[FONDUL DE MEDIU] Oportunitate de finanțare pentru modernizarea infrastructurii de canalizare din Stâlpeni, Oprești și Ogrezea

Scris de Redacție
224 vizualizari

Comuna Stâlpeni a depus cereri de finanțare pentru patru proiecte în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) III. Acest program, cunoscut și sub numele de „Anghel Saligny”, reprezintă o continuare a celor două programe naționale anterioare, respectiv PNDL I și II, acoperind perioada 2021-2027.

PNDL III își propune îmbunătățirea infrastructurii la nivel local și este destinat unităților administrativ – teritoriale din întreaga țară, inclusiv primării, consilii județene și asociații de dezvoltare intercomunitară (ADI). Dintre cele patru proiecte depuse de Comuna Stâlpeni, două nu au primit încă aviz pozitiv pentru finanțare, dar pot intra pe un nou program de finanțare:

  1. „Prima înființare de rețea de canalizare și stație de epurare în satele Oprești și Stâlpeni” (HCL 68/2021). Acest proiect vizează crearea unei rețele de canalizare și a unei stații de epurare în satele Oprești și Stâlpeni. Implementarea acestui proiect va contribui la îmbunătățirea calității vieții și protejarea mediului înconjurător în cele două sate.
  2. „Prima înființare de rețea de canalizare și stație de epurare în satul Ogrezea” (HCL 70/2021): Satul Ogrezea va putea beneficia de o rețea de canalizare modernă și o stație de epurare. Aceasta va asigura o gestionare eficientă a apelor uzate.

Conform G4Media, 1,5 miliarde de lei vor fi alocate din bugetul național pentru primăriile din întreaga țară în cadrul programului de realizare a sistemelor de alimentare cu apă, canalizare și epurare a apelor uzate. Această inițiativă, deși vine în contextul campaniei electorale pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, este o sursă de finanțare necesară pentru localități.

Unitățile Administrativ-Teritoriale (UAT) pot să se înscrie în acest program în perioada 5 aprilie – 6 mai 2024. Bugetul național alocat este de 1,5 miliarde de lei și va fi gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Lansarea oficială a programului reprezintă o oportunitate pentru Stâlpeni să poată executa cele două proiecte depuse pe PNDL III și neprobate și să dezvolte și să îmbunătățească infrastructura de apă și canalizare din localitate.

Ghidul de finanțare al programului a fost publicat în Monitorul Oficial și pe site-ul AFM, iar toți cei interesați pot consulta condițiile și documentele necesare înscrierii. Pentru zona Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman) s-a alocat un buget în valoare de 253.999.212 lei. Perioada de derulare a programului este între 5 aprilie 2024, ora 10:00 și 6 mai 2024, ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului.

Alocarea fondurilor pentru proiecte de modernizare a infrastructurii de apă și canalizare reprezintă un pas important în direcția îmbunătățirii calității vieții în mediul rural, precum și al protejării mediului înconjurător. Lansarea oficială a programului oferă posibilitatea localităților să acceseze resursele necesare pentru dezvoltarea durabilă și pentru îmbunătățirea infrastructurii esențiale.

Stâlpeni, cu o populație sub 5.000 de locuitori, se încadrează în categoria UAT-urilor cu dimensiuni reduse. Pentru astfel de comunități, plafonul maxim de finanțare este de 12.000.000 de lei, conform regulilor stabilite în cadrul programului de dezvoltare locală. Având această resursă la dispoziție, sperăm ca Primăria Stâlpeni să aplice pentru acest program, pentru a aduce beneficii comunității locale, acolo unde aceste utilități lipsesc.

Foto: Freepik


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate