[RAPORT] Retrospectiva 2023 – Gazeta de Stâlpeni (I)

Scris de Ionela Birea
203 vizualizari

Și uite așa, a mai trecut un an pentru Gazeta de Stâlpeni, cu bune și cu lucruri de făcut mai bine. Au fost 12 luni pline de evenimente, pe care dorim să vi le reamintim.

Am început 2023 vorbind în luna ianuarie despre justiție și învățământ amestecat cu China și presărat cu puțină politică, dar și investiții în infrastructură, atât cea din Stâlpeni, dar și comunele învecinate. Am încercat să vă ținem la curent cu ultimele reglementări ale Curții de Justiție Europene, care a hotărât ca angajatorii trebuie sa deconteze costul ochelarilor de vedere angajaților, dar și cu evenimente locale nefericite în acest caz, ca accidente și incendii. Am sărbătorit Unirea Principatelor Române, la o distanță de câteva zile după 2 ani de gazetă. Ca și acum, vremea nefavorabilă a fost cap de afiș în prima luna a acestui an, conducând la evenimente rutiere sau electrice.

În februarie am început cu prima ședință de Consiliu local din an, desfășurată pe 31 ianuarie, și am continuat seria de recomandări cu caracter social, în cazul ăsta despre prevenirea incendiilor. Vă recomand să recitiți seria denumită sugestiv “3.5 tone”, ca să ințelegeți cu ce-și petrec timpul aleșii administrașiei locale, plătiți din banii noștrii. Interviul cu Adrian Fica publicat la începutul lunii conține imaginea tânărului care dorește să facă treabă în Stâlpeni, iar impresiile personale, după vizita de la Bruxelles vă arată cum se vede România din afara granițelor. Am continuat să vorbim despre proiectele Erasmus de la Liceul IC Petrescu, despre Programul Național de Cadastrare și Carte Funciară, finanțat din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, dar și despre activitățile Poliției din localitate. V-am prezentat problemele de comunicare din administrația locală și schimbările de la societatea de apă, încheind luna cu lipsa de progres cu privire la asfaltarea drumurilor din localitate.

Am pornit activitatea în martie cu prezentarea pe larg a incompatibilităților viceprimarului comunei, Nicoleta Machedon. Am încercat să acoperim și subiecte de interes medical, vorbind despre vaccinul HPV, compensat pentru adulți între 18-45 ani și gratuit pentru tineri între 11 si 18 ani, unul dintre cele mai bune lucruri care s-au întâmplat anul ăsta. Ne-am uimit puțin despre cât de bănos este să fii bibliotecar la Liceul Stâlpeni, aflând despre cei care sunt în proces cu liceul, dar și angajați ai liceului, în acelați timp. Ne-am continuat periplul european la Strasbourg, vorbind prin intermediul lui Andrei Văcaru cu Corina Crețu, Dragoș Tudorache, Victor Negrescu, și Siegfried Mureșan, despre diferite teme de interes național și european. Am continuat să sprijinim Asociația „Stâlpeni, Comuna Noastră!”, care în martie a fost alături de 4D robotics, echipa de robotică a liceului Alexandru Odobescu din Pitești.

Aprilie a debutat cu informațiile despre amenda contravențională primită de primar pentru că și-a aprins o țigară în interiorul Căminului de la Rădești, imobil prevăzut cu o mochetă textilă pe podea. Fapta, respectiv fumatul în spații închise, este sancționată de Legea 349/2002, interzicând fumatul în spații închise. Nu ne-am ferit de subiecte controversate precum conflictul între generații și cum ar putea fi îmbunătățită situația sau despre inteligența artificială, tot mai prezentă în viața noastră de zi cu zi. Am expus câteva aspecte despre sănătatea mintală, un subiect despre care nu vorbim suficient, fiindcă problemele nu se văd cu ochiul liber și, de cele mai multe ori, nu dor. Am aflat despre noile proiecte ASCN, dar și despre implicarea în activități ecologice. Ședințele de CL au fost în vizorul nostru, atât prin prezentarea ordinii de zi, dar și a înregistrărilor și impresiilor ulterioare. Interviul cu Gheorghe Savu primarul comunei Țițești este demn de citit, un om care dorește să facă ceva bun pentru comunitatea lui, cumva în antiteză cu ceea ce se întâmplă la Stâlpeni.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate