[FOTO & VIDEO] Focul lui Sumedru la Stâlpeni

Scris de Ionela Birea
905 vizualizari

În noaptea de 25 spre 26 octombrie, în fiecare an înaintea zilei Sfântului Dumitru au loc focurile dedicate lui Sumedru.

„Conform legendelor si basmelor din creația populară, Sumedru era un bărbat obișnuit, păstor și crescător de animale, fratele Sfântului Dumitru așa cum se crede în popor. În timpul ceremoniei nocturne numită și Focul lui Sâmedru, eroul legendei capătă înfățișarea unui brad, care este tăiat din pădure și incinerat în timpul unui ospăț nocturn”. Sursa: Mythologica.ro

În seara de Focul lui Sumedru, femeile împărțeau simbolic produse de panificație și din roadele pământului, covrigi, nuci, mere, struguri, prune uscate și vin și se aștepta momentul culminant al serii: prăbușirea bradului incinerat care semnifica „renașterea simbolică a zeului mort. Cărbunii stinși rezultați din acest foc erau folosiți după aceea, pentru a aduce bogăție culturilor în anul viitor, pentru a fertiliza grădinile și livezile satului, fiind aruncați în grădina din gospodărie sau pe câmp, de cei care participau la Focul lui Sumedru.

Primăria Stâlpeni a dorit să sărbătorească în acest an acest vechi obicei cu toată comunitatea, în parteneriat cu Consiliul Local Stâlpeni și Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, în zona Târgului Săptămânal din localitate. Activitățile s-au desfășurat începând cu ora 19:00, când copiii din Ansamblul Pițigaia au aprins focul cu torțe, strigând „Hai la focul lui Sumedru!”, în spiritul tradiției străbune.

Fundalul sonor a fost susținut de Orchestra „Doina Argeșului” alături de toți cântăreții de muzică populară de pe afișul evenimentului: Cătălina Ilie, Adelina Zamfir, Mihaela Chirițescu, Daniela Bărbuceanu, Creola Stanciu, Georgiana Gavrilă, Alexandra Neagoe, George Mărgineanu, Andreea Georgescu, Cristina Voicu, Alexandra Tăbuș, Nae Dulescu, Diana Lică și Cornel Țițirigă.

Pe lângă domnul primar Gabi Șerbănoiu au participat la Focul lui Sumedru de la Stâlpeni consilierii locali, noul consilier județean Nae Eugen, dar și angajați ai primăriei, care s-au ocupat de micile detalii pentru a asigura o desfășurare în ordine a evenimentului. De asemenea, comunitatea stâlpeneană a decis să participe într-un număr destul de mare, dând curs invitației autorităților locale.

Oamenii au dorit să se bucure de primul eveniment local de asemenea anvergură de după pandemie, dar și de produsele oferite de primărie și de comercianți: sarmale, fasole cu ciolan, mici, bere, miel la proțap și gogoși. A fost un prilej și pentru micii comercianți din zonă să își expună marfa, de la bijuterii hand made, la carne de porc de mangaliță, kurtocs kallacs sau clătite cu diferite arome.

Seara a fost și un prilej pentru ca unii dintre noi să împartă bucate, așa cum este obiceiul, în amintirea celor decedați.

Domnul primar a dorit să precizeze pentru Gazeta de Stâlpeni că scopul evenimentului a fost păstrarea tradițiilor populare românești, aducerea laolaltă a comunității din Stâlpeni și putem spune că a fost un plan dus la îndeplinire cu succes, după cum puteți vedea in imaginile și înregistrarea de mai jos.

Personal, sper că administrația locală va continua cu același entuziasm pus în organizarea acestui eveniment munca pentru a schimba în bine viața de zi cu zi a locuitorilor comunei.

Foto & Video: Facebook Primaria Stâlpeni, Facebook Jeni Bucur și Ionela Birea


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate