[CADASTRU] Dezinteres al cetățenilor din Stâlpeni față de cadastrul sistematic gratuit

Scris de Andrei Vacaru
409 vizualizari

În ciuda eforturilor depuse de Primăria Stâlpeni pentru a informa și implica cetățenii în procesul de cadastru sistematic gratuit, întâlnirile de luni desfășurate la Livezeni și Rădești au dezvăluit o dezamăgitoare lipsă de participare din partea comunității. Cu doar 9 participanți la Rădești și 12 la Livezeni, numărul acestora este mult sub așteptările autorităților, în ciuda beneficiilor evidente pe care cadastrul sistematic le aduce.

Cadastrul sistematic, finanțat din fonduri europene și realizat în colaborare cu SC GENERAL SURVEY CORPORATION SRL și specialiștii Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Argeș, reprezintă o oportunitate pentru rezolvarea problemelor legate de proprietate, suprafață, amplasament și vecinătăți ale imobilelor. Cu toate acestea, pare că cetățenii nu au conștientizat importanța acestui proces sau nu au fost motivați suficient să participe la acest proces.

Mai mult, din discuțiile avute cu acestea, autoritățile au subliniat că proprietatea imobiliară poate fi demonstrată prin multiple mijloace, inclusiv titluri de proprietate, certificate de moștenire, chitanțe de mână sau alte înscrisuri. Această diversitate de documente ar trebui să încurajeze proprietarii să participe și să-și asigure proprietățile în mod corespunzător în cadrul cadastrului sistematic.

Într-o perioadă în care transparența și securitatea tranzacțiilor imobiliare sunt esențiale, neimplicarea cetățenilor în cadastrul sistematic poate avea consecințe pe termen lung. Această inițiativă nu doar că oferă evidențe precise și actualizate ale proprietăților, dar poate contribui și la încheierea uzucapiunii extratabulare (exercitarea posesiei asupra unui bun pe o perioadă întinsă de timp ) în cazul terenurilor care îndeplinesc condițiile necesare.

Pentru că am amintit de uzucapiune, deși se arată un interes scăzut față de întabularea proprietăților, la Stâlpeni nu sunt puține situațiile în care se forțează extinderea limitelor proprietăților deținute, ocupându-se suprafețe din drumuri și vecinătăți. Și nu de puține ori, într-un mod în care se reduce astfel spațiul de trecere pentru drumurile de acces, așa cum scriam de curând despre strada Panseluțelor de la Oprești, ori alte cazuri, unele din acestea făcând obiectul unor plângeri la poliție. Aceste extinderi nu fac altceva decât să aducă deservicii comunității și să inflameze inutil tensiunile în zonă.

Consider că este necesar ca toți cetățenii din Stâlpeni să-și schimbe atitudinea față de cadastrul sistematic gratuit și să colaboreze în număr mare cu Primăria Stâlpeni pentru finalizarea acestor lucrări care au un termen limitat de desfășurare. Informarea corectă și conștientizarea trebuie să devină priorități pentru a asigura un cadru transparent și securizat pentru tranzacțiile imobiliare și pentru a menține ordinea și armonia în comunitate.

Informații suplimentare puteți obține de la doamna Inspector Dana Chira, la numărul de telefon 0722123377. Iar despre harta cadastrală a comunei, pagina web Stâlpeni.ro.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate