[ ATENȚIE! ] Nu uitați să schimbați anvelopele pentru iarnă

Scris de Redacția
151 vizualizari

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că în perioada 18.11.2022 ora 16.00 – 21.11.2011 ora 18.00 vremea se va răci și vor fi precipitații moderate cantitativ, inclusiv sub formă de ninsoare, precum și intensificări ale vântului.

Pe lângă măsurile de protecție împotriva înghețului, cum ar fi folosirea unor haine adecvate sezonului rece, posesorii de autovehicule sunt obligați de Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 să circule cu anvelope de iarnă, respectiv anvelope omologate „conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor și ale remorcilor acestora, precum și montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, după caz.

Prin urmare nu orice tip de anvelopă este omologată pentru a circula în condiții de iarnă, iar un „chilipir” vă poate aduce amenzi usturătoare ulterior.

Conform OUG 195/2022, art. 102. (1) constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.”

Respectiv 9-20 de puncte amendă, ceea ce înseamnă minim 1.305 lei și maxim 2.900 de lei, la valoarea punctului de amendă pentru anul 2022 de 145 de lei. La care se adaugă reținerea certificatului de înmatriculare.

Toate aceste reglementări sunt în sprijinul dumneavoastră deoarece folosirea unor anvelope care să asigure aderența necesară la drum, în funcție de condițiile atmosferice, pe lângă alți factori cum ar fi viteza de deplasare, este o condiție obligatorie pentru asigurarea vieții și integrității dvs. și a celorlalți parteneri aflați în trafic.

Așa că este momentul să schimbați anvelopele de vară cu cele de iarnă, dacă nu ați făcut-o deja.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate