[ALEGERI] Viitor Pro Rusia pentru Pro România, inclusiv la Stâlpeni?

Scris de Andrei Văcaru
632 vizualizări

La finalul ședinței din ianuarie 2023, când primarul și-a aprins o țigară în incinta Căminului de la Rădești (detalii aici), adresându-se consilierilor locali ai Pro România prezenți la întâlnire, primarul de la Stâlpeni a spus următoarele: „Am auzit că vă ia AUR-ul”. Cel mai probabil, Gabi Șerbănoiu avea în vedere dezvăluirile făcute de presă despre întâlnirea „secretă” pe care Victor Ponta, președintele Pro România, a avut-o cu George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor.

Cine este Pro România?

Partidul PRO România, fondat în 2018 de către fostul prim-ministru Victor Ponta, a fost conceput ca o alternativă pentru membrii deziluzionați ai PSD. Autodefinindu-se ca o entitate progresistă și social-liberală în peisajul politic românesc, după trimiterea lui Liviu Dragnea la închisoare, partidul și-a exprimat dorința de apropiere de PSD, însă acest demers nu a fost realizat până în prezent.

Congresul inaugural din octombrie 2018 a confirmat orientarea pro-europeană și ideologică de centru-stânga cu accente social-liberale, ceea ce a determinat ca PRO România să obțină două locuri la alegerile europarlamentare din 2019 și aproximativ 4,5% din voturile exprimate la alegerile locale din 2020.

La Stâlpeni, în cadrul alegerilor locale din 2020, Pro România a ocupat locul doi, candidatul său la primărie, Constantin Cuțic, fiind votat de 28,18% dintre alegătorii prezenți la urne. Trei candidați ai acestui partid au fost aleși în Consiliul Local Stâlpeni. Observând că unele sate nu erau reprezentate în forul deliberativ al comunei, a fost ales și un delegat sătesc, membru al acestui partid, la Oprești. Este foarte probabil că, în cazul existenței unui tur al doilea al alegerilor pentru primar, Constantin Cuțic ar fi reușit să surprindă, ținând cont că tradițional, un tur al doilea aduce mai mulți oameni la vot.

Cine este AUR?

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), fondată în 2020, este o formațiune politică controversată în cadrul scenei politice din România, adoptând o orientare conservatoare, suveranistă, naționalistă și pro-familie. Deși valorile sale declarate prin statut sunt conservatoare și tradiționale, discursul său este perceput ca fiind unul controversat, bazat pe scandal, pe o retorică anti-europeană, naționalistă și anti-sistem.

Președintele AUR, George Simion, se confruntă cu interdicții de intrare în Ucraina și Republica Moldova, alimentând speculații privind presupusele legături ale partidului cu Rusia. Autoritățile de la Chișinău au subliniat că această decizie s-a bazat pe presupunerea că Simion face parte dintr-o strategie rusă de destabilizare a țării. Acest lucru survine în contextul în care autoritățile de la Kremlin sunt implicate într-un conflict continuu în Ucraina, caracterizat prin genocid, suprimarea identității naționale și manipulare.

Partidul atrage în special atenția unui segment al electoratului frustrat, care caută o platformă pentru exprimarea patriotismului și a valorilor tradiționale. AUR este prezent în sondajele de opinie ca a treia forță politică, după PSD și PNL. Cu toate acestea, la Stâlpeni, AUR nu a fost prezent la alegerile din 2020, iar în prezent, nu are o structură organizatorică proprie în comuna

Pro România, un partid mic și în derivă

Înființat în principal ca o reacție la politicile promovate de PSD și de faptul că liderul său de atunci, Liviu Dragnea, ar fi cauzat plecarea lui Victor Ponta din partid, Pro România s-a văzut la un an după nașterea sa politică, la ieșirea din scenă a celui care i-a cauzat existența. Dragnea a fost încarcerat la Rahova pentru fapte de corupție puțin înainte de alegerile din 2019 pentru Parlamentul European. Alegeri la care Pro România a obținut două posturi de europarlamentar, Corina Crețu și Mihai Tudose, ultimul părăsind partidul pentru PSD în 2020.

Ulterior, deși a avut o prestație slabă la alegerile parlamentare, obținând doar 4,09% din voturi în 2020, Pro România a reușit să obțină, în 2020, 56 de locuri de consilieri județeni, 36 de primari și 1885 de consilieri locali, situându-se pe locul 6 la nivel național. În timp, o parte din aceștia au migrat către alte partide, în principal PSD și PNL, astfel că în sondajele făcute publice, partidul continuă să fie creditat sub pragul de 5%, pe care nu l-a trecut în 2020.

„Mie mi s-ar părea normal, sincer, ca locul nostru (al Pro România) să fie în PSD. Din păcate, ei au ajuns așa, cumva, foarte puternici și nu ne mai vor pe noi. Practic, știți că și la nivel județean au cam luat oamenii unul câte unul”, a declarat europarlamentarul Corina Crețu într-un interviu din martie 2023, la Strasbourg. Cu toate că opțiunea sa personală era ca Pro România să continue pe un drum propriu, încercările de a se alătura mai întâi PSD-ului, apoi AUR-ului, precum și rezultatele sondajelor, au arătat că șansele de a merge pe cont propriu nu sunt fezabile într-un an electoral cu alegeri comasate de PSD și PNL.

Această oscilație, între independență și alierea cu alte forțe politice, a făcut ca mulți membri importanți ai partidului să îl părăsească, așa cum spuneam, iar electoratul său să migreze către alții sau să stea departe de urne în acest an. Cum politica se bazează pe voturi și cum PSD a respins deja o alianță cu Pro România, opțiunea AUR poate rămâne în acest context o soluție permanentă sau de compromis pentru formațiunea lui Victor Ponta.

„Primiți-i pe toți, indiferent ce dubii aveți despre ei, ce escroci sunt!”

Expresia îi este atribuită recent de G4Media lui George Simion, după ce acesta s-a arătat îngrijorat și revoltat de plecările din partid și de comasarea alegerilor din 2024, decisă de Ciolacu și de Ciucă. Plecări care au început în 2021 prin excluderea Dianei Șoșoacă din grupul parlamentar AUR și au continuat cu alte excluderi și plecări, precum cele ale lui Ilan Laufer (Forța Identității Naționale) și lui Radu Ghidău (Alianța Național Țărănistă) din Polul Suveranist, a parlamentarului Dumitru Coarnă și a lui Ovidiu Szime de la AUR Timișoara din partid, precum și dizolvarea unor structuri interne, cum ar fi plecarea celor 15 organizații locale AUR trecute de la Mehedinți la PNL.

În urma acestor „descuamări”, George Simion pare decis să deschidă larg ușa pentru partide și persoane publice, chiar dacă acestea ar fi controversate, scopul său fiind obținerea unui procent cât mai mare la alegerile din acest an electoral. Această decizie poate sta și la baza alianței cu sau a absorbției Pro România, partidul lui Ponta, așa cum anunță G4Media că ar fi posibil în curând. Victor Ponta care este consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu, președintele PSD și care a declarat în decembrie 2023 că „AUR este sperietoarea (…) prin care toți trebuie să stea împreună, claie peste grămadă, să nu vină AUR peste ei”.

În privința alegerilor prezidențiale, Ponta a afirmat de asemenea că „Marcel Ciolacu poate câștiga prezidențialele doar dacă ajunge în turul doi cu George Simion”, amintind de alegerile din 2020 dintre Ion Iliescu și Vadim Tudor. Această schimbare de retorică pe care liderul Pro România o face fără probleme de conștiință, pare că îndreptă partidul către „soluția imorală”, așa cum a declarat adversarul său politic Traian Băsescu. acum 20 de ani. O schimbare ce poate fi imorală, dar câștigătoare dacă este aducătoare de putere politică, așa cum speră fostul premier și președinte al PSD, Victor Ponta.

„Nu exclud nici o formațiune care este interesată de binele comunității noastre”

Întrebat despre varianta unei alianțe sau a unei integrări a filialei locale în alianța lui Simion, consilierul local și președintele interimar al Pro România Stâlpeni, Constantin Cuțic, spunea la începutul anului că nu exclude „nici o formațiune care este interesată de binele comunității noastre”. Adăugând și că „eu personal îmi doresc să cream o echipă care să se bată cu șanse reale de a câștiga alegerile din acest an la Stâlpeni. Nu exclud nici o înțelegere cu nimeni. Discut cu oricine este de bună credință și își dorește o altfel de politică, decât cea făcută de gruparea Șerbănoiu.”

Cum primarul și viitorul candidat pentru încă un mandat la primărie, Gabi Șerbănoiu, a fost readoptat public de PSD Argeș, în dans de horă tradițională, pe 2 martie, înseamnă că liderul de la Stâlpeni al partidului lui Ponta exclude o alianță cu PSD. Neexcluzând din opțiuni AUR, pare că se apropie de o asociere care îi poate aduce pentru Pro România ceva publicitate, nu mai contează dacă pozitivă sau negativă, și cam atât. Asta deși acțiunile consilierilor locali ai acestui partid au beneficiat de vizibilitate publică și de un mesaj de opoziție veritabilă la PSD și administrația Șerbănoiu în timpul celor 4 ani de mandat.

AUR câștigă niște „soldați” buni și dedicați la urne, eliminând riscul de a fi „faultați” la numărarea voturilor la toate rundele de alegeri din acest an, așa cum se spune în politica românească, că „nu contează cine votează, contează cine numără voturile”. Un câștig probabil mai mare pentru Simion decât pagubele ce ar putea rezulta din asocierea cu Ponta.

„Haideți, domnu Văcaru, că doar suntem aceiași!”

Interesantă este abordarea pe care cei din conducerea Pro România Stâlpeni o au față de această posibilă alianță. Persoane publice, care au acționat până acum în slujba comunității, par a redeveni acei activiști apropiați de partid și de deciziile acestuia, așa cum îi acuzau pe cei de la PSD și PNL. De la a nu exclude varianta AUR și până la a găsi justificări pentru această opțiune a conducerii naționale a Pro România nu pare a fi o mare diferență atunci când se pune problema câștigării voturilor și, implicit, a puterii.

Astfel că justificarea găsită de un consilier local că nu îi afectează imaginea publică înrolarea în partidul lui George Simion (cel care îi striga public senatoarei Șoșoacă, în parlamentul României, „Te agresez sexual, scroafo!”, iar aceasta îi răspundea, tot public „Nu ți-e rușine, bă violentule? Fătălăii de la AUR. Fă-tă-lă-ul!, fă-tă-lă-ul!”), pare a nu avea fond. „Haideți, domnu Văcaru, că doar suntem aceiași!” afirma un alt consilier local, Dumitru Constantin, fără să înțeleagă probabil riscul de a se asocia cu astfel de persoane care aduc politica nu doar în mocirla bine-cunoscută, ci chiar în haznaua ei.

Prin urmare întreb și eu dacă, după ce intri în hazna, chiar mai ești același om? Oare mai stau oamenii lângă cineva care a trecut pe acolo și duhnește a dejecții, chiar dacă nu sunt ale sale? Și dacă da, pentru cât timp? În politică nu contează cum te percepi singur, nu contează nici măcar ce scuze găsești pentru anumite acțiuni pe care le-ai făcut, ori dacă ești convins de justețea acestora. Contează doar modul cum te văd ceilalți.

Așadar cine câștigă și cine pierde din această alianță dintre AUR și Pro România? Și va avea, în cele din urmă un viitor Pro Rus, partidul Pro România care se declară Pro Europa?

Foto: Facebook


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

*Prin trimiterea comentariilor, ești de acord cu politica de confidențialitate privind prelucrarea datelor personale.


Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate