[OPINIE] Două scene incredibile cu …. incredibila doamnă viceprimar Machedon Mariana

Scris de Andrei Vacaru
467 vizualizari

Ieri a fost ședință de consiliu la Stâlpeni. De data aceasta primarul Șerbănoiu nu a mai lipsit, ca data trecută, atunci când doamna viceprimar Machedon i-a ținut locul, în stilul său caracteristic. Ce stil? Hei-rupist și în afara legii, așa cum s-a văzut în cazul comisiei de selecție, re-votată parțial ieri, în consiliu. Dar nici de data aceasta nu s-a putut abține.

SCENA 1

Pe la jumătatea ședinței, doamna Machedon s-a uitat pe geam (min. 1:06:00), a ieșit afară din sala unde se desfășura adunarea consiliului local și s-a întors, după câteva minute, cu câțiva tineri pe care i-a poftit să se așeze pe locurile pentru asistență. Apoi s-a așezat pe locul dumneaei, din stânga primarului.

Cei din sală, nu prea obișnuiți cu asistența la ședințe, i-au privit curioși pe cei trei adolescenți, timp în care a intervenit doamna viceprimar:

– Dacă îmi dați voie…

Primarul și-a continuat discuțiile, ignorând-o și explicând cât de mult muncește buldo-excavatorul, de „l-a luat naiba”. Iată că cineva mai muncește și în primărie mi-am zis, deși, din câte știu, buldo este singurul care nu are salariul mărit cu 10-13%. Poate i-au mărit cota de carburant, mi-am zis, că doar la Stâlpeni nimeni nu muncește așa, fără să primească și ceva la schimb.

În fața asistenței pe care a introdus-o în sală, doamna Machedon a devenit brusc mai activă, lăsând deoparte scrisul de până atunci și, prin asta, atitudinea voit pasivă. S-a băgat, neinvitată, într-o discuție pe care primarul o avea cu un delegat sătesc, dar a fost ignorată și de această dată. Atunci, doamna Machedon a întors privirea către tinerii prezenți și a spus cu voce fermă, de viceprimar:

Domnu’ președinte, vă rog să-mi permiteți. Avem de afară, … mi-au spus, „doamnă, avem și noi o problemă. Am aflat că este consiliu local și vrem să …”.

Spuneți, zice ignorând-o și el, adresându-se tinerilor, domnul Dumitra. Acesta este președintele de ședință ales ieri pe nepregătite …. președinte de ședință. Că nici ochelarii de vedere nu îi avea la el, noroc că i-a împrumutat pe ai unei colege consilier de la PSD, că altfel nu avea cine să ne citească ordinea de zi.

Și tinerii își spun problema, aceea că, fiind vacanță și neavând unde să bată mingea, au ales să se joace pe un drum comunal. Atunci cineva i-a atenționat că nu au voie pe drum, dar i-a informat că este ședință de consiliu și că ar fi bine să ceară de la primar să le dea voie să se joace pe stadionul din apropiere.

Nu găsim un teren aicea la domnii de la stadion?, întreabă la auzul doleanțelor, empatică și evident utilă, doamna viceprimar. Ca și cum terenurile de sport ar sta la cineva prin dulap, ascunse de privirea celor tineri, care doreau să se joace cu mingea. … Să facem o solicitare.

Întrebăm, zice și domnul administrator public, cel care ar trebui să cunoască cam ce are și ce nu are în dotare primăria. Și iată că nu cunoaște.

După ce dl. Cuțic a amintit de câte ori a avut el dreptate, tot discutând despre terenuri, uitând însă că s-a opus realizării terenului de sport din Livezeni … și după ce au intervenit și alții, primarul Șerbănoiu, om cu patosul fotbalului în sânge, evident, a rezolvat problema:

Hei! Ca să o scurtăm. Vă las un număr de telefon acuma și când v-ați organizat, 10-15 băieți … și rezolvăm. Oricine vine, spuneți că aveți aprobare. Și, după ce a intervenit din nou doamna viceprimar cu partea de mediu, că să se bea suc, dar ambalajele să se ia acasă sau la gunoi, primarul a bătut din palme și cu un „Gata băieți!”, le-a dat de înțeles că e momentul să părăsească sala. Și să îl aștepte afară pe primar, ca să îi ia numărul de telefon, deși informația asta ar trebui să se regăsească public, online, pe cele două site-uri ale primăriei.

Dar mai este ceva, că nu amintesc degeaba de stilul hei-rupist și în afara legii. Terenul despre care vorbesc cei trei tineri, a fost dat în folosință gratuită clubului AS Viitorul Rădești pe o perioadă de un an, respectiv până la 28.08.2023, prin HCL 61/2022. Iar în contract se specifică, art. 4, pct. f), „folosința dobândită în baza acestei hotărâri (adică terenul de sport și clădirea n.a.) nu poate fi transmisă, nici oneros nici cu titlu gratuit, unei alte persoane fizice sau juridice”.

Cum vine asta? Nu are voie AS Viitorul Rădești, dar rezolvă cu un telefon primarul, cel care în 9 ani nu a putut amenaja cu buldo ăla, pe care „l-a găsit naiba”, niște terenuri unde copiii comunei să bată mingea în vacanțe? El și doamna viceprimar, că sunt în tandem de atâta amar de vreme.

SCENA 2

Aici este ceva mai mult de urmărit pe înregistrare, pentru că problemele sunt mai multe la societatea de apă a comunei, APA SERV TOP STALPENI SRL și discuțiile au durat pe acest subiect minute bune. Discuții cum ar fi că toți angajații, care mai sunt vreo trei, au fost aduși la începutul ședinței de consiliu de domnul Mesteacăn Eugen, să participe la discuții. Angajați care nu prea mai vor nici ei să stea pe salarii mici, ca cele de acum, și să presteze multă muncă.

Bine, mai puțină ca anul trecut, că atunci cu domnul Fica la conducere (a-propos, acesta a realizat pentru firmă cea mai mare cifră de afaceri din istoria ei într-un an, 789.200 lei), se curățau cele 4 bazine din Rădești, Oprești, Ogrezea și Livezeni – Dealu Frumos. Anul ăsta nu, deși trebuia. Dar asta este altă discuție.

Degeaba le-a explicat domnul primar că nu le poate mări salariile deoarece societatea are o datorie de „200 de miliarde” la Finanțe. Degeaba a mai spus că și la firma lui (are voie un primar să aibă firme?) procedează la fel, că întrebați ce salariu au, oamenii au zis că doar 2.500 de lei „în mână”. Puțin, a zis cineva emoționat vizibil, probabil unul dintre cei care și-au majorat veniturile anul acesta cu 10-13%, din primărie sau dintre consilieri.

Emoționat am zis? Păi da, că discuția a mers mai departe, la niște cerințe de sporuri pentru orele suplimentare, că se lucrează „până la 12 noaptea, uneori sâmbăta și duminica”, așa cum zicea un domn de la societatea de apă. Pus în balanță, sporuri versus un amărât de 10%, domnul primar se arată disponibil că parcă s-ar încumeta la un 10%. Dar evident într-un cadru legal. Încurajată de acceptul primarului, imediat cea mai emoționată, mai săritoare și mai empatică cu alegătorii, doamna viceprimar, a propus majorări. Imediate.

Putem să trecem ca și punct pe ordinea de zi și să votăm? Să trecem că suntem toți de acord (cu majorarea de 10% n.a.). zice aceasta pe la minutul 2:09:00, uitându-se către consilierul juridic al primăriei, apoi către consilierul Dumitra. Domnul președinte…?

… Aici am ajuns în punctul culminant al telenovelei cu doamna viceprimar și consiliul local, așa cum mă învăța domnul profesor Toader Ion la orele de română la Școala Livezeni. Respectiv la momentul de maximă intensitate în care evoluția ulterioară a acțiunii să nu fie ușor previzibilă. Că nici nu a fost așa. Da, poate dacă ar fi fost președinte unul dintre ridicătorii de mânuță despre care scria Gogu, desfășurarea era previzibilă. Numai că, iată, nu toți consilierii locali sunt doar ridicători de mânuță așa cum ne-au obișnuit. Mai sunt și excdepții.

Nu sunt de acord cu punctul respectiv, a zis cu mâinile în sân, dar cu seriozitatea dată de autoritatea funcției de președinte de ședință, domnul Dumitra. Deși am tot respectul pentru „băieți” și a scos una din mâinile din sân și a arătat către cei trei muschetari cu salarii mici de la societatea de apă, putem să le mărim salariul. Domnul secretar să vină cu baza, adică dacă este legal sau nu este legal să le mărim salariul și în ședința următoare discutăm. Dar nu să …

Moment în care domnul Mesteacăn, care pare că regizase tot momentul acela, a sărit în sus și a spus ceva neinteligibil, că atunci când strigă unul peste altul la ședințe, camera de luat vederi care transmite evenimentul se fâstâcește și nu mai redă altceva, decât un talmeș-balmeș de neînțeles. La fel cum nu se poate vedea din înregistrare nici posibila reacție a doamnei vice. Probabil a făcut ochii mari, uimită că nu are susținerea dorită.

Oricum nu mai contează ce s-a întâmplat de aici înainte. Cert este că s-a încercat introducerea ilegală a unui punct pe ordinea de zi, încălcând Codul Administrativ care precizează foarte clar care este procedura de aprobare a unor hotărâri de consiliu local. Chestiuni care evident că nu o interesează pe doamna viceprimar. Ce contează legea, când legea pare să fie partidul, nu litera și spiritul ei.

Cât despre ce este de făcut cu salariile celor de la societatea de apă, este foarte simplu. Conform HCL 47 din 25.05.2023, Apa Top Serv Stâlpeni SRL are un buget de venituri și cheltuieli aprobat de consiliul local Stâlpeni, în care trebuie să se încadreze. La capitolul cheltuieli de personal, punctul C1, are bugetați câte 108.700 de lei pentru trimestrele 3 și 4 din acest an. Respectiv 36.233 lei, buget lunar, care poate acoperi nu numai mărirea de 10% promisă, ci chiar una de 50% la salariile brute, pentru toți.

Trebuie doar ca administratorul societății să dea o decizie internă, iar firma de contabilitate să notifice statul acolo unde trebuie, la fisc și la forțele de muncă. Iar de la 1 august toată lumea are salariile mărite, legal și fără circul organizat de unii și alții în ședința de consiliu, forțând limita legii. Bine, mai trebuie și un administrator cu autoritate și profesionist, dar asta este altă discuție. Una pe care o vom deschide abia după „selecția” decisă a fi fără concurs, cu o comisie aleasă cu cântec.

Că așa este la Stâlpeni, în regimul Șerbănoiu – Machedon – Mesteacăn, nu?

Foto: facebook


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate