Este Stalpeni o super-comuna?

Scris de Redacție
434 vizualizari

Actuala impartire administrativ teritoriala a Romaniei dateaza de prin anii 1960, adica de acum mai bine de 60 de ani. In timp au existat mai multe incercari de reorganizare a teritoriului, astfel incat s-au adus in discutie mai multi termeni, pe care insa nu ii prevede Constitutia Romaniei, principala piedica in realizarea acestei reasezari administrative.

(3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, in comune, oraşe si judeţe.  – art. 3 din CONSTITUTIA ROMANIEI

Daca dupa integrarea in Uniunea Europeana s-a discutat despre regiuni (sau euroregiuni) care sa includa mai multe judete, respectand zonele geografice traditionale, putini stiu ca in 2016, pe vremea guvernului tehnocrat, s-a propus o reorganizare administrativa care sa redenumeasca tipurile de UAT-uri. Iar una din aceste modificari insemna ca anumite localitati sa primeasca statutul de COMUNA POL RURAL. Printre care a fost nominalizata si Stalpeni, alaturi de alte 6 comune argesene, respectiv Arefu, Domnesti, Mirosi, Rucar, Slobozia si Vedea.

Supercomuna, asa cum i s-a mai spus, se diferentia de celelalte prin cateva criterii:

  • pot prelua servicii cu rol teritorial in sanatate, educatie, cultura, comert si servicii;
  • populatie de minim 2000 de locuitori;
  • au o rata ponderata a migratiei populatiei, iar pozitivarea acesteia constituia un avantaj;
  • accesibilitate rutiera si feroviara;
  • ponderea persoanelor cu studii superioare in populatie;
  • marimea exploatarilor agricole si a obiectivelor industriale.

Avantajul acestei clasificari ar fi fost prioritizare la primirea de fonduri pentru investitii in infrastructura, obiective sociale si culturale si in dezvoltarea retelei de utilitati.

Initiativa a ramas in stadiul de proiect, dupa 2017 PSD si ALDE preluand puterea, PSD care, desi in 2016 avea Ministerul Dezvoltarii Regionale in portofoliul guvernului tehnocrat, a abandonat cu desavarsire aceasta reorganizare a UAT-urilor din Romania.

Dumneavoastra ce credeti? Merita comuna Stalpeni sa fie o SUPER-COMUNA?

Sursa: HOTNEWS


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate