Într-o postare de pe propria pagină de Facebook apărută vineri, 23 februarie 2024, PSD Argeș a anunțat că a avut o întâlnire cu activul de partid din Stâlpeni, pentru pregătirea campaniei
Participanți inediți și invitați „speciali” la ședința OPSD Stâlpeni
Din Stâlpeni au fost prezenți câțiva pensionari și 3-4 tineri, printre care administratorul societății de apă și canalizare APA SERV TOP STÂLPENI SRL, Adrian Fica. Dintre oficialitățile comunei, au onorat cu prezența primarul Gabi Șerbănoiu, care pare să se fi împăcat cu partidul după ce acesta a lipsit ca imagine și mesaj din toate acțiunile sale cu tentă electorală din ultimii ani, Mariana Machedon, viceprimar și vicepreședinte al Biroului Județean al PSD Argeș, precum și administratorul comunei, Eugen Mesteacăn.
De la județ a participat președintele Consiliului Județean, dar și al PSD Argeș, Ion Mînzînă. Acesta a fost declarat de publicația „Ziariștii” drept „Nesimțitul Săptămânii” în august 2023, după ce a mărit statul de organizare al Consiliului Județean Argeș cu 55 de posturi, de la 200 la 255, în timp ce Marcel Ciolacu ne cerea tuturor austeritate bugetară.
Tot în calitate de invitați de la județ au participat deputatul Nicolae Pavelescu, nelipsit de altfel de la evenimentele organizate de primărie și de partid la Stâlpeni, precum și vicepreședintele CJ Argeș, Adrian Bughiu, politician a cărei soție a fost condamnată acum o lună la 8 luni de închisoare și 40 de zile de muncă în folosul comunității pentru comercializare de produse contrafăcute. De la organizația județeană de pensionari au participat Vasile Negoescu, consilier județean și președinte OPSD Argeș și Ghiorghe Vătășescu, secretar executiv OPSD Argeș.
Vătășescu promitea în 2020, așa cum reiese dintr-un articol plătit de partid pentru publicația Ziarul de Muscel, că PSD își concentrează obiectivele de guvernare pe creșterea unor venituri care să le asigure pensionarilor un trai mai bun. „Punctul de pensie va înregistra, sub guvernarea PSD, o creștere cu 32% în patru ani, ținta fiind de 2.340 de lei. Pensia minimă va crește și ea cu 63% în patru ani, ținta PSD fiind 1.300 de lei”, spunea atunci Ghiorghe Vătășescu.
Și anul acesta PSD va avea același mesaj, de garant al pensiilor
Din imaginile publicate, dar și din postarea de pe Facebook, am aflat că mesajul pe care PSD îl va folosi în campanie și anul acesta va fi axat pe creșterea pensiilor, un subiect de interes pentru membrii organizației de pensionari a partidului. Ca și în 2020 se promit creșteri mari de venituri la pensii, dacă votanții vor alege PSD, așa cum se observă pe unul din pliantele ținute în mână de administratorul public Eugen Mesteacăn.
Se poate citi clar că „Guvernul PSD (sic!, nu PSD – PNL) este UNICA garanție a creșterii pensiilor”, dar și că acesta a crescut cu 393 lei în perioada 2016 – 2019, și cu 590 de lei din 2021 și până în 2024. Având datele disponibile, am dorit să analizez dacă aceste promisiuni de campanie din 2020 s-au concretizat după 4 ani. Adăug, înainte de analiză, faptul că la data apariției articolului în Ziarul din Muscel, România se afla în plină pandemie, astfel încât nu poate nimeni spune că promisiunile nu s-au onorat astăzi, din cauza COVID-19.
“PSD a demonstrat că nu face promisiuni fără acoperire și nici nu aruncă niște cifre din pix. Propunerile noastre sunt rezultatul unor analize care conțin răspunsuri la întrebarea firească ‘de unde vin banii?'”, întărea promisiunile în 2020, profesorul Ghiorghe Vătășescu. Fiind așadar o promisiune asumată, să vedem dacă PSD și le-a și onorat, la 4 ani distanță și la câteva luni de o nouă campanie electorală în care partidul este implicat.
Care a fost creșterea reală a pensiilor minime și a punctului de pensie în perioada 2020 – 2024
Încep prin a face precizarea că atunci când vorbim de diferențe pe o perioadă mare, de 4 ani, în calcule trebuie să intre și actualizarea cu rata inflației, aceasta fiind o dimensiune importantă a raportării pensiei la puterea de cumpărare. Astfel, rata inflației în anul 2020 a fost de 2,6%, în 2021 de 5,1%, în 2022 de 13,8%, iar anul trecut de 10,4%, conform datelor puse la dispoziție de Guvernul României.
Raportat la aceasta, pensia minimă corelată cu rata inflației ar fi trebuit să fi evoluat de la 800 de lei în 2020, după cum urmează: 820,8 lei în 2021, 863 lei în 2022, 983 lei în 2023 și de 1085,2 lei în 2024. Astfel, fără majorările promise de PSD, corelat strict cu puterea de cumpărare, o pensie minimă de 800 de lei din 2020, reprezintă în 2024, 1.085,2 lei. Ea este mai mare față de cât este oficial, 1.281 de lei, dar aceasta nu se va majora în cursul anului 2024. Se vorbește de o recalculare promisă, care vizează în special punctul de pensie. Astfel ar trebui aplicată și inflația de 7,3% din ianuarie 2024, una care ne situează pe primul loc din Uniunea Europeană.
Așadar care este de fapt creșterea promisă? Au promis una de 63% acum 4 ani, ceea ce ar fi însemnat o pensie minimă de 1.300 de lei. În realitate, cum spuneam, ea este 1.281 lei de la 1 ianuarie 2024, cu 19 lei mai mică. Dacă aceasta ar fi cu 63% mai mare, aplicată la pensia minimă reală de 1.085,5 lei, ar fi fost 1.769 de lei. Este? Nu, evident, ceea ce înseamnă o creștere reală de doar 18%, față de promisiunea de 63% promisă de PSD.
În ceea ce privește punctul de pensie, raportat tot la rata inflației, acesta ar fi trebuit să fie de 1.479,5 lei în 2021, de 1.555 lei în 2022, de 1.769,6 lei în 2023 și de 1.853,6 lei anul acesta. Oficial ea este 2.032 de lei, ceea ce înseamnă o creștere reală de doar 9,6% față de 34% cât s-a promis. Dacă creșterea reală a punctului de pensie ar fi fost de 34%, acesta trebuia să aibă valoarea de 2.483,8 lei. Ori nu este, fiind cu aproape 350 de lei mai mică.
Prin urmare, ce garanție a creșterii pensiilor este acest partid în condițiile în care nicio promisiune făcută în 2020 de Ghiorghe Vătășescu nu a fost onorată? Și, dacă una spune și alta face, ce credibilitate au cei ce se vor afla în campanie alături de Șerbănoiu, ca să se ducă la poarta oamenilor și să le promită din nou majorăarea pensiilor, ca acum 4 ani, fără să se țină de promisiuni?
O campanie la care pensionarii trebuie să asculte de partid
Secretarul organizației județene a PSD Argeș a ținut să arate privitorilor de pe facebook preocupările sale legate de Stâlpeni. Iată ce rezultă dintr-o captură de imagine că ar fi prioritar pentru această comună fără microbuze școlare, cu multe drumuri și ulițe neasfaltate, ori cu utilități doar în unele sate și nici acolo peste tot:
„Notă cu problemele curente ale OPSD Argeș pe perioada februarie – iunie 2024
1. Ședința de Birou a OPSD din comună pentru:
o Completarea birourilor OPSD la nivel local unde este cazul;
o Instruirea membrilor Biroului în funcțiile pe care le dețin.2. Aprobarea programului de activități pentru anul 2024;
3. Realizarea urgentă a evidenței membrilor și simpatizanților OPSD pe secțiile de votare;
4. Punerea la punct a documentelor OPSD la nivel local;
5. Informarea permanentă a președinților PSD din localitate cu problemele curente ale OPSD;
6. Acțiuni comune permanente cu OFSD și PSD din localitate;
7. Recomandarea de a fi primiți lunar în PSD simpatizanții OPSD;
8. Primirea de noi membri în OPSD;
9. Acțiuni de socializare între membrii OPSD (vezi acțiunile din programul de activitate pentru anul 2024);
10. Desemnarea a celor 3 militanți OPSD pe secțiile de votare în vederea alegerilor din 2024;
11. Desemnarea celor mai buni și competenți membri OPSD pentru a face parte din birourile electorale din localitate;
12. Participarea în număr cât mai mare a membrilor OPSD la campaniile electorale din 2024.”
După cum se observă, doar sarcini de partid: să se completeze, să se facă membri de partid simpatizanții PSD, să existe acțiuni comune ale partidului cu pensionarii, să se aleagă membri de nădejde care să fie prezenți în birourile electorale locale și în secții, la votare.
Ceva despre ce are nevoie comuna? Despre cum pot pensionarii să se implice în rezolvarea problemelor precum cele cu educația, sănătatea, utilitățile, gunoiul, câinii comunitari, iluminatul public, … Nu. Dar poate că așa arată garanția unui trai mai bun, să se pună interesele de partid în fața celor ale comunității.
Poate pentru unii merită mai mult cei 190 de lei creștere reală a pensiei minime în 4 ani sau 178 lei creștere reală a punctului de pensie, tot în 4 ani, decât creșterea comunei Stâlpeni. Și dacă se mai dă și un mic, o bere, un kilogram de făină, …
Foto: Facebook
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News