[VIDEO] Primarul comunei Stâlpeni, Gabi Șerbănoiu, sancționat contravențional de poliție

Scris de Andrei Vacaru
588 vizualizari

De ceva vreme la Stâlpeni, ședințele autorităților, care intră sub incidența obligației respectării transparenței decizionale, sunt transmise live și înregistrate online. Numai că, uneori, înregistrarea „merge” și după ce acestea se sfârșesc, arătând public ce se întâmplă după aceste întâlniri: vedem fie începutul ședinței de partid, de unde aflăm câți membri are PSD în Stâlpeni, fie cum se comportă aleșii locali când cred că nu îi vede nimeni și nu trebuie să se mai prefacă altfel de cum sunt.

Așa se face că în 8 decembrie 2022, crezând că transmisia s-a oprit, primarul comunei Stâlpeni Gabi Șerbănoiu și-a aprins o țigară în interiorul Căminului de la Rădești, imobil prevăzut cu o mochetă textilă pe podea. Fapta, respectiv fumatul în spații închise, este sancționată de Legea 349/2002, interzicând fumatul în spații închise.

La peste 40 de zile de la încălcarea legii, respectiv în data de 26 ianuarie 2023, Gazeta de Stâlpeni a sesizat public, printr-un articol, despre încălcarea legii de către primarul comunei, postând și o secvență video din înregistrarea publică de la Dezbaterea bugetului pentru 2023, unde se vede clar producerea faptei.

I-am sugerat atunci primarului comunei să depună la bugetul comunei, pentru că acolo se duc banii din amenzi, suma modică de 100 de lei, atât cât reprezintă cuantumul minim al amenzii conform legii 349/2002, republicată, art. 10:

„nerespectarea de către persoanele fizice a prevederilor art. 3 alin. (1) și (1^1) se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei.”

Zilele trecute, adică la peste 100 de zile de la producerea faptei și 55 de zile de la scrierea articolului din Gazeta de Stâlpeni despre fumat, aflând despre producerea unui alt incident în comună, am sunat la Poliția Stâlpeni pentru a cere informații despre acel caz. La finalul conversației, am întrebat și dacă a fost cumva sancționat primarul comunei pentru că a fumat în spațiu închis, respectiv la Căminul de la Rădești. Mi s-a spus că nu se știe nimic și mi s-a solicitat să trimit dovada producerii faptei. Așa am trimis linkul articolului din gazetă, cu înregistrarea video.

Zilele trecute m-a sunat o domnișoară polițist care m-a întreabat unde să trimită răspunsul la petiție. „Ce petiție?”, întreb. Și așa aflu că întrebarea mea despre sancțiunarea  primarului comunei pentru fumat în interiorul Căminului Rădești s-a constituit în petiția cu nr. 2090039/23.03.2023 . Petiție la care ulterior am primit următorul răspuns:

Către, Domnul Vacaru Andrei

Adresa de e-mail: redactia@gazeta-stalpeni.ro

 

Stimate domn,

În conformitate cu prevederile art. 8 din O.G. nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, vă comunicăm următoarele:

 

Petiția formulată de dumneavoastră a fost înregistrată la Secția nr. 15 Politie Rurală Stâlpeni sub nr. 2090039/23.03.2023.

 

Aspectele sesizate au fost verificate de organele de poliție, iar ca urmare a confirmării aspectelor, persoana reclamată de dumneavoastră a fost invitată la sediul Secției de Politie Rurală nr. 15 Stâlpeni, ocazie cu care a fost sancționată contravențional conform Legii 349/2002 R.

 

Cu stimă,

p.ȘEFUL SECŢIEI NR. 15 POLIȚIE RURALĂ STÂLPENI

Semnătura

Urmărind ședința de consiliu de la Stâlpeni de joi, văd și aud cum, după epuizarea ordinii de zi, la întrebarea unui consilier local despre ce dorește poliția Stâlpeni să informeze consiliul conform convocatorului, primarul comunei, dl. Gabi Șerbănoiu, minimalizează cazul și mă consideră pe mine vinovat. Nimic despre faptul că a încălcat cu bună știință legea pe care dumnealui, în calitate de reprezentant al statului, este obligat să vegheze la respectarea ei. Nimic despre distanța mare dintre producerea faptei, arătată publicului prin acel articol și aplicarea sancțiunii, după spusele dumnealui „avertisment”, deși după lege înseamnă minim 100 de lei amendă. Nimic și despre faptul că i-am cerut să se autosancționeze și să depună banii în bugetul comunei, fără a mai fi amendat de poliție. Că dacă o făcea, nu aveam niciun motiv să mai întreb la poliție.

Așadar doar victimizare, că domnul Văcaru, „neam de 2 lei” după cum spune unul dintre susținătorii săi și care nu are nicio problemă (așa cum se vede în prima înregistrare) să i se întindă mâna de către primar cu țigara între degete, l-a „dat în gât pe primar” la poliție. „A fost anchetă!” Vai, ce om rău! s-ar înțelege din ținerea isonului, uitând că cine tăinuiește producerea unei fapte care contravine legii este complice.

Iar eu nu am niciun motiv să fiu complice cu autoritățile de la Stâlpeni. Chiar această complicitate a dus la încălcarea legii de către autoritățile locale și nu este vorba doar despre primar. Că și administratorul public Mesteacăn Ovidiu Eugen este „în culpă”, așa cum am scris într-o investigație la gazetă, dar și viceprimarul comunei, Machedon Mariana Nicoleta, ale cărei incompatibilități și conflict de interese au făcut obiectul altei anchete publicată tot aici, la Gazeta de Stâlpeni.

Știu că în lumea celor care gândesc „să nu se afle” cel care arată faptele este „marele vinovat”. Dar oare nu este mai simplu să fiți de bună credință și să respectați cetățenii comunei și legile țării? Întreb, nu că aș aștepta vreun răspuns. Deși văd că întrebările ajung mai nou petiții. Ceea ce nu e chiar așa de rău.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate