Așa cum anunțam cu ceva timp în urmă la gazetă, Primăria Stâlpeni este unul dintre beneficiarii Programului Național de Cadastrare și Carte Funciară (PNCCF). Conform datelor publice, programul este finanțat din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea europeană (312 milioane euro) și din venituri proprii ale ANCPI (900 milioane de euro), plus o cofinanțare prin alocarea de la bugetul unităților administrative teritoriale (UAT) beneficiare.
Conform anunțului primăriei din 12 septembrie 2022, la nivelul comunei Stâlpeni acest program a început cu sectorul cadastral nr. 36 (vezi foto anunț și situație program). Iar zilele acestea primăria a semnat contracte și pentru sectoarele cadastrale nr. 5, 8, 11, 12, 13, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 31, 32, 33, 39, 42, 43, 47, 50 de pe teritoriul satelor Livezeni, Stâlpeni, Oprești și Rădești.
De menționat că acest program este la început în județul Argeș, stadiul de implementare fiind destul de incipient, doar comunele Albota, Lunca Corbului, Hârsești, Ungheni, Căldăraru și Miroși având sectoare cadastrale finalizate, iar comunele Corbi, Popești, Rociu și Teiu având doar câteva sectoare finalizate.
Ca informație generală, cărțile funciare au ca obiect descriere imobilelor și date istorice despre acestea privind proprietarii în cotele de deținere, dinamica lor (dezmembrări sau alipiri de proprietăți), construcțiile sau sarcinile impuse de-a lungul timpului referitor la acestea (ipoteci, uzufruct, somații, etc).
Față de Ardeal, unde cadastrarea s-a făcut prin moștenirea sistemului austro-ungar care se baza pe cărțile funciare (dedicate imobilelor și nu persoanele), în Restul României evidența imobilelor s-a făcut prin registrele de transcripțiuni și inscripțiuni (dedicate proprietarilor și nu imobilelor).
De ce este importantă cadastrarea?
Pentru că dacă în registrul de la primărie sau în titlul de proprietate scrie că proprietatea se află pe tarlaua X, Parcela Y, având o suprafață de Z metri pătrați și vecinii conform punctelor cardinale, nu înseamnă că această proprietate este ușor de identificat. Orice suprafață de, să zice, 4000mp putând avea, spre exemplu, lățimea de 100m și adâncimea de 400m sau lățimea de 200m și adâncimea tot de 200m. Ceea ce nu este același lucru.
În plus, prin cadastrare, se întocmesc și planurile de situație prin ridicarea topo în sistemul STEREO 70, ceea ce poate identifica orice imobil raportat la longitudine și latitudine.
Prin urmare, dacă aveți imobile în unul din sectoarele menționate mai sus, nu ezitați să mergeți la Primăria Stâlpeni cu actele de proprietate pe care le aveți și să fiți unul din beneficiarii acestui program gratuit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News