PREMIUL I | „Consumul și traficul de droguri” – locul I la grupa de vârstă 11-14 ani

Scris de Andrei Vacaru
663 vizualizari

Așa cum am promis și având acordul părinților pentru publicarea textelor și prelucrarea datelor personale, avem plăcerea să vă prezentăm și textul trimis pentru concurs de domnișoara Savu Elena-Aurelia, câștigătoarea premiului I la grupa de vârstă 11-14 ani.

”Mereu am văzut reporterii ca pe o adunare de oameni însetați de cunoaștere și noi bârfe, care au tendința să „înfrumusețeze” poveștile doar de dragul audienței.

Dacă aș fi o reporteriță aș căuta cel mai transparent adevăr posibil, iar informațiile pe care le-aș transmite ar fi autentice și de impact.

Primul subiect pe care l-aș exploata ar fi traficul și consumul de droguri; motivul care se ascunde în spatele acestui material este faptul că adesea tinde să fie neglijat, astfel producția acestora crescând colosal. Informația ar fi extrasă de la cadre juridice, organe politice, mass-media sau chiar de la sursă. Acesta ar suna în felul următor:

Consumul și traficul de droguri. O problemă la nivel mondial, însă de interes local

La prima vedere ni se pare cunoscut subiectul, știm în ce constă acesta, dar știm oare și gravitatea acestuia? Drogurile reprezintă un fenomen social și sanitar, complex care afectează milioane de persoane din UE. Consumul acestora generează costuri enorme și prejudicii pentru sănătatea și siguranța publică, mediu și productivitatea muncii.

Piața drogurilor ilicite a luat o mare amploare. Anual se obțin miliarde de dolari în urma traficului de droguri. Conform raportului mondial privind drogurile, un document de bază al Biroului pentru Droguri și criminalitate al ONU, observăm că pe plan mondial, cel mai consumat drog cu peste 127 de milioane de consumatori e canabisul, urmat îndeaproape de cocaină și heroină. Deoarece rata de mortalitate din cauza cocainei a atins cote surprinzătoare voi dezvolta mai amănunțit acest subiect.

În Columbia este cel mai optim mediu pentru cultivarea cocainei, de acolo se exportă cel mai mult. Buenaventura e cel mai mare port al Columbiei, de aici pleacă vapoare spre 300 de porturi de pe glob și e tranzitat de 60% din importurile si exporturile Columbiei. Acest port este amplasat pe malul Pacificului de unde pleacă vapoare spre: Argentina, Panama, Mexic, SUA și Asia. Portul generează 1,8 miliarde de dolari anual din taxe vamale.

Când analizăm culturile legale și ilegale ni se pare normal să discutăm absolut, rău contra bine, alb și negru. Credem că oamenii care comit aceste infracțiuni sunt complet diferiți de noi și că noi nu am proceda așa, însă după ce am analizat războiul antidrog am înțeles că ei sunt oameni raționali, care iau decizii economice previzibile, în funcție de opțiunile disponibile.

Copiii din Columbia ajung să se joace pe stradă cu tot felul de tipologii de persoane inclusiv traficanți sau producători încă de la vârsta de 5 ani. Deja de la 10 ani încep sa facă și ei parte din această lume, fiind la început receptori, anunță venirea autorităților și multe altele în schimbul unei sume de bani . Nu este vina lor pentru acest stil de viață, nu au fost învățați că există o altă alternativă mai corectă și legală, fac orice este necesar pentru a supraviețui.

Eu vreau să înțeleg aspectul uman. Cine sunt persoanele care iau în fiecare zi decizia de a-și risca viața și familia implicându-se în traficul de droguri și de ce o fac?

Unii ar spune că le dă putere, le face viața mai bună raportându-se la sumele obținute. Însă chiar se merită? Alții ar spune că e singura modalitate prin care se pot întreține. Însă chiar este unica?

La urma urmelor traficul de droguri nu ar exista fără cumpărători, aceștia îl sponsorizează. Se depun sume imense doar pentru un moment de extaz, o clipă de bucurie și liniște care mai apoi se transformă într-o oroare psihică, o dependență greu de tratat.

Dependența de droguri este o afecțiune cronică a creierului, care deseori recidivează în ciuda consecințelor dăunătoare cum ar fi: diferite tipuri de cancer, tulburări ale memoriei, boli contagioase, infecția țesuturilor inimii si a valvelor. Deși este adevărat că pentru majoritatea oamenilor decizia de a lua prima dată droguri este voluntară, în timp consumul de substanțe poate afecta controlul de sine crescând un intens impulsiv să ia în continuare.

Din fericire există tratamente care îi ajută pe dependenți să lupte cu efectele puternice ale adicției și să preia din nou controlul.

Consumul si traficul de droguri sunt două probleme catastrofale care ar trebui să înceteze deoarece rata de mortalitate este în creștere nu doar pentru consumatori, ci și pentru victimele colaterale.”

 

Savu Elena – Daniela, 14 ani, Scoala Livezeni

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate