[AUDIO] Pierderea microbuzelor școlare la Stâlpeni, un caz frustrant de incompetență și politizare

Scris de Andrei Vacaru
567 vizualizari

În timpul ședinței de consiliu local desfășurată luna trecută la Stâlpeni, la un moment dat s-a adus în discuție problema microbuzelor școlare. Respectiv, despre eșecul administrației Șerbănoiu de a se afla pe un loc bun în competiția cu alte comune, pentru a primi prin PNRR, fonduri europene, pentru microbuze școlare.

Despre acest subiect am scris la vremea respectivă în gazetă și am pus problema unei erori produse de directoarea liceului „I. C. Petrescu” din Stâlpeni:

Surse din instituțiile de învățământ din comună susțin că datele transmise de primărie pentru acest program ar fi fost eronate. Aceste informații au fost primite de la directorul școlii, doamna profesor Postelnicu Elena, și indicau că în comună ar exista doar 160 de copii. Potrivit acestor surse, în realitate, numărul acestora depășește 260, poate chiar mai mult, „inclusiv elevii de la ciclul primar, preșcolarii de la grădinița din satul Stâlpeni, precum și elevii din învățământul gimnazial, liceal și profesional din Rădești, Oprești, Filipești (Ogrezea) și Livezeni.” (Sursa)

La fel, am adus în discuție și faptul că numărul de kilometri transmiși către Consiliul Județean Argeș, instituția care a organizat departajarea pentru primirea de microbuze școlare, nu a fost unul real.

Conform acelorași surse, „transportul școlar pentru liceul tehnologic și celelalte instituții școlare din Stâlpeni înseamnă 3-4 drumuri dimineața, 3-4 drumuri la prânz și 2 seara. Distanța măsurată de la Stâlpeni, prin Oprești, Rădești, Filipești și Livezeni este de aproximativ 25 de km. Cât rezultă, în realitate? Doar 100 de km zilnic, așa cum s-a transmis, sau peste 300?” (Sursa)

Revenind la discuția din cadrul ședinței de consiliu local, în timpul acesteia, primarul comunei Stâlpeni a confirmat, în stilul său caracteristic de a începe o idee și a o suprapune cu altele, fără un mesaj clar, că așa stau lucrurile. Că informațiile transmise de directoarea liceului au fost eronate, respectiv doar „o sută și ceva de elevi”, iar numărul de kilometri, doar 15. Iar acestea au contribuit la un punctaj mic acordat comunei Stâlpeni și ratarea locurilor eligibile pentru primirea de fonduri europene.

Despre capacitățile de înțelegere, comportamentul și limitele manageriale ale doamnei profesor Postelnicu Elena am discutat de foarte multe ori, fără niciun efect din partea instituțiilor care puteau lua măsuri pentru a preveni situația cu microbuzele școlare. Dacă altcineva era director, este posibil ca acum comuna Stâlpeni să fi beneficiat de transport școlar cu flotă proprie.

De remarcat și faptul că în Consiliul de Administrație al Liceului, la care au fost prezenți și unii din cei de la ședința de consiliu local din 27 iulie 2023, domnul profesor Panainte Lucian și domnul Mesteacăn Eugen, doamna director Postelnicu a încercat să se disculpe, susținând că nu este vina sa. Ea a pretins că cifrele pe care le-a transmis primăriei au fost altele, ceea ce denotă același caracter cu care ne-a obișnuit, încercând să-și acopere faptele prin minciună.

Rămânerea acestei doamne în funcția de director a costat deja comunitatea două microbuze școlare, la care se adaugă notele foarte mici obținute la Evaluarea Națională la Stâlpeni din cauza aducerii unui profesor cel puțin mediocru la ciclul gimnazial, afectând astfel viitorul unor copii care nu au ajuns la liceele pe care probabil le-ar fi dorit. Mă întreb cât timp va mai fi menținută în funcție și de ce.

Chiar dacă acum au pus-o la zid pe directoarea Liceului „I. C. Petrescu”, nu am uitat, de exemplu, comportamentul doamnei viceprimar Machedon, care a făcut parte din comisia de evaluare la concursul pentru directori. Aceasta a susținut-o pe față pe doamna Postelnicu, dincolo de limitele legalității, recuzându-se pe motiv de incompatibilitate și apoi revenind asupra deciziei, iar apoi evaluând-o incorect pe contracandidata acesteia, doamna profesor Nedelcu Gabriela. Aceeași doamnă Machedon părea la ședința de consiliu de săptămâna trecută revoltată de faptul că s-au pierdut microbuzele școlare. În regulă, dar de ce nu își asumă și partea sa de vină pentru această situație?

Sau chiar domnul primar Șerbănoiu, cel care, conform unor surse, a susținut-o pe doamna Postelnicu la ISJ Argeș, pentru că inspectorul Tudosoiu Dumitru este coleg de partid cu el. Apoi, după apariția articolelor din Gazeta de Stâlpeni despre doamna actual director, inspectorul școlar i-a reproșat că primarul a girat o persoană mediocră. Și oare de ce să se fi implicat soțul doamnei Postelnicu, membru PNL, în alegerile interne din PSD, câștigate de domnul primar? Nu drept mulțumire pentru susținerea politică a doamnei Postelnicu?

Nu cumva vina este comună? Da, este foarte posibil ca doamna director Postelnicu să nu înțeleagă ceea ce trebuia raportat la primărie, privind numărul de elevi navetiști și numărul real de kilometri parcurși zilnic pentru asigurarea transportului școlar. Dar cei din primărie, dacă aveau dubii, de ce nu au întrebat directorul adjunct, profesorul Nedelcu Gabriela sau pe contabilul instituției, dacă datele primite de la liceu sunt cele reale? Mai ales că, așa cum se aude și se poate vedea și în înregistrarea video, primarul decontează periodic firmei private care asigură acest serviciu de transport. Decontează doar pentru 15 km zilnic? Sau pentru mai mult?

Închei prin a-l cita pe domnul profesor Panainte Lucian, un puternic susținător în trecut, cel puțin pe Facebook, al doamnei profesor Postelnicu Elena:

„Știți ce se întâmplă? Sunt probleme vechi, care, la un moment dat, chiar dacă le ascunzi sub preș, ele ies la iveală. Degeaba ne facem că nu știm, că știm toți.”

Care să fie, domnule profesor Panainte problema? Oare nu cumva un director incompetent de liceu, menținut politic și pe față de conducerea UAT Stâlpeni, care acum se plânge de „incompetența” sa? Să fie și faptul că nu se face nimic pentru schimbarea situației actuale? Să fie și politizarea excesivă care aduce în fruntea unor instituții, inclusiv la primăria Stâlpeni activiști de partid, persoane pentru care funcția este o pălărie mult prea mare pentru capacitățile pe care le au?

Nu de alta, dar așa cum spune primarul Șerbănoiu, s-ar mai deschide o nouă rundă de atribuire de microbuze școlare prin PNRR. Și deja am văzut că menținerea directoarei Postelnicu Elena în funcție a dus la pierderea competiției cu alte UAT-uri din județ, care își doresc și ele aceste mijloace de transport. Le vom pierde și pe celelalte din cauza incompetenței și politizării, domnule Șerbănoiu?

Foto: facebook


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate