[ANALIZĂ] La peste doi ani de la lansarea PNDL III „Anghel Saligny”, primăria Stâlpeni are o rată de implementare a proiectelor de sub 2%

Scris de Andrei Vacaru
150 vizualizari

Prin Ordonanța de Urgență nr. 95 din septembrie 2021, Guvernul României a aprobat Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, cunoscut în mediul public drept PNDL III. Acesta reprezintă continuarea celor două programe naționale anterioare, respectiv PNDL I și PNDL II. Programul acoperă perioada 2021-2027 și este destinat unităților administrativ-teritoriale de pe întreg teritoriul național, primării, consilii județene și asociații de dezvoltare intercomunitară (ADI).

Comuna Stâlpeni a depus pentru PNDL III cereri de finanțare pentru patru proiecte, dintre care trei pentru canalizare și unul pentru drumuri, denumite, în ordine:

  • „Prima înființare de rețea de canalizare și stație de epurare în satele Oprești și Stâlpeni” (HCL 68/2021),
  • „Prima înființare de rețea de canalizare și stație de epurare în satele Livezeni și Dealu Frumos” (HCL 69/2021),
  • „Prima înființare de rețea de canalizare și stație de epurare în satul Ogrezea” (HCL 70/2021),
  • „Modernizare drumuri comunale și de interes local în comuna Stâlpeni” (HCL 71/2021).

Dintre acestea, doar două au primit aviz pozitiv pentru finanțare, și anume „Prima înființare a rețelei de canalizare și stației de epurare în satele Livezeni și Dealu Frumos, comuna Stâlpeni, județul Argeș” și „Modernizare drumuri comunale și de interes local în comuna Stâlpeni, județul Argeș”. Ambele proiecte au o valoare de 16.826.018 lei.

Trebuie precizat că investiția de la Livezeni are o valoare cât toate proiectele derulate până acum în comuna Stâlpeni, respectiv 12.830.501 lei, față de 12.836.047 lei cât au fost alocate în cadrul PNDL I și PNDL II. Și nu are nevoie de un studiu de impact pentru mediu, conform anunțului publicat de primăria Stâlpeni.

Este interesant de menționat faptul că, în ceea ce privește finanțarea prin PNDL, în anii precedenți s-au atras mai mulți bani prin PNDL I, decât prin PNDL II. Având în vedere că PNDL I a început în 2015, proiectele la care comuna Stâlpeni a aplicat pot fi atribuite fostului primar, Popa Ion. În schimb, PNDL II a început în 2017, aceste proiecte putând fi atribuite actualului primar, Șerbănoiu Gabi.

Astfel, putem răspunde la întrebarea cine a atras mai mulți bani prin PNDL până acum, dintre cei doi primari? Popa a atras 6.570.422 lei, în comparație cu Șerbănoiu, care a atras cu 300.000 de lei mai puțin, respectiv doar 6.265.625 lei. Așadar primarul Popa a atras pe PNDL I mai mulți bani pentru Stâlpeni decât primarul Șerbănoiu. Cu toate acestea, actualul primar are un număr mai mare de proiecte implementate, patru pe PNDL II, la care se adaugă finalizarea proiectului pe PNDL I „Prima înființare a rețelei publice de apă uzată, comuna Stâlpeni, sat Rădești, județul Argeș”, atunci când Popa nu mai era primar.

Revenind la PNDL III „Anghel Saligny”, primarul Șerbănoiu Gabi a scris pe „site-ul oficial”, la data de 10.04.2023:

„Comuna Stâlpeni continuă să înregistreze noi și frumoase investiții menite să îmbunătățească nivelul de trai al cetățenilor. Primarul comunei, domnul Gabi Șerbănoiu, continuă dezvoltarea comunei cu un nou contract de finanțare semnat astăzi la Ministerul Dezvoltării prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, pentru „Modernizare drumuri comunale și de interes local în comuna Stâlpeni, județul Argeș” în sumă totală de 3.998.517,11 lei (…). Prin această ocazie, edilul dorește să mulțumească colegilor din primărie, Consiliului Local Stâlpeni și Consiliului Județean Argeș pentru sprijinul acordat în obținerea acestui finanțare.”

Tot în aceeași zi, pe un site de știri la care primarul este abonat pentru a fi lăudat ca fiind excepțional și cu realizări remarcabile, a apărut o știre similară, din care am reținut următorul pasaj, de altfel singurul adăugat comunicatului transmis de Șerbănoiu: „Odată ce contractul este semnat, se poate trece la următoarea etapă, lansarea licitației în vederea executării lucrărilor.”

„Noi și frumoase investiții”, dar care lipsesc cu desăvârșire. Deoarece au astăzi un grad de implementare cuprins între zero și 2%, conform informațiilor disponibile pe site-ul Ministerului Lucrărilor Publice și Administrației dedicate proiectelor PNDL. Zero procente pentru proiectul de realizare a rețelei de canalizare Livezeni – Dealu Frumos, deoarece primăria nu a inițiat nici măcar licitațiile sau nu a atribuit, prin achiziție directă, contractele pentru realizarea proiectelor și documentației tehnice necesare.

Celălalt proiect aprobat, de modernizare drumuri, are o implementare de 2%, deoarece s-a desemnat un contractant pentru serviciile de proiectare faza DTAC, PT+DE+CS (Centrul de Proiectare și Consultanță Rutieră S.R.L., valoare contract 60.000 de lei) și unul pentru serviciile tehnice de verificare a proiectării (P.F.A. Popescu Cătălin – Persoană Fizică Autorizată, valoare contract 8.000 de lei). Cu toate acestea, încă nu există un constructor desemnat pentru executarea lucrărilor, deoarece cele două licitații pentru contractarea constructorului au fost anulate.

Prima licitație, cu nr. SCN1127052 / 26-06-2023, depusă în luna iunie, a fost anulată din cauza abaterilor grave ale primăriei Stâlpeni de la prevederile legislative care „afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”. Astfel că a fost lansată o nouă licitație în august, cu nr. SCN1130421 / 29-08-2023, licitație care a fost și ea anulată din cauza „depunerii numai a ofertelor inacceptabile și/sau neconforme”. Probabil va urma o a treia licitație, sper eu cu mai mult succes și cu o mai mare competență din partea primăriei Stâlpeni. Mai ales că din aprilie, funcționarii beneficiază de o considerabilă majorare salarială.

Prin urmare, la doi ani de la lansarea programului de investiții PNDL III „Anghel Saligny,” primăria Stâlpeni nu se poate lăuda cu prea multe realizări, contrazicând articolele laudative la adresa lui Șerbănoiu din presa finanțată de la bugetul local și de pe „site-ul oficial” al primarului. Cu un procentaj de implementare între zero și 2%, cu două proiecte refuzate pe PNDL III și cu unul eșuat din cauza incompetenței în cadrul PNRR, cel pentru achiziția microbuzelor școlare, primarul nu se poate lăuda cu investiții aduse de el la Stâlpeni prin acest program.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate