guvernul închide la Stâlpeni furnizarea apei curente

[AVARIE] Guvernul Ciolacu, consiliul local majoritar PSD – PNL și primarul, opresc definitiv apa curentă la Stâlpeni

Scris de Andrei Vacaru
247 vizualizari

În acest articol despre:

  • Măsurile „anti-cash” impuse de guvernarea PSD – PNL și efectele acestora la Stâlpeni;
  • Datoriile societății de apă din comună și imposibilitatea plăților cu cardul către furnizori;
  • Capitalul social pe care primarul și consiliul local nu vor să îl majoreze, deși anul fiscal 2022 s-a încheiat cu 1.000.000 de lei excedent bugetar;
  • De ce societatea este obligată, în aceste condiții, să își înceteze activitatea și comuna să rămână fără apă la robinete.

Luna trecută, Guvernul Ciolacu și-a asumat, prin răspundere în parlament, un pachet de măsuri bugetare și fiscale care au fost adoptate sub forma Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung. În aceasta sunt incluse și unele măsuri, denumite „anti-cash”, prin care se reduc plafoanele plăților cu numerar între societățile comerciale, între societăți și consumatori sau între persoanele fizice.

Spre exemplu, plafonul cu plăți totale cu numerar în relația cu PFA sau persoane juridice este de 2.000 de lei. Plafonul maxim de numerar în casă este de 50.000 de lei, sumele ce depășesc trebuind depuse în contul bancar al firmei. Iar plățile pentru facturile mai mari de 1.000 de lei nu pot fi fracționate, cum ar fi parțial cash, parțial plată bancară sau plata cash în mai multe tranșe.

În fapt, guvernul impune persoanelor fizice și juridice ca operațiunile de încasări și plăți în numerar să fie efectuate exclusiv prin instrumente de plată fără numerar. Sancțiunile încălcării acestor prevederi însemnând o amendă de 25% din valoarea plătită care depășește plafonul maxim, dar nu mai puțin de 500 de lei, plus o amendă cuprinsă între 15.000 și 20.000 de lei.

L-am întrebat pe administratorul firmei de utilități din comuna Stâlpeni SC APA SERV TOP STÂLPENI SRL, Fica Adrian, cum afectează societatea aceste măsuri care vor intra în vigoare începând cu 11 noiembrie, adică peste o săptămână. Răspunsul acestuia a fost scurt și îngrijorător: „Închiderea”.

Motivul ar fi acela al popririi impuse de ANAF de ani buni pe conturile firmei pentru o datorie realizată de fostul administrator al societății de apă, Nițu Gheorghe, cu binecuvântarea primarului Șerbănoiu și a consiliului local Stâlpeni. Datoria a fost făcută îndeosebi din cauza deciziei ca încasările APA SERV TOP STÂLPENI SRL să fie deturnate pentru a fi plătite ilegal obligațiile de plată ale fostei asocieri Stâlpeni – Mihăești, SERVUTIL, societate care a fost falimentată și desființată acum câțiva ani.

Deși în 2019 s-au alocat fonduri de la bugetul local, sub forma unei majorări de capital social, pentru acoperirea acestor datorii, banii au dispărut, în evidențele financiare neexistând nicio majorare de capital în 2019, iar datoriile au rămas aproape la același nivel. După ce firma a fost administrată de Fica Adrian, societatea de utilități a fost adusă pentru prima dată pe profit, datoriile scăzând sub pragul de 300.000 de lei.

Trebuie menționat faptul că datoriile generează penalități, deoarece la începutul anului acestea erau de 175.000 de lei și, deși s-au plătit două tranșe de 36.500 de lei și 17.000 de lei însumând 53.500, datoria este de 138.000 de lei, adică cu 16.500 de lei mai mare, din cauza penalităților. Această situație face ca poprirea pe conturile societății să rămână în vigoare, orice sumă virată către acestea mergând în mod automat către ANAF.

Administratorul Fica Adrian a solicitat în prima parte a mandatului său stingerea datoriilor generate de administratorii de dinaintea sa, însă primarul Șerbănoiu și consiliul local Stâlpeni nu au dorit să facă asta, obligându-l să își dea demisia. După demisie, aceștia au decis prin hotărâre de consiliu local majorarea capitalului societății, dar numai cu 100.000 de lei, sumă insuficientă pentru stingerea tuturor datoriilor către ANAF.

Cum spunea tanti Tia, cea care i-a reproșat primarului în ședință de consiliu că face lucrurile pe jumătate, întrebându-l dacă face baie doar pe jumătate din corp. O să trimitem, o să facem, o să… a zis primarul atunci, vizibil încurcat în minciuni. „O să?” a întrebat tanti Tia. „O să?” a spus, dezamăgită. Când „o să”? Că în privința APA SERV TOP STÂLPENI SRL, Șerbănoiu tot un fel de lucru făcut pe jumătate și în disprețul celor care îi spun că nu este în interesul cetățenilor ceea ce face, a făcut.

Unul dintre acești contestatari ai primarului din Stâlpeni, consilierul Cuțic Constantin, într-o postare pe facebook, spune că „societatea poartă pe umeri atât obligația prezentului (de a asigura servicii de calitate la un preț rezonabil ), cât și povara trecutului (de a plăti datoria preluată din trecut, realizată sub directa îndrumare a domnului Șerbănoiu în perioada aprilie 2019 – octombrie 2020, cca. 3,5 miliarde lei vechi). Și că „noile modificări și completări fiscale aduse legii 70/2015 prin legea 296/2023 fac aproape imposibilă desfășurarea activității acestei societăți după data de 11. 11.2023 când intră în vigoare această lege.”

Nu pot să nu îi dau dreptate lui Cuțic, deoarece facturile pentru curentul electric consumat de pompele de foraj au valori ce depășesc plafoanele maxime de 1.000 de lei admise de plată cu cash, iar plata facturilor nu poate fi fracționată. Spre exemplu, ultima factură „de curent” este de 19.000 de lei. Prin poprirea instituită de ANAF se pune societatea în imposibilitatea de a face alimentări de bani pentru plăți, banii fiind imediat virați de bancă către agenția fiscală.

Cu facturi neplătite, evident că furnizorul de curent electric va întrerupe acest serviciu. Iar fără a fi alimentate cu electricitate, pompele nu vor mai extrage apa necesară alimentării rețelei, astfel încât nu v-a mai curge nimic la robinetele consumatorilor care au plătite abonamentele la zi. Oameni care, pe bună dreptate, nu vor înțelege de ce li se întâmplă așa ceva. Și de ce, deși li s-a promis de partid „siguranța unui trai mai bun”, se face totul ca traiul lor să fie mai greu. Ce trai bun să fie acela fără apa curentă în gospodărie?

Administratorul Fica Adrian s-a întâlnit, după promulgarea legii „anti-cash” a guvernului PSD – PNL, cu primarul Șerbănoiu și i-a prezentat situația societății de utilități și cum se poate rezolva aceasta: fie printr-o majorare de capital, care să acopere toată datoria de 138.000 de lei, deblocând conturile bancare și revenind la normalitate, fie făcându-se o majorare parțială de capital social, urmând să meargă amândoi la ANAF pentru o reeșalonare de plăți și ridicarea popririi de pe conturi, pentru ca APA SERV TOP STÂLPENI SRL să poată face plățile din conturile sale.

Se pare însă că primarul nu dorește niciuna din variantele propuse, așa cum nu a dorit nici majorarea parțială de la începutul anului fiscal, până nu a plecat domnul Fica. Și, cum nu l-a dorit pe acesta administrator, deși a câștigat un concurs de selecție, fapt care demonstrează că Șerbănoiu nu îl vrea pe Fica, inventând tot felul de motive absurde ca să nu-l numească administrator așa cum era normal. Probabil primarul va crede că astfel Fica își va da din nou demisia. O îndărătnicie care, împreună cu măsurile absurde luate de guvernul Ciolacu de limitare a plăților cash, nu vor face altceva decât să oprească furnizarea apei în Stâlpeni. Va duce la majorarea datoriilor SC APA SERV TOP STÂLPENI SRL deoarece penalitățile ANAF „curg” în continuare și eventual o vor falimenta.

Așa cum numai Șerbănoiu și consiliul local Stâlpeni știu să o facă, amintindu-ne de asocierea cu Mihăeștiul ajunsă în colaps și închisă cu datorii.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate