[AUDIO/FOTO] Strada Chibrit din Stâlpeni, probabil unica din Europa cu gurile de canalizare acoperite cu asfalt, a fost cârpită

Scris de Andrei Vacaru
221 vizualizari

Strada Chibrit sau Lăcrămioarelor din satul Rădești, comuna Stâlpeni, Argeș are o lungime „oficială” de 700 de metri. De-a lungul acesteia se găsește o rețea de apă curentă și o rețea de apă uzată (canalizare) introdusă prin proiectul de finanțare depus pe PNDL 1 „Prima înființare rețea publică de apă uzată, comuna Stâlpeni, sat Rădești, județul Argeș” finalizat în 2018 și care a costat 4.500.261 lei.

De asemenea, strada Chibrit a fost cuprinsă și într-un proiect de modernizare a infrastructurii (asfaltare), proiect care a cuprins drumurile Nabără – Luncă Rădești, Uliță Chibrit, Uliță Rădoi – Bilcă, DC 47 – Marcela Bodea – Verginia Băloiu, Uliță Rizoiu, Uliță Enescu, Uliță Vasile Nicolae, Platformă Piață. Valoarea lucrărilor, conform declarațiilor date în 2020 de primarul Șerbănoiu Gabi unui site județean, a fost de peste 600.000 de mii de lei.

Nu știu cât s-a alocat separat pentru fiecare lucrare de utilități și de asfaltare, însă este cert că toate, însumate, au înghițit destul de mulți bani de la bugetul național (PNDL) sau de la bugetul local. Și mai știu că asfaltarea străzii s-a făcut după finalizarea lucrărilor de utilități, deoarece peste gurile de canalizare a fost turnat asfaltul, în strat gros, cel mai probabil după 2018. Adică în mandatul actualului primar, Șerbănoiu Gabi.

Cu toate eforturile bugetare, strada Chibrit arăta anul trecut de neimaginat: asfaltul turnat peste gurile de canalizare constituiau redute greu de trecut cu autoturismul, terenul din jurul acestora afundându-se, iar diferențele de nivel constituiau un pericol pentru orice deținător de autovehicul care ar fi trecut pe acolo, mai ales noaptea.

În august 2022, gazeta atrăgea atenția asupra stării jalnice a acestui drum și despre nevoia ca lucrurile să se îndrepte urgent, pentru a putea fi folosit în condiții normale. Dar nu s-a întâmplat nimic, nici după ce consilierul local Cuțic Constantin a atras atenția în ședința de consiliu local din luna mai 2023 asupra stării precare a mai multor străzi din Stâlpeni. Întrebat despre rezolvarea acestor probleme, iată ce spunea atunci primarul Șerbănoiu Gabi:

Așadar știe că sunt peste 32 de guri de canalizare astupate cu asfalt, recunoaște că are cunoștință despre situația acestei străzi, că este necesară aducerea străzii Chibrit la normalitate, dar afirmă că ofertele primite pentru aceste lucrări sunt scumpe și … așteaptă altele mai bune. O pasare a problemei pentru un viitor incert, fără un termen de rezolvare clar și fără asumarea responsabilității existenței unei lucrări făcute prost, recepționată ca fiind bună, în mandatul său.

Exasperați de inerția autorităților locale, în 29 octombrie 2023, unul dintre locuitorii comunei Stâlpeni atrăgea atenția pe grupul de facebook „Stâlpeni, comuna noastră” asupra gropilor și a deteriorării asfaltului pe strada Chibrit. Primarul Șerbănoiu a intervenit și a comentat atunci spunând că „Maine o sa merg personal și o sa vad despre ce este vorba și va promit ca saptamana aceasta vom repara strada !” „O să”, vorba criticată de Tanti Tia, ca și cum primarul habar nu avea de starea jalnică a străzii, deși înregistrarea audio de mai sus îl contrazice.

La câteva zile după ce a promis că rezolvă, colegul nostru Daniel Dobrișan, știind că primarul de regulă promite dar fără a se ține de cuvânt, a scris un articol în care chiar asta îl întreba pe Șerbănoiu, dacă este doar o promisiune sau o va duce la îndeplinire. Imediat după distribuirea articolului în același grup de facebook al comunei Stâlpeni același primar, probabil exasperat de insistența noastră de a se rezolva problema, declara următoarele: „Dl Vacaru o reparam ca să poată fi utilizata cât de cât în condiții normale .Iar la anul v a întra într-o reparație totala și bineînțeles cu capacele de canal aduse la cota asfaltului !Cu modul dvtra de exprimare n am sa mai fac nici un comentariu !”

Acum 2 zile, primarul Șerbănoiu anunța că strada Chibrit a fost reparată și poate fi utilizată în condiții normale. I-am spus că voi verifica, dar l-am rugat să spună de ce abia acum, deși este clar că știa de luni bune. De ce acum și nu atunci? A refuzat să răspundă, deși l-am întrebat în cel mai frumos mod de exprimare cu putință.

Iată cum arată strada, după reparații. Găuri pe marginea drumului, destul de mari cât să rupi mașina în două. Asfaltul decupat cu freza și înlocuit cu unul proaspăt, adus cât de cât la nivel. Gropi astupate cu asfalt, iar gurile de canalizare sunt încă îngropate sub stratul de bitum. O cârpeală, cât să poată face strada circulabilă, dar fără a se elimina complet toate riscurile.

Am încercat să aflu cine a făcut această lucrare pe strada Chibrit și cât a costat. Pe site-ul „oficial” al primăriei nu am găsit niciun contract de reparații, iar pe SEAP nu este înregistrată nicio licitație sau vreo atribuire directă pentru aceste lucrări. Așa că am apelat la sursele din Stâlpeni care mi-au spus că reparația s-a făcut cu lucrătorii primăriei, iar asfaltul și utilajele au fost aduse de firma care a asfaltat recent un alt drum, Ulița Haltă Rădești – Punte Oprești.

Informația pare credibilă deoarece primăria nu are utilajele necesare frezării unui drum asfaltat, compactării și nivelării covorului asfaltic și nici stație de realizare a bitumului necesar asfaltării. Așadar este evident că la lucrări a fost implicată o firmă care cu asta se ocupă, cu reparații și realizări de drumuri asfaltate. Poate fi cea indicată de sursă sau o alta, fapt care este mai puțin important.

Ceea ce este de reținut este că primarul din Stâlpeni, pus sub presiunea cetățenilor și a gazetei, a reparat în sfârșit acest drum. Iar dacă presiunea va fi exercitată în continuare pentru rezolvarea și a altor probleme, Șerbănoiu ar putea repara sau asfalta și alte drumuri. Mai ales că, deși a anunțat cu surle și trâmbițe că drumurile vor fi modernizate, stadiul implementării proiectelor pe PNDL „Anghel Saligny” este de 0% și 2%. Iar bugetul de stat este în dificultate, investițiile pentru guvern trecând pe locul doi, după majorarea pensiilor, anunțată pentru anul viitor. An care așa cum se știe, este unul cu 4 rânduri de alegeri.

Totuși comuna Stâlpeni are bani. Așa cum anunța primarul Șerbănoiu, bugetul comunei a încheiat anul fiscal 2022 cu un excedent de 1.000.000 de lei noi, bani cu care se puteau realiza multe în comună.

Dacă, așa cum spune primarul din Stâlpeni, strada Chibrit va intra la anul în reparații capitale, cu aducerea asfaltului la nivelul gurilor de canalizare, așa cum trebuia făcut de la început, oare nu avea dreptate consilierul local Cuțic când spunea că la Stâlpeni se fac lucuri scumpe și prost executate și că această situație trebuie să înceteze?

Vă las pe dumneavostră, beneficiarii acestor lucrări, să răspundeți acestei întrebări.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate