[DREPTURI ȘI LIBERTĂȚI] Parlamentul European adoptă marți o lege esențială pentru protejarea libertății presei în fața amenințărilor și a proceselor abuzive

Scris de Redacție
169 vizualizari

În contextul unei presiuni crescânde asupra libertății de exprimare și a finanțării incorecte din partea partidelor politice a unei părți a presei locale și naționale, Gazeta de Stâlpeni s-a confruntat în doar trei ani de existență cu amenințarea iminentă a închiderii.

În cadrul unei ședințe tensionate a PNL Stâlpeni, s-a propus în mod explicit închiderea publicației sub acuzația de propagare a informațiilor false și dăunătoare pentru comunitate. Ulterior, am fost informați despre posibilitatea folosirii forței poliției pentru a dezvălui sursele noastre, încălcând astfel confidențialitatea și independența presei. Mai mult, primarul din Stâlpeni a solicitat închiderea unui site ce monitorizează activitatea administrației locale, încercând astfel să limiteze accesul la informații esențiale pentru comunitate.

Într-un efort de a contracara aceste amenințări și presiuni, Parlamentul European va adopta marți, 27 februarie 2024, o nouă lege destinată să ofere protecție crescută jurnaliștilor și activiștilor împotriva proceselor abuzive. Această lege reprezintă un pas necesar în combaterea presiunii politice și a acțiunilor juridice intimidante care vizează reducerea la tăcere a criticilor și a dezvăluirilor de interes public.

Principalele aspecte ale legii includ respingerea timpurie a cazurilor nefondate, solicitarea de garanții financiare pentru a acoperi costurile procedurilor și impunerea de sancțiuni disuasive pentru descurajarea proceselor abuzive. Pe înțelesul tuturor, nu vor mai fi procese lungi dacă probele nu sunt relevante, reclamanții trebuie să facă dovada deținerii banilor echivalenți costului procesului pe care îl deschid împotriva presei, iar la final, dacă reclamantul va pierde, i se vor putea impune sancțiuni disuasive, respectiv daune pentru abuzul produs.

Legea va intra în vigoare după aprobarea finală și va reprezenta un instrument important pentru garantarea libertății presei și a drepturilor fundamentale în Uniunea Europeană. Prin această inițiativă, Parlamentul European reafirmă angajamentul său față de procesul democratic, protejând jurnalismul independent ca un pilon al democrației în întreaga Uniune Europeană.

În acest context, Gazeta de Stâlpeni și alte publicații locale găsesc în noua lege un sprijin necesar în lupta pentru libertatea și integritatea jurnalistică. Este un pas semnificativ în direcția asigurării unui climat favorabil pentru exercitarea liberă a presei și pentru promovarea transparenței și responsabilității în societatea noastră democratică.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate