[INTERVIU] Gheorghe Savu, primarul comunei Țițești: „Dacă mă dau afară pe ușă, intru înapoi pe geam, ca să pot obține aprobări de contracte, avize sau surse de finanțare”

Scris de Liviu Andrei Văcaru
1,4mii vizualizări

„Am în familie un partener și un sprijin”

Reporter: Prima întrebare vizează omul și nu funcția. Așadar, cine este Gheorghe Savu, omul care îndeplinește funcția de primar al comunei Țițești?

Gheorghe Savu: Sunt un om care se trage dintr-o familie de țărani. Am făcut școala primară în comuna Livezeni, iar liceul în Stâlpeni, liceu industrial pe vremea respectivă, pe care l-am absolvit în 1987. După finalizarea liceului am fost încorporat în armată la Predeal, la vânători de munte. Părinții mei, așa cum am spus la început oameni modești, au insuflat celor 4 copii, că am fost 4 frați, dorința de a studia. Din păcate au decedat fratele meu mai mare, din cauza unei comoții cerebrale și sora mea, cea mică, în urma unui accident, acum 2 ani. Însă toți am terminat liceul, iar cei fratele cel mare, eu și sora cea mică am terminat și facultăți. Eu chiar două, administrație publică și drept.

Am plecat de la „munca de jos”, cum spunea un coleg de-al meu, de la fabrica din Stâlpeni, care era renumită pe vremea aceea. Am avut ulterior o firmă de tâmplărie, unde executam numai la comandă, firmă cu 4 angajați. De acolo nu am ajuns foarte sus, pentru că atât mi-am dorit în momentul de față să fiu, să demonstrez calități de administrator, să zic așa, pentru localitate și totodată, să dezvolt comuna Țițești așa cum cetățeanul de rând își dorește să fie.

Reporter: Am să vă întreb imediat și despre funcția de primar. Am văzut că aveți 2 fete, să vă trăiască!, că aveți o familie frumoasă.

Gheorghe Savu: Da, mulțumesc.

Reporter: Ce ne puteți spune din punctul acesta de vedere, al relației de familie? De ce este importantă familia pentru cei care și-ar dori sau îndeplinesc în momentul acesta funcții publice și poate că nu performează. Este important să aveți suportul familiei?

Gheorghe Savu: După părerea mea este foarte important, așa este. M-am căsătorit în 1990. În urma acestei căsătorii au rezultat 2 copii, 2 fete. Fete care în momentul de față, una este căsătorită și am și un nepoțel, iar cea mică este „pe picior” să se căsătorească vara aceasta. Ce să zic, sunt foarte împăcat sufletește și foarte mulțumit, pentru că ambele fete sunt „pe picioarele” lor cum se spune, au serviciul lor. Am investit în ele, m-am preocupat să poată să învețe și să se prezinte cu bine la locul de muncă. Este foarte importantă familia, să te susțină pe aceste funcții că, pe de o parte, am fost în administrație în funcția de comisar la OPC, iar pe de altă parte, am ajuns în funcția asta de primar. Și am în familie un partener și un sprijin.

Reporter: De ce ați ales să fiți primar și de ce credeți că v-au ales cetățenii să fiți primarul comunei Țițești?

Gheorghe Savu: În anul 1998, un distins profesor de română, Radu Constantin se numește, Dumnezeu să-l ierte!, a venit la mine la poartă să-mi propună să înființăm un partid. Acesta a candidat la primărie pentru a ajuta cetățenii deoarece, în perioada respectivă, nu aveam asfalt pe drumuri, nu aveam poduri, nu aveam canalizare, gaze și așa mai departe. La vremea respectivă, cel mai acceptabil partid, ca să zic așa, a fost Partidul Național Liberal, întrucât celălalt partid era PSD. Să nu înțelegeți greșit că nu sunt nici social, nici liberal. Sunt un om de dreapta, care face administrație, însă politica nu mai este ceea ce a fost odată, în istorie. Da, așa este, Brătienii au făcut România Mare, dar erau alte vremuri. Acum nu mai sunt oamenii de atunci.

În 2000, când noi am candidat, l-am propus candidat la primar, împreună cu domnul profesor, că el era președinte și eu vicepreședinte, pe domnul Rizea, care a și câștigat. Timp de 2 ani am luat funcția de viceprimar, funcție pe care, zic eu că am onorat-o cu cinste. În 2004, la noile alegeri, domnul Rizea a trecut la PSD, dar eu am rămas tot în PNL. Iar după alegeri am ieșit consilier, dar nu m-au mai susținut la această funcție (de viceprimar – n.a.). M-au dat la o parte, nu știu care au fost motivele. Probabil că le-a fost teamă, deși nu urmăream funcția de primar la vremea respectivă. Dar asta a fost.

După aceea am lăsat politica și am participat la diferite examene, unde, într-un final, am câștigat concursul sau examenul pentru funcția de comisar la Oficiul pentru Protecția Consumatorilor pe județul Argeș. Funcție pe care am onorat-o în decurs de 10 ani. Prea mare schimbare în bine, ca să zic așa, nu prea s-a cunoscut în comună. S-a făcut câte ceva, pe aici, pe colea, în zonele vizibile, dar pe străzile adiacente sau anumite porțiuni din comună nu prea erau luate în seamă. Și atunci m-am hotărât să candidez la funcția de primar, dar neavând sprijin, am candidat de vreo 3 ori fără succes. În 2016, cu ajutorul Bunului Dumnezeu și al cetățenilor, am reușit să obțin această funcție pe care, zic eu, că am onorat-o cu cinste până în momentul de față.

„Stâlpeni este comuna mea de suflet și vă spun sincer, mă doare că, dacă ne uităm în urmă, această comună era mult peste Țițești, până în revoluție”

Reporter: Dacă ați fost reales în 2020, bănuiesc că cetățenii au încredere în dumneavoastră. Aveți 7 ani de mandat la Țițești, la fel ca primarul de la Stâlpeni, Gabi Șerbănoiu. Mulți locuitori, văzând realizările dumneavoastră (și asta vă spun din surse proprii), afirmă că dacă primar ar fi fost Gheorghe Savu sau cineva ca dumneavoastră, altfel ar fi arătat comuna Stâlpeni. Ce credeți că a contribuit la această percepție a cetățenilor?

Gheorghe Savu: Ce aș putea să spun este că eu nu cred că un coleg primar, nu iau apărarea nimănui, dar în momentul în care acceptă să candideze la această funcție de primar, nu și-ar dori să facă ceva pentru localitatea lui. Având în vedere că sunt născut și crescut acolo, Stâlpeni este comuna mea de suflet și vă spun sincer, mă doare că, dacă ne uităm în urmă, această comună era mult peste Țițești, până în revoluție. Era o comună renumită în județ dar, din păcate, din cauza acelor persoane care au fost alese în funcția de primar acolo și care, mai mult sau mai puțin și-au făcut datoria, în momentul de față lucrurile stau altfel.

Domnul primar Șerbănoiu, după informațiile mele, știu că încearcă să răzbată, să aducă proiecte, dar are nevoie și de echipă. Cu toate că într-adevăr, are în primărie acolo destul personal. Dacă nu reușesc să creioneze o echipă, să dea o mână de ajutor, este foarte greu. Cu probleme de genul ăsta mă confrunt și eu la mine în primărie, să nu credeți că eu nu am persoane care încearcă să bage bețe în roate. Mai ales în primul mandat am avut foarte mari probleme, dar încerc să trec peste ele.

Asta pe de o parte. Pe de altă parte, raportat la mine și la primarul Șerbănoiu, cred eu că a contat în primul rând ambiția și vârsta. Dansul are o vârstă și probabil că are și niște probleme de sănătate. Eu sunt mai tânăr și, probabil, mai ambițios. Nu știu dacă asta este problema, dar un lucru care zic eu că a contat este că am putut să fac mai multe și din cauză că bugetul meu este mult mai bun decât al Stâlpeniului. După cum o să vedeți, am făcut câteva investiții din bugetul local, la care se adaugă investițiile pe fonduri europene, CNI și PNDL, inclusiv pe „Anghel Saligny”.

„PNL doar în ultimul timp, de când a venit doamna președintă Alina Gorghiu, ce ne-a dat o mână de ajutor”

Reporter: Ajungem imediat și la proiecte. Spuneați că aveți 25 de ani de când sunteți în PNL. V-a ajutat partidul pe dumneavoastră mai mult decât PSD pe alții, de ați reușit să faceți mai multe pentru cetățeni comparativ cu aceștia?

Gheorghe Savu: A! să știți că din punctul meu de vedere, partidul doar în ultimul timp, de când a venit doamna președintă Alina Gorghiu, ce ne-a dat o mână de ajutor. Dar până acum n-am avut nici o implicare sau ajutor. Este singura sau singurul președinte județean al partidului care într-adevăr, după părerea mea, încearcă să ne ajute, cel puțin pe noi, primarii. Să dea o mână de ajutor și să ofere informații pentru a putea demara și a întocmi proiecte în vederea obținerii finanțării acestora.

Dar până să vină dumneaei nu am avut absolut nici un sprijin de la Partidul Național Liberal, că la PSD cel puțin, din ce vedeam eu pe listele acelor sume de bani care se repartizează la buget, au avut avantaje. Într-adevăr, a beneficiat de fonduri din partea Consiliului Județean și comuna Țițești, dar asta este, eu cred că fiecare partid încearcă să tragă spre membrii săi anumite facilități. Pentru a ajuta comunitatea, bineînțeles.

Reporter: Următoarea întrebare este, apropo de ce spuneați mai devreme, ce proiecte aveți în curs de a fi finalizate la Țițești, înainte de terminarea mandatului, cu finalitate până în 2024? Și mă refer la execuție, nu la studii tehnice, devize … și așa mai departe, necesare, dar bugetofage dacă nu se pun în practică și sunt abandonate.

Gheorghe Savu: A da, corect. Pot să vă spun care sunt proiectele pe care eu le-am finalizat în anul 2022 și care sunt în derulare pe 2023. În 2022 am avut finalizată extinderea rețelei de canalizare pe o lungime de aproximativ 500 m liniari, unde am anulat o stație de pompare și, prin această investiție, am legat-o „în cădere” de altă canalizare din etapa întâi. Această investiție este finanțată de la bugetul local și finalizată anul trecut.

Am mai finalizat încă o zonă… Ce vă spun acum este că aceste canalizări le fac pe străzi adiacente, pentru că „principala” o am aproape 90 % finalizată. Am intrat cu investițiile de anul trecut pe străzile radiale pentru că și acei cetățeni, așa cum este normal, să beneficieze de condițiile de care beneficiază cei de la centru. Și atunci, tot pe o lungime de 500 m pe o altă stradă, lângă casa de cultură de la Bucșenești – Lotași, am finalizat-o tot „prin cădere”, fără stații de pompare și tot din bugetul local.

„Treceau printr-o gârlă, să-i zic așa, cu noroaie și atunci am făcut un drum pietruit ca să meargă în condiții decente”

După care am investit în modernizarea unei porțiuni de drum pe DC 84, la kilometrul 3, undeva în jur de 1 km de reparații și covor asfaltic, iar pe altă stradă, în zona monumentului, asfaltare de vreo 300 m liniari. O altă asfaltare de 1 km, undeva de la Casa lui Damaschin, la limita cu satul Valea Mănăstirii, unde stă o comunitate de etnie rromă. De ce vă spun că am venit cu covor asfaltic, pentru că eu am finalizat canalizarea în 2020, etapa a 2-a și trebuia reparat drumul deoarece, la un moment dat, s-a lăsat destul de mult și trebuia refăcut.

După aceea am turnat covor bituminos pe Bucșenești unde am făcut și rigole betonate pentru a prelua apele pluviale și o pietruire pe DC 84, zona cimitirului adventist, sus de tot, unde s-a amenajat un cimitir separat și nu aveau acces la el. Treceau printr-o gârlă, să-i zic așa, cu noroaie și atunci am făcut un drum pietruit ca să meargă în condiții decente. Aceste investiții sunt făcute numai din bugetul local.

Pe de altă parte, am depus și sunt în așteptare să semnez un contract, pe stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Am depus proiectul pentru eficientizarea energetică a clădirii în care se află școala gimnazială și așteptăm o a doua parte de finanțare. Acum nu au sumele suficiente și sunt informații că se va suplimenta. Dosare făcute cu DALI-uri pe proiecte, adică bani din bugetul local pentru aceste studii, însă pe urmă sumele le decontăm, în cazul în care prindem finanțare.

Avem în proiect construirea unei baze sportive, prin CNI (Compania Națională de Investiții – n.a.) unde am predat amplasamentul. Se va construi această bază sportivă la intrarea în comună, la casa de cultură, dacă cunoașteți comuna. Terenul pentru baza sportivă, aproximativ 13.000 mp, a fost cumpărat de mine, în primul mandat. De mine ca primărie, nu persoană fizică, evident.

După care am depus cerere de finanțare pentru extindere rețea gaze în toată comuna pe toate ulițele. Să zic așa și nu exagerez, mai avem doar 10-15% de racordat cu gaze peste tot în comună, mai puțin satul Valea Mănăstirii. În momentul de față aștept să mi se elibereze ATR-ul de la Craiova, pentru că am toate documentele și înființez un parc fotovoltaic de 20 MWh pe islazul de la Valea Stânii, unde am făcut dezmembrare. Parcul pe care îl construiesc, este finanțat jumătate-jumătate din bugetul local și cu fonduri europene.

Pe de altă parte, am acum în derulare, cred că am terminat licitația și m-au anunțat că de săptămâna viitoare vor veni să înceapă lucrările pentru modernizare drumuri de interes de 1 km, asfalt plus rigole și acces pentru proprietăți. Pe acel drum am introdus canalizare și apă, iar pe jumătate din el și gaze.

„Am informații că la Mioveni sunt full peste tot, nu mai sunt locuri disponibile”

Reporter: Acesta fiind pe PNDL „Anghel Saligny”?

Gheorghe Savu: Da. Am în derulare, undeva săptămâna aceasta trebuie să vină documentația de la proiectant, un pod din beton peste pârâul Valea Mănăstirii. Am obținut de la apele române avizul pentru acele debite de apă, mai trebuie „urcat” pe platformă (platforma pentru proiecte online – n.a) și să mă prezint să semnez contractul, tot pe „Anghel Saligny”.

Pe de altă parte, am depus cerere de finanțare pentru un centru de zi pentru copii cu vârsta între 2 și 6 ani ai căror părinți pleacă la serviciu și este nevoie de creșă pentru after school. Acest program se va derula la școala dezafectată de la Bucșenești, pe care o modernizăm și vom crea acolo 2 grupe de copii unde pot veni nu numai cei din comună, ci și din comunele adiacente. Că am informații că la Mioveni sunt full peste tot, nu mai sunt locuri disponibile.

Tot pentru un centru multifuncțional, am depus cererea și așteptăm un aviz de la Pitești, unde vom face pentru persoanele cu probleme de handicap locomotor un centru multifuncțional cu aparatură și tot ce trebuie. Și acest lucru este depus și așteptăm cererea sau contractul de finanțare, la semnat. Pe de altă parte, mai am un foraj și un bazin de apă. Ieri am avut ședința de consiliu local și am aprobat dezmembrarea pe baza unei suprafețe de teren pe care va fi amplasat acel bazin și foraj de apă, tot în satul Valea Mănăstirii, având în vedere că acolo s-a înmulțit populația. Iar bazinul și forajul existent nu mai fac față.

Din bugetul local suntem în derulare cu apărare de mal din gabioane, în amonte și în aval de fostul sediu CAP, pe de o parte și sus la Țițești, la primul pod, la Durdu se numește, tot gabioane, care vor proteja gospodăriile cetățenilor că de fiecare dată când plouă mai abundent, acestea erau inundate de pârâul Valea Mănăstirii. Lucrările cu gabioanele sunt executate numai din bugetul local, iar forajul pe „Anghel Saligny”.

„Sunt tot într-o alergătură, tot pe la ministere, tot bat pe la uși și, dacă mă dau afară pe ușă, intru înapoi pe geam”

Reporter: Să înțeleg că ați combinat proiectele depuse pe mai multe programe de finanțare, plus bugetul local, pentru investiții cu finalitate.

Gheorghe Savu: Da, de aceea vă spun că sunt tot într-o alergătură, tot pe la ministere, tot bat pe la uși și, dacă mă dau afară pe ușă, intru înapoi pe geam ca să pot obține, pe de o parte, aprobări de contracte, avize, iar pe de altă parte, surse de finanțare. Și de aceea vă spun că eu am reușit să obțin în ultimii 2 ani de zile și niște bani. Nu mult, dar am obținut banii care m-au ajutat pentru anumite investiții.

Reporter: Trebuie să recunosc că sunt un noros că am găsit împreună o fereastră de timp pentru acest interviu, dumneavoastră având un program încărcat cu aceste proiecte și cu munca de primar. Atunci când v-am sunat ca să vă cer să-mi acordați acest interviu spuneați că erați în audiență și am reținut afirmația dumneavoastră, aceea că ușa dumneavoastră este mereu deschisă și că nu aveți program cu cetățenii pe ușă. De ce această abordare?

Gheorghe Savu: Așa este să știți, că la primul mandat și chiar și în momentul de față, am zis că omul nu vine de drag la primărie. De fiecare dată când vine, fie vrea să-și plătească taxele și impozitele, fie are o problemă urgentă și nu poate să se plimbe pe drum, ața, pentru că nu are primarul program de audiență sau că nu știu ce funcționar nu e prezent. Și am decis ca de fiecare dată când cetățeanul vine în primărie și nu poate să rezolve, știu eu din ce motive, cu funcționarul… că știți cum sunt și funcționarii, atunci are la mine ușa deschisă.

Eu nu unui critic pe funcționari pentru că am o echipă foarte bună, dar mai au și ei momente când întâmpină probleme, poate și de acasă, poate mai sunt și nervoși, ca oricare om și atunci ei vin la mine la ușă ca eu să încerc să mediez și să rezolvăm problema, că poate nu pot să se întoarcă peste o oră sau în altă zi. Dacă este urgență, atunci trebuie rezolvată atunci și de aceea nu mi-am stabilit un program de audiențe. Dar pe de altă parte, unii au înțeles acest lucru greșit și aproape și-au făcut program, de vin aproape zilnic la ușa mea pentru fel de fel de probleme. Aici mă refer în special la persoanele de etnie rromă, nu la omul de rând.

„Am încercat să ajungem cu salariile funcționarilor din primărie cumva la o sumă decentă”

Reporter: Ați mărit după OUG 115/2022, începând din august sau anul acesta, salariile în primăria Țițești? Sau le veți mări, așa cum probabil se va întâmpla zilele acestea la Stâlpeni?

Gheorghe Savu: Ce pot să vă spun în legătură cu salariile funcționarilor, că eu aici am avut o mare problemă. Mi-au contestat hotărârile, dispozițiile, mă rog, nu toți, ci doar două-trei persoane. Eu de la apariția legii 153/2017 privind salarizarea, nu am sărit calul și nu m-am dus cu salariile maxime la indemnizația viceprimarului, pentru că mi-am dat seama că din moment ce eu mă voi duce pe maxim, acești funcționari nu vor mai „trage” să își prezinte activitatea cum trebuie, că pot zice că „și așa nu are ce să mai pună mai mult de atât la salariu”. Și atunci se plafonează.

Reporter: Dacă îmi permiteți o completare, de ce v-ați raportat la indemnizația de viceprimar? Pentru că toate celelalte salarii se raportează la salariul viceprimarului, dacă nu greșesc?

Gheorghe Savu: Da, dar legea 153/2017 spune foarte clar, cred că la articolul 11, alineatul 3 dacă nu mă înșel, că funcționarii publici din unitățile administrativ teritoriale locale și centrale nu pot să depășească indemnizația vicepreședintelui de comună sau de oraș. Și atunci am încercat să ajungem cumva la o sumă decentă, ca să spun așa. Bine acum, după scumpirile astea pe care le vede toată lumea, avem nevoie de bani pentru că nu se mai pot descurca din cauza inflației, dar la momentul respectiv, după informațiile mele, un salariu de 3.500 de lei în mână nu cred că era un salariu de mizerie, ci un salariu destul de OK.

Având în vedere că sunt și alte facilități, funcționarii având nu numai salariul, ci și norma de hrană și voucherele de vacanță, am considerat că cel mai mare salariu la vremea respectivă era undeva la până în 4.000 RON net. Singurii care aveau salariul mai mare, aproape de viceprimar, erau secretarul și contabilul care sunt oamenii de care nu te poți dispensa de ei, având în vedere că fără un primar, un secretar și un contabil, primăria că nu va putea funcționa.

„Am avut funcționari care se eschivează, care refuză să dea o semnătură din nu știu ce motive”

Reporter: Dacă îmi dați voie încă o întrebare, de ce la Stâlpeni, unde este un buget mai mic decât al dumneavoastră există încadrate funcții de administrator public și de consilier al primarului și la Țițești nu? Dumneavoastră aveți administrator public?

Gheorghe Savu: În momentul în care am preluat funcția de primar exista un post de administrator în primărie pe care eu nu l-am dorit și am renunțat la el. În schimb, am înființat un post de consilier personal, din considerentul că în primul mandat, eu, neavând majoritatea și viceprimarul mi s-a impus de cei de la PSD, acesta nu făcea practic mai nimic, nu își făcea sarcina de serviciu. Iar sancțiunile erau foarte greu de aplicat, având în vedere că majoritatea din consiliul local era de partea sa. Și am fost nevoit să îmi iau un consilier personal căruia să-i trasez sarcini să facă ceea ce nu făcea viceprimarul.

Să știți că primarul, în momentul de față, are un volum mare de muncă cu proiectele care sunt în derulare, cu măsurile care sunt prezentate și trebuie să facem și alte proiecte. De aceea are nevoie de sprijin din toate punctele de vedere. Pe de o parte, pe de altă parte, nu știu cât știți dumneavoastră, dar noi primarii suntem foarte vulnerabili și la orice semnătură putem să fie trași la răspundere. Nu mă eschivez și eu semnez în continuare, pentru că semnez cu fruntea sus, nu vreau să fac prostii și sper să mă țină Dumnezeu să nu fac abateri.

Dar am avut funcționari care se eschivează, care refuză să dea o semnătură din nu știu ce motive, că aceștia nu vin cu argumente, să spună de ce nu vor să semneze. Am avut în primul mandat un jurist căruia îi dădeam contractul să-l analizeze, să spună dacă este în regulă sau nu, și să semneze, că era jurist. Pot să vă spun că nu a semnat niciun contract. Refuza, dar nici nu spunea de ce nu vrea să semneze. Ca să vedeți unde este paradoxul și unde îl ducea mintea.

„Am avut ambiția ca de pe site-ul localității să informez cetățenii, ca cei care au acces la internet să poată să intre și să ne citească”

Reporter: Am observat că de aproape 4 ani, din 2019, primăria Țițești are site propriu. Asta înseamnă că asigurați transparența decizională și că informați locuitorii comunei. De ce ați ales această soluție și nu ați rămas pe platforma pusă la dispoziție de Consiliul Județean Argeș, platformă care, cititorii noștri trebuie să știe, este executată cu bani europeni.

Gheorghe Savu: Da, de când am preluat funcția în 2016 am avut ambiția ca de pe site-ul localității să informez cetățenii, ca cei care au acces la internet să poată să intre și să ne citească și să afle toate informațiile la zi. Pe de o parte. Pe de altă parte, avem ziarul localității, care apare o dată la 3 luni cu tot ce facem investiții și toate informațiile publice pe care le prezint cetățenilor.

Am înființat ghișeul.ro, am înființat plata cu cardul la casierie, am încercat pe toate părțile să vin în sprijinul cetățeanului ca acesta să nu simtă că aș vrea eu să vină să plătească la primărie, doar să îl pun pe drumuri. Acum majoritatea cetățenilor țin banii pe card și de acolo pot acum să-și plătească dările. Am făcut lucrul acesta și site-ul, și cine dorește să acceseze, are acolo, după părerea mea, cam toate informațiile necesare cu privire la localitate, la hotărârile de consiliu, despre buget și așa mai departe.

„Dezvoltarea localității cu infrastructură, cu utilități și facilități, îi determină pe cetățeni să vină mult mai repede spre zone precum Țițești”

Reporter: Următoarea întrebare vizează o analiză pe care eu am făcut-o zilele acestea și urmează să scriu un articol referitor la o posibilă reorganizare administrativă a țării, informație tot mai vehiculată zilele acestea în presa centrală. Așa am aflat că la Țițești nu numai că există acel minim de 5.000 de locuitori necesari rămânerii în continuare a localității la nivel de UAT comună, dar cel mai important, față de toate celelalte UAT-uri analizate, sunteți singura localitate unde numărul de locuitori a crescut față de 2018. Care este secretul? Doar acea comunitate rromă de care spuneați dumneavoastră?

Gheorghe Savu: Da, pot să vă spun că și datorită acestor persoane de etnie rromă, deși ele nu sunt declarate oficial de etnie romă, ci vor să se declare de etnie română, deoarece se consideră ca fiind rudari. Dar nu pot să se declare astfel. Fără nicio urmă de jignire, dacă le zici rromi, se supără. Au o „partidă” de vreo sută și ceva de persoane care a vrut și a convins diferite persoane, din astea, mai religioase, dar în rest, ceilalți nu doresc, vor să se declare români și atunci au rămas români.

Majoritatea din ei, după intrarea în Comunitatea Europeană, au plecat afară în diferite țări, cum ar fi Austria, Germania, Franța și au reușit să se descurce. Cum au putut, unii cu contract de muncă, alții cu vânzări de ziare… Nu știu ce fac pe acolo, dar au venit cu bani în țară. Și-au construit case, au cumpărat terenuri și au coborât de sus, din satul Valea Mănăstirii și „au intrat” aproape peste tot în Țițești, chiar și pe șoseaua națională. Pentru că nu poți să interzici omului dacă vine să cumpere, fiind normal să trăiască mai bine ca înainte. Dacă respectau tradiția, modul de viață pe care l-au avut până prin 2000, vă spun că eram un număr mult mai mare de locuitori, pentru că acum s-au mai modernizat, să zic așa, și au doar 2-3-4 copii, maxim.

Dar nu asta este singura explicație, ci și faptul că, din cauza investițiilor pe care comuna le face, suntem într-o modernizare continuă. Am modificat PUG-ul, am extins zona de intravilan, ceea ce dă posibilitatea ca foarte multe familii, cu un venit mediu sau mare, vin dinspre Mioveni către Țițești, care se află în apropiere. Au cumpărat terenuri, au făcut case, familii tinere sau mai în vârstă, care și-au lăsat copiii la Mioveni. Dezvoltarea localității cu infrastructură, cu utilități și facilități, îi determină pe cetățeni să vină mult mai repede spre zone precum Țițești, unde impozitul și nivelul de trai „ca la țară” este mai ieftin ca la oraș. Taxe și impozite despre care pot să vă spun că, cel puțin din 2016 de când am preluat mandatul și până în momentul de față, nu le-am majorat nici cu 5 RON, doar am actualizat cu inflația, că așa ne obligă legea.

„Să aibă încredere în Gazeta asta a dumneavoastră, pentru că din ce citesc și analizez, am văzut că sunt foarte multe lucruri pertinente spuse acolo”

Reporter: La final aveți posibilitatea, dacă doriți, să transmiteți un mesaj pentru cititorii Gazetei de Stâlpeni și, prin intermediul nostru, pentru locuitorii din cele două comune, Țițești și Stâlpeni?

Gheorghe Savu: Eu aș vrea să le mulțumesc cetățenilor din satele Livezeni și Valea Bratului, pentru că, sigur știți, acești cetățeni aparțin de Biserica Bucșenești, biserică care, am uitat să vă spun, este monument istoric și nu putem să intervenim asupra ei sub nicio formă. Motiv pentru care am făcut demersurile și am achiziționat un teren lângă vechea biserică, unde extindem cimitirul și vom construi o nouă biserică de care vor beneficia și cetățenii din Bucșenești și cetățenii din Valea Bratului și din Livezeni, până la bariera de acolo.

Am avut discuții și sper, cu ajutorul lui Dumnezeu, să începem turnarea fundației în vara aceasta. Am depus dosarele la Consiliul Județean dar, din păcate, mi l-a respins și nu ne-a dat nici măcar 1 RON. Ne-au promis că la rectificare poate se va găsi o sursă, cu toate că le-am spus că biserica deservește și o comunitate cu primar PSD și îl mai avem pe domnul vicepreședinte (al CJ Argeș – n.a.) Nicolaescu tot de acolo, care mi s-a părut un om de nota 10 și care cred că ar vrea să ajute. Acum așteptăm la rectificare, după cum spuneam și am înțeles că în dosarul respectiv mai trebuie o viză a unui nu știu ce expert pe structură și nu a fost. Domnule, aduceam și viza aia de la București, dacă trebuia, mă rog, nu mai, trecem peste.

Eu le-aș ura acestor cetățeni, și din Țițești și din Stâlpeni, să aibă încredere în Gazeta asta a dumneavoastră, pentru că din ce citesc și analizez, am văzut că sunt foarte multe lucruri pertinente spuse acolo și veniți în sprijinul cetățenilor. Acum nu este de supărare, mai acceptăm și critici, că nu suntem perfecți și acea critică în momentul în care vine, vine ca noi să analizăm și să ne îndreptăm pentru problemele pe care le-am scăpat din vedere sau știu eu ce anume s-a întâmplat.

Să știți că eu am o părere foarte bună despre ziariștii care, într-adevăr, își fac meseria decent și care nu șantajează. Nu vreau să dau nume, dar mai sunt ziare online care, dacă trece „jurnalistul” pe la tine și nu ai reușit să-i dai o „felicitare”, încep să scrie numai minciuni și aberații doar să te denigreze și nu mi se pare corect. Dar, știu că nu e bine să te iei cu presa, că dacă intri în gura presei nu mai scapi. Asta, am făcut o  paranteză, deoarece din ce am văzut la dumneavoastră, că am avut posibilitatea să citesc Gazeta, mi s-au părut lucruri interesante și la obiect.

Din discuțiile cu cetățenii, că am astfel de discuții, să știți, am foarte mulți prieteni în Stâlpeni cu care mă întâlnesc și stau de vorbă cu ei. Chiar sunt foarte mulțumiți de această gazetă și de informațiile pe care dumneavoastră le prezentați. Acum că cei din conducerea de acolo, … este problema dumnealor, nu vreau să intru în bucătăria acestora. Eu, din punctul meu de vedere, am o relație foarte bună cu actualul primar. Nu știu ce se întâmplă acolo, de ce nu e susținut sută la sută sau este și eu nu știu, nu pot să-mi dau seama și nu vreau să comentez despre dumnealui.

Reporter: Am înțeles. Vă mulțumesc pentru interviu, a fost o plăcere să vorbesc cu dumneavoastră.

Gheorghe Savu: Vă mulțumesc și eu.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

*Prin trimiterea comentariilor, ești de acord cu politica de confidențialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate