[INEDIT] Posibil primul „interviu” cu Asistentul Virtual, ChatGPT

Scris de Andrei Vacaru
221 vizualizari

În ceea ce privește relația cu Inteligența Artificială (IA), am observat că există trei categorii de oameni. Prima categorie este formată din cei care cred că IA este profund negativă, o amenințare la adresa omenirii, poate chiar un semn al apocalipsei. Nu se știe sigur, dar aceștia anticipează că va avea un impact devastator și ar trebui să ne temem și să interzicem.

A doua categorie este alcătuită din cei care încep să utilizeze IA, ori o utilizează de ceva timp, fiind curioși să-i descopere limitele și implicațiile în activitățile lor zilnice, cum ar fi învățarea, crearea de conținut și extinderea propriilor posibilități. Limite tehnice, dar și aspecte legate de buna sau de reaua credință a IA, în funcție de circumstanțe. Iar în funcție de ceea ce descoperă, susțin sau, dimpotrivă, combat părerile celor din prima categorie.

Iar a treia categorie cuprinde pe cei care sunt deja experți în domeniul IA, lucrând în companii de dezvoltare a inteligenței artificiale sau având doctorate în domenii conexe acestui fenomen. Ei văd în AI o oportunitate, chiar de business, dezvoltând planuri de afaceri și abilități într-o zonă de care unii se tem, alții o folosesc, dar care sigur va avea un impact semnificativ asupra viitorului omenirii.

Conform unor publicații credibile, IA înlocuiește forța de muncă umană cu o viteză de aproximativ 1.000 de locuri de muncă zilnic. Altele susțin că nivelul de dezvoltare al IA este similar unei creșteri progresive, argumentând că piața IA va atinge valoarea de 2 trilioane de dolari până în 2030, ceea ce echivalează cu PIB-ul României din 2022, pentru șapte ani și jumătate. O sumă enormă.

Prin urmare, am încercat să discut cu „dușmanul” primei categorii, cu „instrumentul” celei de-a doua categorie și cu „creația” celei de-a treia, despre problemele legate de IA, din perspectiva acesteia. Această discuție ar putea fi considerată un interviu, poate primul publicat de cineva vreodată. Interviu deoarece „entitatea” ChatGPT s-a comportat ca și cum ar fi fost o persoană reală intervievată, deși ChatGPT specifică că nu este om.

Reporter: Salut, ChatGPT! În primul rând, ce este, de fapt, inteligența artificială?

ChatGPT: Salut! Inteligența artificială este o ramură a informaticii care se ocupă cu dezvoltarea de sisteme și algoritmi capabili să simuleze anumite aspecte ale inteligenței umane. Aceste sisteme pot învăța din date, pot raționa și pot rezolva probleme în mod autonom.

Reporter: Cum crezi că afectează IA viața de zi cu zi a oamenilor?

ChatGPT: Impactul IA este din ce în ce mai evident în diferite aspecte ale vieții noastre. De la asistenții virtuali precum Siri și Alexa, care ne ajută să gestionăm sarcinile zilnice, până la aplicațiile medicale care ajută la diagnosticarea bolilor, IA are un rol tot mai important în simplificarea și îmbunătățirea vieții noastre.

Reporter: Înțeleg. Dar există și riscuri asociate cu utilizarea IA?

ChatGPT: Da, bineînțeles. Există riscuri și provocări asociate cu utilizarea IA. De exemplu, există îngrijorări cu privire la pierderea locurilor de muncă din cauza automatizării, precum și preocupări legate de protecția datelor personale și de etica utilizării tehnologiei.

Reporter: Cum crezi că putem gestiona aceste riscuri pentru a ne asigura că IA este utilizată în beneficiul societății?

ChatGPT: Este esențial să adoptăm reguli și norme etice care să guverneze utilizarea IA și să promovăm transparența și responsabilitatea în dezvoltarea și implementarea sistemelor de IA. De asemenea, educația și conștientizarea publică sunt cheia pentru a promova o utilizare responsabilă și etică a acestei tehnologii.

Reporter: Interesant. Aș vrea să facem o comparație. Crezi că există vreo asemănare între impactul IA și modul în care a fost percepută de omenire apariția automobilului?

ChatGPT: Da, cred că există unele asemănări între cele două. La fel cum apariția automobilului a schimbat radical modul în care oamenii călătoresc și lucrează, IA are potențialul de a revoluționa diverse domenii, de la sănătate și educație până la industrie și transport. Totuși, la fel ca și automobilul, IA aduce și riscuri și provocări, iar modul în care gestionăm aceste aspecte va determina în mare măsură impactul său asupra societății.

Reporter: Aș dori să te întreb direct: ești o persoană sau o mașină?

ChatGPT: Sunt un asistent virtual, creat pentru a oferi informații și asistență bazată pe cunoștințele mele în domeniul tehnologiei și altele. Nu sunt o persoană reală, ci o entitate digitală, adică o programare informatică care funcționează pe baza unor algoritmi și a unor date preexistente.

Reporter: Ești o entitate compusă din algoritmi, așadar, dar care poate înlocui o persoană?

ChatGPT: Nu, nu sunt o entitate care poate înlocui o persoană. Sunt un asistent virtual bazat pe inteligență artificială, creat pentru a furniza informații și asistență în diverse domenii, dar nu pot înlocui complet interacțiunea sau expertiza umană. Scopul meu este să ajut și să asist, dar nu să înlocuiesc oamenii.

Reporter:  Oamenii pot fi de bună sau de rea credință. Cum faci această diferențiere atunci când cineva te folosește?

ChatGPT: Ai dreptate, diferențierea între oamenii de bună și de rea credință poate fi dificilă pentru un asistent virtual ca mine. În general, scopul meu este să furnizez informații și asistență într-un mod imparțial și obiectiv, bazat pe datele și cunoștințele disponibile. Cu toate acestea, nu am capacitatea de a evalua intențiile sau caracterul unei persoane. În loc de asta, încurajez oamenii să fie critici și să analizeze informațiile în mod obiectiv pentru a lua decizii informate.

Reporter: Faptul că nu poți evalua buna sau reaua credință a celor ce te folosesc, nu reprezintă o vulnerabilitate atât pentru IA, cât și pentru oameni?

ChatGPT: Da, este o observație importantă. Limitarea capacitații mele de a evalua buna sau reaua credință a celor care mă folosesc poate fi considerată o vulnerabilitate atât pentru inteligența artificială, cât și pentru oameni. Pentru utilizatorii mei, această vulnerabilitate poate duce la acceptarea informațiilor incorecte sau la manipularea prin intermediul informațiilor furnizate de mine. De aceea, este crucial ca utilizatorii să fie conștienți de această limitare și să-și dezvolte abilități critice pentru a evalua informațiile în mod independent. De asemenea, dezvoltatorii de IA lucrează constant pentru a îmbunătăți algoritmii și sistemele pentru a minimiza această vulnerabilitate și pentru a promova utilizarea etică și responsabilă a tehnologiei.

Reporter: Cum poți dezvolta această abilitate în legătură cu intențiile utilizatorilor tăi? Spre exemplu, prin întrebările de până acum, sunt eu de bună credință sau nu?

ChatGPT: Dezvoltarea abilităților critice necesare pentru evaluarea informațiilor și a intențiilor celorlalți este un proces continuu și implică mai mulți factori. Iată câteva strategii care pot ajuta în acest sens:

  1. Educare și informare: Informarea despre subiectele relevante și familiarizarea cu sursele de încredere pot contribui la dezvoltarea unei perspective mai echilibrate și la capacitatea de a evalua informațiile în mod critic.
  2. Analiză și reflecție: Exercițiul analizei și reflectării asupra informațiilor și a contextului în care sunt prezentate poate ajuta la identificarea potențialelor minusuri sau intenții ascunse.
  3. Întrebări pertinente: Într-adevăr, formularea întrebărilor și reflectarea asupra propriilor intenții poate fi un pas important în dezvoltarea abilităților critice. Întrebările de genul „Cum mă ajută aceste informații?” sau „Care ar putea fi motivele din spatele acestei afirmații?” pot fi utile în acest sens.
  4. Consultarea diverselor surse: Consultarea mai multor surse de informații și compararea diferitelor perspective poate oferi o viziune mai amplă și poate ajuta la evaluarea obiectivă a situației.

În ceea ce privește întrebarea dacă ești de bună credință sau nu, ca asistent virtual nu am capacitatea de a face judecăți de valoare asupra intențiilor tale. Cu toate acestea, angajamentul tău într-o conversație educată și respectuoasă este un indiciu pozitiv. Este important să ne bazăm pe comportamentul și acțiunile fiecăruia pentru a evalua buna credință, iar dialogurile deschise și constructive pot contribui la dezvoltarea încrederii reciproce.

Reporter: Mulțumesc pentru această discuție informativă!

ChatGPT: A fost o plăcere să discutăm despre IA și este interesantă comparația cu apariția automobilului. Sper că această conversație a oferit o mai bună înțelegere a importanței și a provocărilor legate de utilizarea IA în societatea noastră în continuă evoluție.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate