VIDEO Alergiile cronice ale primarului din Stalpeni (III)

Scris de Andrei Vacaru
1,4mii vizualizari

Am intrerupt seria cu alergiile primarului din motive de compasiune pentru problemele personale ale primarului, considerand ca este bine sa nu ii mai pun si eu oglinda in fata si sa-si descopere si alte probleme, peste cele pe care le are deja cu sanatatea. Si, cum am vazut ca s-a insanatosit, injurandu-ne cu gura plina si gesticuland vioi, consider ca a venit timpul sa reiau aceasta serie de analiza, atentie!, nu a persoanei Gabi Serbanoiu, ci a primarului Gabi Serbanoiu, asa cum este el ca persoana investita cu autoritate publica, cu limitarile lui de educatie, de limbaj, de intelegere si de buna sau de rea credinta, asa cum ati citit pana acum in episodul 1 si in episodul 2.

Dar mai intai haideti sa mai auzim inca o data cum ne injura in direct, in sedinta de consiliu local, dl. Gabi Serbanoiu:

„Pe mine nu ma intereseaza Vacaru, si … dracu sa-i ia! si cu astia. Nu ma intereseaza! Eu sunt interesat de colectivul nostru (neinteligibil).

 

Eu niciodata n-am zis de Vacaru sau cine in PLM e. N-a facut nimic el. Domnule, daca erau oamenii, era in comuna Stalpeni si faceau ceva pentru comuna Stalpeni si ajuta si venea in sprijin. Au plecat, nu stiu ce se intampla aicea. Dar ii alimentam noi, domnule.

 

Gogu asta, care toata lumea zice Gogu si sunt mai multi de Gogu. Mai multi Goguti si sunt printre voi. Imi pare rau ca trebuie sa va jignesc, dar eu nu va jignesc.

 

Adica sa vedem… domnu Cutic, dumneata iti convine cand Vacaru asta zice ca de 8 ani nu s-a facut nimic in comuna asta? Ati fost consilier, domnule si avem realizari importante, avem realizari de 400, 500 de miliarde, in mandatul asta, cand dumneata ai fost consilier si cand a fost consilier dl. Dumitru inca pe atata, de 400 de miliarde. Dar oamenii astia ce investitii au facut?”

inregistrare din sedinta Consiliului Local Stalpeni, 07.06.2021

Inregistrarea este virala pe internet si am postat-o si in acest articol pentru ca ea releva, ca o hartie de turnesol, toate alergiile primarului, despre care am discutat pana acum:

  • Alergia la transparenta, pentru ca aceasta inregistrare, facuta de un bodyguard, este inca o incercare de a se auzi si a se vedea prost procesul decizional la Stalpeni, pentru ca lumea sa nu inteleaga ce se discuta, ori sa se sature sa descifreze cuvintele si frazele din calitatea proasta a continutului audio si video;
  • Alergia la adevar, pentru ca noi nu am spus, cel putin eu, ca nu s-a facut nimic in comuna, ci ca s-a facut scump, prost si fara cap. Chiar primarul Gabi Serbanoiu recunoastea, intrebat fiind de gazeta, ca investitia de 3,5 milioane de RON in reabilitarea Caminului Cultural de la Livezeni nu se justifica. Si acesta este doar un exemplu, celelalte putand sa le vedeti singuri la inundatii, drumuri, iluminat stradal, gunoi, parcuri, etc. Dar mai ales, alergia la adevar a devenit alergia la Gogu si la Goguti, dupa cum se exprima primarul;
  • Alergia la critica, pentru ca se vede pe sine ca pe un fantastic si competent primar, crezand ca daca unul din trei locuitori cu drept de vot ai comunei l-au votat, atunci este cel mai bun, iar altul ca el in comuna nu exista. Nu, adevarul este ca este un primar incompetent, de rea credinta si care incearca sa modeleze comuna dupa mintea si priceperea sa, nu tocmai de Liga Campionilor;
  • Alergia la educatie, pentru ca exprimarea sa este, asa cum puteti auzi si citi, agramata, plina de greseli, dar si de ura. Plus interventia sa permanenta peste ce spun ceilalti, intr-un exces de acuze si o diaree verbala care arata putinatatea educatiei dialogului si a respectului fata de interlocutor, fata de cel cu care discuta;
  • Alergia fata de cetatenii care nu locuiesc in comuna, pentru ca primarul Gabi Serbanoiu presupune ca locuitorii din Stalpeni se impart in doua categorii: cei care locuiesc aici si cei care au plecat pentru conditii mai bune sau pentru ca asa i-a dus viata, in alte parti. Dar si cei care au ramas aici, mai nou se impart in „pe mine mai intereseaza doar colectivul de la aceasta masa”, cum pare a spune primarul in inregistrare si restul comunei. Poate si de aceea restul comunei se transforma in Gogu si Goguti si ne transmit noua informatii, poze si filmulete. Iar asta il scoate din minti pe primar pentru ca cei care „habar nu avem” pentru ca nu stam in Stalpeni, scriem articole bazate pe fapte reale, ca si cum am fi acolo.

Alergia la fondurile europene

Izbucnirea primarului Gabi Serbanoiu se termina cu aceasta acuza: „Dar oamenii astia (n.r. eu si cu cei care nu locuim in comuna), ce investitii au facut?” Ca si cum, pe de o parte, ni s-ar fi pus noua bani publici la dispozitie ca sa ii investim in comuna si am plecat cu ei acasa, iar pe de alta parte, pentru a da impresia ca el a facut investitii de 400-500 de miliarde din banii proprii.

Nimic mai fals. Pentru ca nici nu a adus bani de acasa, (de fapt el cara in fiecare an din primarie si duce acasa, un salariu nemeritat de peste 1,44 miliarde lei vechi (sursa aici, pagina 2) si nici nu ne-a intrebat pe noi, ori a consultat cetatenii din comuna, ce investitii sa se faca. Asa s-a ajuns, cum spuneam, ca un camin cultural sa coste enorm si care nici astazi, dupa atatia ani, nu este gata. Poate si pentru ca primarul Gabi Serbanoiu primeste pe toata aceasta perioada, un nemeritat spor de 15% la salariu. Si nu e singurul din primarie.

Dar sa revenim la fondurile europene si la alergia primarului fata de acestea.

O comuna se finanteaza, de regula, din 3 surse:

  • Surse proprii (taxe, impozite, amenzi, inchirieri de active, prestari de servicii, etc) care reprezinta o suma destul de mica si care, daca ar fi singura, nu ar acoperi nici macar salariile din primarie;
  • Subventii de la guvern sau de la CJ care reprezinta bani alocati anual pentru diverse obiective din comuna, pentru educatie, sanatate si functionare. De regula sunt bani politici, un fel de „caciuleala”, de cersit bani pe care primarul trebuie sa o faca la inceput de an pentru a face si el ceva in comuna, pentru ca fondurile proprii sunt insuficiente, iar oamenii nu l-ar mai alege, pentru ca nu face nimic. Banii acestia, asa cum a aratat presa, sunt de regula cheltuiti prost, cu parandaraturi la partid si fara rost. Asa cum vedeti ca arata si investitiile din Stalpeni: scumpe, prost facute si fara cap;
  • Fonduri Europene. Aici sunt foarte multi bani ce pot fi absorbiti prin programele puse la dispozitie de Uniunea Europeana, dar si fonduri de la ambasade, cum este fondul ActiveCitizensFound, alcatuit din sume puse la dispozitie de ambasadele tarilor care nu sunt membre UE, dar care vor sa aiba o legatura stransa cu Uniunea Europeana, precum Islanda, Norvegia sau Luxemburg.

In ordinea marimii lor, daca banii stransi din surse proprii sunt putini, iar banii din subventii sunt ceva mai multi, banii din fondurile europene, raportat la o comuna precum Stalpeni, pot fi de 10-20 de ori mai multi decat intregul buget anual al comunei. Si atunci, la intrebarea care rezulta firesc, aceea ca „daca sunt bani atat de multi, de ce primarul Gabi Serbanoiu nu ii acceseaza, precum alte comune (Ciugud, Prundu, Dudestii Noi, etc)”, dvs ce ati raspunde?

Unii ar spune pentru ca nu vrea. Altii vor spune, probabil, pentru ca PSD are o relatie proasta cu UE, desi le-ar vrea banii, numai ca acestia nu se pot fura. Chiar se vor gasi si dintre cei care vor spune ca primarului Gabi Serbanoiu nu ii pasa, ori ca nu are cu cine sa scrie programe, fiind inconjurat de oameni de slaba calitate.

Insa eu voi spune doar atat: pentru ca are alergie la fonduri europene. Si veti vedea, in ultimul episod, ca mai sunt si altele.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate