Proprietarul unei stâne de oi aflată pe raza comunei Stâlpeni a găsit mai multe exemplare de ovine atacate de către urs. Iată ce spune acesta:
„Luni, 18 martie, la ora 12 ziua, soția mea a fost să le hrănească (oile n.a.) și erau în regulă. La ora 4, când am revenit la stână să le dăm de mâncare, am observat că lipsesc două exemplare, un miel și o oaie, mielul fiind mare, aproape cât oaia. S-a întâmplat la balastiera de lângă puntea pietonală care traversează Râul Târgului către satul Băjești. Suprafața este împrejmuită cu un gard electric special pentru urs, cu putere foarte mare, dar ursul a intrat prin râu unde nu este gard pus. Și anul trecut a venit un urs imens, dar nu a putut ataca animalele, datorită gardului electric.”
Despre existența ursului la Stâlpeni am scris acum un an, după ce un cetățean a sunat la 112 anunțând că a observat prezența ursului în localitate. A fost lansat un mesaj RO-ALERT de atenționare, însă reprezentanții ISU Argeș ajunși la locul indicat de cel care a observat animalul sălbatic, nu au putut confirma atunci prezența ursului.
Iată că de data aceasta ursul a fost prezent și, din păcate, a atacat ziua în amiaza mare, producând uciderea mai multor exemplare de ovine, așa cum puteți vedea în imaginile transmise de proprietarul animalelor. Și, aspect important, dacă ursul a atacat o dată, de regulă revine acolo unde atacul a avut succes.
Conform unui document găsit pe site-ul Ministerului Mediului, zona Stâlpeni este inclusă în fondul de vânătoare Grădiștea, Argeș, gestionat de AVPS Miorița în baza unui contract încheiat în anul 2011.
Am solicitat informații de la AJVPS Argeș și mi s-a spus că despăgubirile se acordă de către Ministerul Mediului, în baza documentelor comisiei convocate de primărie, ursul fiind specie protejată. Prin aceasta, proprietarul exemplarelor care produc pagube și victime este statul român, iar responsabilitatea acțiunilor acestei specii intră în responsabilitatea acestuia.
HG nr. 3/2023 privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele și/sau daunele produse de speciile de faună de interes specifică că despăgubirile pentru pagubele provocate de animalele sălbatice se acordă fermierilor prin Agenția pentru Protecția Mediului (ANPM). Astfel, proprietarii animalelor domestice, cum este cazul de la Stâlpeni, trebuie să depună o cerere la primăria localității unde a avut loc incidentul.
Pentru a evalua paguba, se formează o comisie formată dintr-un reprezentant al administrației locale, al Agenției Județene pentru Protecția Mediului și al Direcției pentru Agricultură va evalua daunele. Primarul convoacă comisia în maximum 24 de ore de la înregistrarea cererii. Pentru pagubele aduse animalelor domestice, primarul solicită un raport de la un medic veterinar autorizat.
Din informațiile de până acum, această procedură a fost îndeplinită, primăria urmând să emită actele necesare, pe care le va înmâna proprietarului animalelor ucise de urs, pentru acordarea despăgubirilor de către statul român. Despăgubirile pentru animalele domestice ucise sunt calculate la valoarea de înlocuire, luând în considerare specia, rasa, valoarea genetică și alte caracteristici. Pentru animalele rănite, despăgubirea nu poate depăși valoarea de înlocuire, datele pentru calcul sunt furnizate de direcțiile agricole județene.
Solicităm populației să nu se panicheze, dar să cunoască cum să procedeze în cazul nefericit când se întâlnesc cu ursul. Unele din aceste sfaturi le puteți citi aici, într-un articol pe care l-am publicat după semnalarea ursului în comună, anul trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News