[ANALIZĂ] De la „Siguranța unui trai mai bun”, la „Siguranța unui trai mai scump” în România

Scris de Andrei Vacaru
124 vizualizari

În contextul actualei crize economice și a nevoii de a acoperi gaura bugetară, conform Hotnews care a publicat draftul de ordonanță, Coaliția PSD-PNL a propus un set de măsuri fiscale menite să aducă 29,36 miliarde lei la bugetul de stat. Printre aceste măsuri se numără creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, ceea ce va avea un impact asupra investitorilor și acționarilor.

De asemenea, TVA va fi majorată de la 5% la 9% pentru mai multe categorii de produse și servicii, printre care se numără manualele școlare, cărțile și ziarele, intrările la muzee și monumente istorice, dar și locuințele destinate politicii sociale și produsele de încălzire pe bază de lemn. Această creștere a TVA-ului va afecta direct buzunarele consumatorilor, întrucât prețurile vor crește considerabil.

Un alt impact major va fi resimțit de către proprietarii de clădiri rezidențiale, care vor fi obligați să plătească un impozit pe tranzacții imobiliare de 5% din prețul de vânzare la prima vânzare, dacă valoarea imobilelor depășește 600.000 lei. Această măsură ar putea afecta piața imobiliară și ar putea descuraja tranzacțiile.

Microîntreprinderile vor fi supuse unei noi taxări, cu cote de impozitare între 1% și 3% în funcție de veniturile realizate, iar scutirea de impozit pentru IT-iști, muncitorii din construcții și agricultură va fi limitată la venituri de până la 10.000 lei brut. Aceste măsuri ar putea afecta negativ mediul de afaceri și dezvoltarea industriei din România.

Propunerile de modificare fiscală prezentate de Coaliția PSD-PNL vor avea un impact semnificativ asupra cetățenilor români. Creșterea impozitelor și taxelor, precum și limitarea facilităților fiscale vor duce la o scumpire a vieții și la o posibilă descurajare a investițiilor și consumului.

Este important de menționat că documentul este un draft, iar unele măsuri ar putea fi modificate în viitor, mai ales că este în creștere presiunea pe care populația și mediul de afaceri o fac din ce în ce mai vizibil pe guvernanți. Iar tensiunile în Coaliția PSD – PNL sunt din ce în ce mai mari între cele două partide. Rămâne de văzut cum vor evolua aceste propuneri și care vor fi efectele lor asupra economiei și societății românești.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate