În premieră la Stâlpeni, Consiliul Local a respins un proiect al primarului Șerbănoiu, declanșând un val de acuze și jigniri din partea acestuia și al unui angajat din primărie. Între devize controversate, digitalizare supraevaluată și tensiunile politice, administrația locală își arată limitele de bună credință în plină campanie electorală.
Cine face devizele (scumpe) la Stâlpeni?
Primul deviz discutat în ședința de ieri a fost cel al asfaltării străzii Teilor din satul Stâlpeni. Proiectul tehnic este făcut „de cineva”, nu i s-a pomenit numele, cu niște calcule estimate, nu precise, deoarece la licitație constructorul vine cu prețurile lui, au concluzionat la unison primarul Șerbănoiu și angajata din aparatul său de la achiziții, Dinu Simina. Problema este că acest contract a fost însă atribuit prin achiziție directă (sursa), nu prin licitație, așa cum arată realitatea. Mai mult, la Stâlpeni în afara contractelor desfășurate prin proiecte de finanțare PNRR sau Anghel Saligny, aproape toate sunt atribuite prin achiziție directă.
Deși nu se mai știe nimic de ancheta DIICOT din 2023 privind Modernizarea Căminului Livezeni, pentru care devizul a crescut în timp ca Făt Frumos din Lacrimă, una dintre bănuielile de corupție în acest caz era aceea că proiectantul și constructorul cooperau, astfel că prețurile erau cunoscute de constructor după ce se aproba devizul proiectantului în CL. Astfel, proiectantul făcea devizele, iar după ce comunitatea aproba cu ochii închiși, pentru că numai cu ochii închiși s-a votat până acum în CL, proiectantul trimitea costurile unui constructor. Asta reiese și din ceea ce au transmis ieri la ședință și primarul și angajata sa de la achiziții, că toți consilierii locali „trebuie” să aprobe un deviz de care primăria, însăși, nu ar avea habar de ce costurile pe care le conține sunt foarte mari. Iar dacă nu vor, așa cum vom vedea în continuare, vor acționa în consecință.
Digitalizarea primăriei ar fi putut însemna telefoane performante pentru angajații acesteia
Ieri s-a pus în dezbatere, suplimentar pe ordinea de zi, un proiect de digitalizare a Primăriei Stâlpeni, inițiat de primarul Șerbănoiu. Devizul acestuia, conform declarației inspectorului de la Compartimentul Achiziții in primărie Dinu Simina, are pe lângă alte cheltuieli un total de 409.700 lei fără TVA, 487.543 lei cu TVA, sumă destinată achiziției de echipamente, soluții IT și aplicații. Problema ridicată față de acest deviz de consilierul local Enache Florin de la Forța Dreptei, a fost aceea că acest proiect prevede achiziția, spre exemplu, a 28 de laptopuri și 14 calculatoare desktop (unitate și monitor), un total de 42 de echipamente care ar trebui să se distribuie la … 25 de angajați, câți are primăria!
Costurile pentru aceste echipamente erau în deviz cu aproape 100% mai mari decât costul de piață al celor mai performante laptopuri sau desktopuri disponibile în comerț. În plus, primăria a mai beneficiat de achiziția de echipamente performante, unul din proiectele de care îmi amintesc fiind acela coordonat de Ministerul Muncii, prin care au utilat primăria cu laptopuri și o imprimantă multifuncțională. Astfel că achiziția nu se face pe un fond zero al primăriei față de aceste echipamente, ci ar trebui să se facă având la bază un necesar raportat la realitatea din primăria Stâlpeni.
Ce nu spune Dinu Simina în ședință este că încă din septembrie există informări privind pachete de achiziții propuse a fi implementate, cum ar fi laptopuri, dar și telefoane mobile performante. Un info chioșc sau standuri dedicate, de informare. Și este foarte posibil ca de fapt, după ce Consiliul Local ar fi aprobat ieri devizul digitalizării, unele echipamente să fi fost transformate în … telefoane mobile performante pentru angajații primăriei, achiziție permisă prin proiect.
Termene de informare pentru consilierii locali nerespectate
Trebuie adăugat faptul că proiectul de HCL privind digitalizarea s-a introdus în dezbaterea de ieri prin suplimentarea ordinii de zi, documentele fiind primite de consilieri cu doar 24 de ore înaintea ședinței. Ceea ce este contrar dispozițiilor Codului Administrativ, care prevede o perioadă de timp suficientă pentru consilieri pentru a studia documentele care însoțesc proiectele de HCL. Plus un timp pentru comisiile de specialitate, de 3 zile de la convocarea ședinței, pentru avizul de specialitate.
Și pentru că am ajuns la comisii, cea cu nr. 1, pentru agricultură, activități economico-financiare, amenajarea teritoriului, urbanism, comerț, ecologie și lucrări publice, a rămas de zile bune fără președinte, prin demisia lui Mesteacăn Eugen din CL. Deși era pe ordinea de zi a ședinței de ieri, primarul și-a retras proiectul privind acest punct, invocând faptul că PSD nu are încă validat un consilier local, subordonând încă o dată interesele comunității celor politice.
Termenul scurt de transmitere a documentelor ce însoțeau suplimentarea ordinii de zi a fost motivul corect pentru care consilierii PNL și AUR s-au abținut ieri de la vot. Ceea ce a contribuit ca, alături de contestarea devizului și a cofinanțării de 200.000 lei de la bugetul local de consilierul Enache Florin, să ducă la respingerea prin votul din consiliu a proiectului Digitalizării Primăriei. Fapt ce a dus la amenințări, jigniri și vorbe grele între primar și Dinu Simina pe de o parte, și consilierii care s-au abținut ieri la vot, respingând proiectul propus de primar.
Amenințarea consilierilor locali de către angajata primăriei privind respingerea proiectului de digitalizare și cuvinte ca la ușa cortului
Votul a fost unul de … poveste. Primarul cu puținele sale clase a început să numere: „7 pentru, 7 abțineri”. Total 14, după cum spun regulile aritmeticii de nivel preșcolar, ceea ce depășea numărul maxim de consilieri, respectiv 13, minus unul nevalidat încă, 12. A fost corectat imediat, iar atunci când a înțeles că proiectul digitalizării a căzut la vot, o premieră la Stâlpeni, au început amenințările și discuțiile aprinse.
„Hai, domnule, că te cunosc de 20 de ani”, i-a zis primarul consilierului Cuțic, care a explicat din nou de ce nu a votat pentru. „Băi Nicoleta, te rog frumos”, i-a strigat primarul consilierei din partea PSD Machedon, atunci când aceasta a încercat o mediere pentru a se găsi o soluție. „Care instituție, bă, zdreanță”, i-a răspuns apoi primarul consilierului local Cuțic, atunci când acesta a reproșat lipsa de respect a lui Șerbănoiu, respectiv a primăriei, față de Consiliul local. „Consilierii PNL, USR și cu AUR nu vor să implementeze acest proiect” a mai adăugat același primar, uitându-se la cameră, după ce a recunoscut că nu are nicio competență privind digitalizarea. Nu se pricepe, dar… chiar nu știa că la Stâlpeni USR nu are niciun consilier?
Ulterior, deși se trecuse la alt punct de pe ordinea de zi, amenințările și jignirile au continuat. Reproșându-i-se primarului că desconsideră opoziția și încearcă să-și impună propria voință consiliului local, Șerbănoiu a continuat cu jignirile. „Ești o zdreanță, băi prostule!”. „Prost ești dumneata, nu eu. Vorbește frumos că ești primar”, i-a răspuns „politicos” și vizibil exasperat de jigniri, consilierul PNL. Iar subiectul s-a încheiat cu amenințarea făcută de către Dinu Simina că primăria va plăti din banii proprii costul nu foarte „ieftin” după părerea sa, al consultanței pentru proiectul respins, de 90.000 de lei. Și că vina pentru această plată revine în totalitate consilierilor locali care s-au abținut la vot. Oare?
Va trebui să plătească primăria dacă nu s-a aprobat acest proiect?
Nu, deoarece nu îmi fac griji că un eventual proces cu acest proiectant ales de Șerbănoiu nu ar fi câștigat de primărie, mai ales că avem și consilier juridic competent, cât și contract de reprezentare juridică cu un avocat ales tot de primarul Șerbănoiu. Și nu cumva de vină este chiar proiectantul care, așa cum confirma Dinu Simina, a trimis documentele târziu, ceea ce a produs trimiterea de pe o zi pe alta consilierilor a acestor documente spre studiu? Și oare nu acel proiectant este vinovat pentru „umflarea” devizelor, cu mult peste prețurile din piață, așa cum arăta consilierul de la Forța Dreptei, Enache Florin, supradimensionând inclusiv necesarul de echipamente în condițiile în care aparatul primarului numără doar 25 de angajați?
Sau poate plăti primăria, dacă considerentele de culpabilizare a consilierilor care i-au respins proiectul de HCL primează, din motive de luptă politică, ignorând adevărul. Mai ales că rufele din familie se spală azi pe facebook. Iată ce se arată într-o postare a primăriei distribuită pe facebook de Dinu Simina, care indigă acuzator cu degetul, fără să spună cum a arătat situația de ieri din CL: „Acest proiect a fost respins in urma voturilor consilierilor locali din partea partidelor FORTA DREPTEI, PNL și AUR, deși pana la data ședinței, aceștia nu și-au prezentat interesul pentru a cere clarificări.” Serios?
Iar primarul Șerbănoiu, în stilul său caracteristic, agramat și politicianist, completează exact așa: „Cei care erau salvatorii com Stalpeni si care doreau schimbare în bine a comunei nu au votat aseară un proiect de digitalizare în valoare de 40 mild vechi după o munca a personalului din primarie de o luna de zile.Acestia sant actuali membri ai PNL Stalpeni ,veșnicul candidat Cutic ,Dumitra,Nedelcu și Gheorghe Nic și noul consilier de la Forta Dreptei dl Enache care ne spunea ca v a schimba lucrurile în bine la Primăria Stalpeni .Toti au interese decât personale și de grup .Sa va fie rușine ca v ați bătut joc de munca colegilor noștri din primarie .Dragi cetateni va rog sa I sancționați cu votul dvtra duminica pe cei de la PNL care la alegerile prezidențiale de duminica trecuta au avut 110 voturi în comuna și Forta Dreptei care susțin pe Lasconi au avut 40 de voturi Ăștia sant oamenii partidelor care vor binele Romanilor.Va rog ieșiți la vot și votați pentru binele ROMANILOR !”
Bomboana de pe coliva digitalizării și recidivele primarului Șerbănoiu
Deși motivul proiectului privind digitalizarea are la bază accesul la informații de către toți cetățenii și integrarea cu celelalte instituții ale statului, la finalul ședinței, atunci când consilierul local Enache Florin a atras atenția asupra lipsei de transparență a primăriei privind contractele publice încheiate de primărie din bani publici, semn de lipsă de transparență, primarul și consilierul public au dat de înțeles că nici vorbă de transparență. Pe niciunul din site-urile primăriei nu sunt urcate în formă digitală contractele așa cum s-a făcut până în alegeri, când primarul Șerbănoiu a mai pozat cât de cât în administrator modern, deschis comunității.
Răspunsurile nedigitalizate al primarului și al administratorului public Mesteacăn Eugen au fost al invitării studierii acestor contracte … la sediul primăriei. Adică nu online, transparent, accesibil și digitalizat, așa cum se motivau ei „digitalizarea scumpă”, că ar dori să fie transparenți, dar nu au mijloacele necesare acestei transparențe. Atunci cum de au putut până în mai să facă publice contractele, cu mijloacele pe care le au acum la dispoziție? Neputință sau lipsă de voință?
Nu este prima dată când Șerbănoiu se comportă astfel cu cei care îl critică sau nu îi fac mofturile. „Pe mine nu mă interesează Văcaru, și … dracu să-i ia! (…) Eu niciodată n-am zis de Văcaru sau cine în p*** mea e. N-a făcut nimic el” spunea în fața camerelor de vederi acesta, într-o ședință publică așa cum arătam într-un articol din iunie 2021. Iar unii dintre cetățeni i-au reproșat pe facebook primarului Șerbănoiu, jignirile și înjuriile aduse atunci când i-au cerut socoteală pentru acțiunile sale.
Șerbănoiu nu este singurul lider PSD care procedează astfel. Șeful PSD Argeș și președinte al Consiliului Județean Ion Mînzînă a postat un comentariu în care îi jignește pe cei de la PNL, cu apelativul „Je guri”, iar presa obedientă PSD, așa cum se arată în acest articol DeFapt.ro, publica mesaje suburbane de genul „Mâine să nu fi trist, PNL o va suge ca de obicei! Singura diferență este ca acum le vei da o gură de ajutor!”. Un astfel de comportament grobian nu are ce să caute în politica unui stat european, cetățenii și criticii politicului, ori competitorii lor, fiind tratați în mod josnic, comportamnet ce nu are nimic de a face cu discursul politic.
Rușine celor care se comportă astfel! Dacă îi lasă nervii, să plece din funcțiile ocupate! Iar angajaților acestora le reamintesc că sunt în primărie tocmai pentru a munci, fiind plătiți din banii publici, nu să dea vina pe consilierii al căror mandat și ale căror decizii nu sunt imperative. Astfel de comportamente sunt inacceptabile, chiar dacă, așa cum probabil s-a întâmplat ieri, nu mai primesc un telefon nou și performant, cadou de la UE de Crăciun!
Foto: editare imagine Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News