Vor veni elevii nostri cu drag, macar anul acesta, la scoala?

Scris de Andrei Vacaru
408 vizualizari

Educatia nu este pregatirea pentru viata, este viata insasi – John Dewey

Functii

Anuntam de curand in gazeta ca expira mandatele de interimar pentru directorii de institutii scolare si ca se organizeaza probe – interviu pentru ocuparea posturilor vacante. Si nu numai pentru directori, ci si pentru inspectorii scolari.

Pentru comuna Stalpeni ar fi existat dupa 31 august un singur post liber de director scos la concurs, respectiv cel de la Liceul I.C. Petrescu din Stalpeni. Celelalte unitati scolare din comuna, fiind subordonate acestuia, au coordonatori, iar numirea acestora se face fara concurs.

Bine, nici proba de interviu nu poate fi considerata chiar „concurs” deoarece, spunea Gogu, care se pricepe in chestiuni scolaresti si birocratice, ca interviul nu a fost inregistrat, nu au existat criterii clare de departajare si nici posibilitatea unei contestatii. Asa ca selectarea castigatorilor a fost mai mult o chestie subiectiva, iesind „cine trebuie”, cum era de asteptat, daca ne luam dupa acelasi Gogu.

Prin urmare, atat domnul Panainte Lucian, cat si doamna Elena Postelnicu isi continua mandatele de inspector scolar interimar, respectiv de director interimar la liceu. Le uram succes si poate reusesc sa rezolve cat mai multe probleme din cele cu care se confrunta invatamantul local. Pentru ca sunt destul de multe.

Fara autobuze scolare nici anul acesta

Stiam ca Stalpeniul nu are autobuze scolare, insa nu stiam ca este singura comuna din judet care nu are asa ceva, asa cum am aflat dintr-un articol din Ziarul Argesul. Cautand pe SICAP am gasit ca, atat liceul Stalpeni, cat si primaria au avut in ultimii trei ani contracte incheiate pentru transport scolar cu o firma din Mioveni, respectiv SC Dalina VestCar Srl, astfel:

• Liceul in 2020, 50.000 lei;
• Liceul in 2019, 50.000 lei;
• Liceul 2018, 49.500 lei;
• Primaria in 2020, 68.000 lei;
• Primaria 2018, 60.000 lei.

Total valoare contracte – 277.500 lei. Bani cam de 2 microbuze second hand a cate 25 de locuri fiecare, ca tot dorea domnul primar second-hand, asa cum reiese din articolul celor de la Ziarul Argesul. Am cautat si eu pe net sa vad cat ar costa un astfel de autobuz scolar la mana a doua si iata aici o oferta, un exemplu, care se incadreaza in cei 277.000 lei.

Nu inteleg cum pentru Duster se gasesc bani, dar nu si pentru transportul scolar? Ca si Dusterul a fost luat tot in rate, nu? Si de ce este mai important decat un microbuz scolar? Il las pe domnul primar Serbanoiu sa raspunda, ca eu nu pot pricepe in ruptul capului.

Inca 20 de zile si incepe scoala

Anul trecut scoala a inceput offline, adica cu prezenta fizica la scoala. Insa nimeni nu pregatise inceperea anului scolar. Astfel, trei unitati de invatamant de la Livezeni, Stalpeni si Radesti, aveau centralele termice defecte, iar primaria a intervenit ca sa faca ceva, doar cand au inceput parintii sa se planga.

Solutiile gasite de domnul primar au fost partial sa minta, ca nu se facuse nu stiu ce verificare, de parca era treaba parintilor, nu a sa, si de improvizatie, apelandu-se la incalzirea electrica, cu calorifere, ceea ce a insemnat un risc crescut de incendiu si de electrocutare.

Nimic nu pare a se fi schimbat nici la ora la care scriu acest articol, deoarece in ultima sedinta de CL, domnul primar spunea ceva despre initierea procesului de achizitie a celor 3 centrale termice necesare, motiv pentru care am banuiala ca si anul acesta vom avea aceeasi situatie.

Apoi, sunt pregatite clasele? S-au facut dezinsectia, dezinfectia, varuitul, aranjarea claselor, verificarea instalatiilor electrice, sanitare si a acoperisurilor? Sa mai spun si de obtinerea avizelor la incendiu sau a celor sanitare? S-a cosit iarba in curtea scolilor si gradinitelor? S-au amenajat parcurile din incinta unitatilor de invatamant si terenurile de sport?

Vor veni elevii nostri cu drag, macar anul acesta la scoala? Ca avem inspector scolar in comuna si director reconfirmati in functie, nu? Ca si primarul. Sau nu?

Foto: connecticutchildrens.org


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate