacăn Eugen, numit prin decizia 1153/06.09.2016, întocmește documentele contabile supuse CFP, fiind și cel care exercită controlul. … Față de cele menționate, … persoana care exercită CFP (trebuie n.a.) să respecte OMFP 923/2014, iar conducerea instituției de învățământ să ia măsuri de reglementare a circuitului documentelor prezentate la viza CFP”.

La aceste recomandări directorul liceului i-a retras viza CFP prin decizia 129/2017, fapt ce a dus la un proces în instanță. Judecata în dosarul nr. 8223/109/2017 a fost în defavoarea dl. Mesteacăn Eugen, sentință dată de instanțele de judecată în anul 2019. Numai că, deși a pierdut acest proces în justiție pe această temă, primăria, sfidând legea încă o dată, sfidând și constatările auditului Asociației Comunelor, organizație din care probabil UAT Stâlpeni face parte și anulând de facto sentința unei instanțe de judecată, i-a acordat în continuare viza CFP.

Păi nu este asta încă o recunoaștere a faptului că domnul Mesteacăn Eugen este un om special? Doar v-am spus că este. Chiar mă întreb ce se face acum liceul din Stâlpeni fără dumnealui, cum de funcționează de aproape doi ani fără serviciile acestui domn care „se perfecționează continuu efectuând cursuri de perfecționare”, ca să îl citez pe domnul primar Gabi Șerbănoiu. Unii spun că e mai bine fără dumnealui, că a plecat o sursă de permanent conflict din instituția școlară. Cine știe, poate că așa este, dar dacă aceste persoane nu știu să aprecieze un om special?

Acum să lăsăm banii și viza CFP și să revenim la problema timpului. Nu este așa că avem de-a face cu un caz cu totul și cu totul special, domnul Mesteacăn Eugen fiind atât de eficient în cele 24 de ore din zi încât își face munca la care s-a angajat la cele 3-4 joburi, activează ca membru la CECAR, dar și la partid, are și timp „de calitate” cu familia (domnul fiind un familist model), face și cursuri de perfecționare și se mai și odihnește, ca tot omul, după ce a obosit după atâta muncă? Și asta în doar 24 de ore.

Poate fi, dar ceva nu sună tocmai bine, pentru că aceleași surse, care nu par să îl aprecieze, spun că domnul contabil șef (șef fără alți contabili în subordine) venea totuși sâmbăta și duminica la liceu unde semna condica de prezență pentru a-și face treaba de contabil de liceu cu 8 ore de muncă și uneori cu gradație de merit. Probabil că așa demonstra că totuși nu îi ajungeau chiar cele 24 de ore, că nu gestiona așa de bine timpul și nu era prea eficient.

Și nu numai că lucra în week-end, dar uita să-și ia și concediul de odihnă, așa cum s-a întâmplat în 2016. Știți că în învățământ nu se iau așa cum vrea fiecare, de capul lui, concediile. Regula este aceea că acestea se iau în timpul vacanțelor școlare, după o planificare făcută la începutul anului școlar. Și că chiar dacă ai lucrat în weekend, ori nu ți-ai luat concediul de odihnă la timp, nu ești plătit pentru orele suplimentare, ci îți iei zile de recuperare.

Da, așa este, dar ce înseamnă regulile pentru un om special? Nimic. Că ce te faci când partidul uită de regula asta și pune campania electorală exact când se fac cursuri la școală? Păi cum este posibil să uite că datoria patriotică a fiecărui membru de partid, fie el cadru didactic ori nedidactic, este să se implice cu toată ființa sa și să contribuie, ori măcar să participe la campanie? Ce uituc și partidul ăsta!

Bine, pe atunci domnul Mesteacăn Eugen era doar un biet consilier UNPR, că în 2015 Partidul Poporului „Dan Diaconescu” (PPDD) pe listele căruia a fost ales consilier în 2012 s-a vărsat prin absorbție în Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR) a lui Gabriel Oprea. Însă chemarea sa politică în 2016 nu a mai venit de la progresiștii „interesului național”, ci de la Partidul Social Democrat.

Știu că veți spune că asta nu sună a fi chiar așa de onest, să fii membru la un partid și să faci campanie la alt partid. Dar nu este singurul, că și un alt domn, tot așa, special, domn care a trecut de la PSD la PNL acum ceva timp și care cerea închiderea Gazetei de Stâlpeni în plină ședință a liberalilor, s-a implicat acum câteva săptămâni în alegerile interne din PSD, ca să iasă președinte domnul Gabi Șerbănoiu.

Revenind la campania electorală din 2016, pentru că i s-a refuzat concediul de odihnă de un director care a pus învățământul înaintea politicii, domnul și-a luat … concediu medical. Era bolnav, ce mai, că așa zicea în fișa aia medicală. Dar l-a vindecat PSD, partidul demonstrând că este izvorul nesecat care însănătoșește un om bolnav, instantaneu.

Se poate vedea în imaginile de mai jos, unde domnul pare că nu suferă de nimic, participând fără probleme la ședințe de partid, plimbându-se zâmbitor și pătruns de importanța politicii prin comună, contribuind la campania de promisiuni, deși era în concediu medical.

După alegeri, după ce partidul și domnul Șerbănoiu au câștigat competiția electorală și cu ajutorul domnului Mesteacăn Eugen, domnul contabil șef a ținut să arate că i s-a făcut o mare nedreptate și nu și-a mai luat nicio zi de concediu în 2016. Așa pare, că s-a ambiționat, chiar dacă declara într-un document aflat la ITM Argeș și înregistrat cu nr. 13791 în octombrie 2017, anexa 1 că: „… în anul 2016 nu am efectuat concediul de odihnă datorită faptului că, fie nu mi s-a aprobat (referat 1754/05.05.2016), fie în perioadele următoare s-au succedat la conducerea unității de învățământ doi directori … pe care, așa cum am justificat în adresele mele către conducerea școlii și CA, (atenție la ce urmează, că domnul este sincer!) i-am susținut cum am putut mai bine.

Cum adică „i-a susținut” pe cei doi directori? La ce i-a susținut de nu a avut timp de concediu? Și pe precedentul director de ce nu l-a susținut? Pentru că acesta i-a luat viza CFP și nu l-a lăsat să-și ia concediul „electoral” în campania în care a fost alături de PSD?

Iar în toamnă au fost alte alegeri. Atunci nu a mai fost în campanie cu partidul și îi trebuia concediu „electoral”? Sau s-a ambiționat și, nici picat cu ceară, n-a mai vrut concediu, că doar v-am spus că este un domn special. În susținerea celor spuse, că de fapt a vrut să se victimizeze și să îi facă rău doamnei fostă director stă faptul că a dat-o în judecată, cerându-i în dosarul nr. 2267/109/2018 daune morale de 10.000 de lei pentru prejudiciul cauzat și acordarea concediului de odihnă neefectuat în 2016.

Și nu este prima dată când dorește să-i facă rău pentru că, de exemplu, în anul 2020 a lăsat funcția de contabil șef nepredată, directorul liceului de atunci cerând ISJ Argeș „sprijinul în efectuarea unui control de specialitate pentru închiderea exercițiului bugetar financiar 2020 în contextul în care salariatul Mesteacăn Ovidiu Eugen, care deținea funcția de contabil șef la Liceul Stâlpeni, refuză să încheie acest exercițiu financiar.”

Adică a plecat de capul dumnealui, deși contractul de muncă înceta de drept la 04.01.2021. Păi nu a făcut rău când a lăsat liceul baltă, iar la solicitările făcute în scris de liceu către inspectorat, „dl. Mesteacăn Ovidiu Eugen a afirmat verbal că nu se prezintă pentru a preda gestiunea așa cum a stabilit comisia”? Care comisie? Cea instituită în liceu să intre în biroul contabilului în absența acestuia, motiv de scandal și de sunat la poliție, că v-am spus că domnul este special.

Și procesoman, după cum stau dovadă doar 5 din multele procese, căutări pe care le-am făcut la câteva instanțe de judecată din Argeș, din ultima vreme și în care este parte liceul Stâlpeni:

  • dosar 3495/109/2019, înregistrat la data de 21.06.2019, Secția pentru conflicte de muncă și asigurări sociale, Litigii de muncă, obiect dosar calcul drepturi salariale;
  • dosar 6421/109/2020, înregistrat la data de 29.10.2020, Secția pentru conflicte de muncă și asigurări sociale, litigii de muncă, obiect dosar calcul drepturi salariale cond. nocive în proc. de 15% începând cu 31.01.2018
  • dosar 1278/205/2020, înregistrat la data de 18.11.2020, Secția Civilă, obiect dosar pretenții c/v cheltuieli de judecată;
  • dosar 700/109/2021, înregistrat la 25.01.2021, Secția pentru conflicte de muncă și asigurări sociale, Litigii de muncă, obiect dosar calcul drepturi salariale;
  • dosar 5925/109/2021, înregistrat la data de 29.06.2021, Secția pentru conflicte de muncă și asigurări sociale, Litigii de muncă, obiect dosar obligație de a face.

Mai există și alte procese, pe care nu le-am menționat aici, cum ar fi pentru împrumut nerestituit. Respectiv dosarul nr. 1132/205/2020 de la Tribunalul Argeș, pârât M.D. Asta, deși în declarațiile de avere ale domnului funcționar public cu statut special, la rubrica împrumuturi, nu apare nicio sumă împrumutată și pentru care solicită restituirea, în niciun an. Bine, în declarațiile dumnealui nu apar nici indemnizațiile de consilier local PPDD și UNPR primite în perioada 2012-2014, ca orice consilier. Dar cum el nu este orice fel de consilier local, iar la câte are pe cap, poate că a uitat sau o fi omis, cine știe?

Ar mai fi multe de spus și de arătat de ce eu cred că domnul este un om special. Cum ar fi decontarea banilor pentru deplasări. Domnul, pe atunci contabilul șef Mesteacăn Eugen, că era singurul din liceu care beneficia de cheltuielile pentru deplasările de serviciu. Așa afirmă sursele care v-am spus că nu au convingerea că acest domn este așa de special.

Fondurile erau prevăzute în bugetul comunei, respectiv 6.000 de lei alocați în 2018, 4.000 de lei în 2020 și poate că au fost bani și în 2019, dar nu știm, pentru că nu este afișat public bugetul pentru 2019. Cât despre alocările de la învățământ pentru deplasări vă las pe dumneavoastră să le identificați pentru acest an.

De ce și de unde acești bani? Probabil pentru că domnul Mesteacăn Eugen era cel ce făcea documentele contabile, inclusiv cererea de buget pentru liceu către ordonatorul public care era primăria. Tot domnul Mesteacăn Eugen, de data asta din calitatea de consilier local vota acest buget, ori influența votarea acestuia pentru că și prin abținere se constituie cvorumul, ceea ce influențează ședința de consiliu unde se discută și se votează bugetul anual al comunei, în care sunt incluse și alocările pentru liceu. Tot domnul Mesteacăn Eugen, din poziția de controlor, aviza documentele de decontare pentru controlul financiar preventiv. Și apoi domnul contabil șef Mesteacăn Eugen își deconta cheltuielile de deplasare.

Păi dacă nici asta nu îl face special pe domnul Mesteacăn Eugen, eu nu știu ce îl mai face! Și nu așa, de anvergură locală, ci de anvergură județeană și națională, că de aceea am scris acest articol, că poate mai apreciază și alții cât de special este acest domn.

Deși, dacă mă gândesc mai bine, fără PSD, fără relația cu domnul Șerbănoiu și fără inacțiunea, ori acceptarea unor persoane din conducerea de astăzi a liceului, nu cred că domnul acesta mai este la fel de special. Dar poate mă înșel, că eu nu sunt așa de special.

Foto: facebook


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

*Prin trimiterea comentariilor, ești de acord cu politica de confidențialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate