[ASOCIAȚIA FORUMUL JUDECĂTORILOR DIN ROMÂNIA] Anularea posturilor vacante de judecători și procurori pune în pericol independența sistemului judiciar și finanțarea Uniunii Europene

Scris de Redacție
135 vizualizari

În ultimele zile, Guvernul României a propus un proiect de Ordonanță de urgență privind măsuri fiscal-bugetare, inclusiv reducerea cheltuielilor bugetare prin anularea a peste 1.500 de posturi vacante din autoritățile publice de interes central și local. Această intenție a atras critici puternice din partea Asociației Forumul Judecătorilor din România, care susține că măsura propusă afectează grav sistemul judiciar și aduce riscul pierderii fondurilor europene.

Printre posturile vizate de anulare se numără și cele de judecător și procuror, ceea ce reprezintă o încălcare a obligațiilor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În cadrul PNRR, România și-a propus garantarea independenței justiției și eficientizarea funcționării instituțiilor din sistemul judiciar. Acest obiectiv strategic presupunea ocuparea posturilor vacante de judecători și procurori, precum și suplimentarea personalului auxiliar, pentru a asigura o justiție de calitate și promptă.

Asociația subliniază că există deja o criză de personal în sistemul judiciar, iar anularea acestor posturi ar avea consecințe dramatice. De exemplu, la nivelul Judecătoriei Câmpulung, după pensionările anticipate din magistratură, în număr mare, în prima parte a anului mai activau doar doi judecători. Această situație a dus la suprasolicitarea acestora și la întârzieri în soluționarea dosarelor, afectând în mod direct actul de justiție.

Deficitul tot mai mare de magistrați constituie o problemă îngrijorătoare, iar subfinanțarea cronică a sistemului judiciar subminează fundamentul unei societăți democratice guvernate de principiile statului de drept. În plus, conform Regulamentului privind un regim general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii, tăierea posturilor vacante poate fi considerată o încălcare a principiilor statului de drept și poate duce la sancțiuni, inclusiv la pierderea fondurilor europene, mai precizează comunicatul Asociației Forumul Judecătorilor din România.

Puteți citi comunicatul Asociației Forumul Judecătorilor din România aici.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate