Alergiile cronice ale primarului din Stalpeni (II)

Scris de Andrei Vacaru
670 vizualizari

Prima parte o puteti citi aici.

Alergia la plata online.

De fapt este o alergie la tot ce inseamna nou, de la site-ul primariei, la platile online si pana la teama de transmitere a sedintelor de consiliu local si a lucrarilor comisiilor de specialitate. Ceea ce induce incercarea cu orice pret a primarului de a nu schimba nimic, de a mentine comuna, la fel ca pe cei din jur, intr-un timp in care internetul, ori accesibilitatea comunicarii, nu existau. Si cand se intampla asta daca nu pe vremea lui Ceausescu, o epoca de trista amintire dar cu care, din pacate, inca mai rezoneaza o mare parte dintre locuitorii comunei?

Numai ca timpurile se schimba: noile tehnologii fac viata mai usoara, comunicam eficient, inclusiv video, indiferent de unde ne aflam pe glob. Facem plati la distanta, iar plata utilitatilor, a taxelor si a impozitelor se face astazi de la un computer legat la internet.

Tot ce tine de administratia locala poate fi schimbat: mergi la piata – poti plati intrarea cu cardul -, factura la utilitati – la fel, poate fi primita pe email si platita de acasa, prin internet banking -, iar taxele si impozitele – chiar daca primaria a ales si varianta de a afisa conturile si a plati online in acestea, tot trebuie sa mergi la primarie sa vezi cat sunt obligatiile de plata. Moment in care ai putea sa si platesti, insa nu stiu daca si cu cardul. Doar cash.

De fapt asta este si ce vrea primarul: cash, fara conturi ce pot fi verificate de ANAF sau de altcineva, fara sa se poata verifica in orice moment cat s-a incasat si de la cine. De ce?

Alergia la educatie

Educatia nu este punctul forte al domnului primar. Posibil sa nu fi avut toate conditiile ca sa poata performa prin educatie, deci sa nu fie vina sa. Insa educatia este cea care determina puterea de intelegere a realitatii ce ne inconjoara, ne poate ajuta sa gasim solutii la acestea si ne ajuta sa comunicam mai usor cu cei din jur.

In mandatul fostei doamne directoare a liceului din localitate, domnul primar a avut o problema cu aceasta pe motiv de, sa folosim termenul folosit chiar de el, „comunicare deficitara”. Ce inseamna acest motiv pentru care un primar refuza sa ajute educatia locala nu avem de unde sti. Insa spuneam mai sus ca doar educatia ne ajuta sa comunicam corect si eficient cu cei din jur. Si nu stim, astfel, daca problema de comunicare era a doamnei fosta director, ori a primarului Serbanoiu. Cert este ca acum directorul liceului s-a schimbat, iar „comunicarea deficitara” a ajuns la mare pret, fiind motiv de demitere la rubrica diverse a coordonatorului unei scoli din subordine. Ca sa vezi!

Dar sa revenim la educatie. Cate biblioteci are comuna? Sau mai bine spus, cate noi biblioteci a infiintat in comuna domnul primar din 2015 de cand e la putere? Ca de distrus, am inteles ca la Clubul Forestierul, unde era una, club pe care l-a cumparat familia dumnealui, nu mai exista fosta biblioteca.

Sau accesul tuturor copiilor la educatie. Este ea o realitate, atata timp cat se dorea mutarea gradinitei si clasei pregatitoare de la Livezeni la cativa kilometrii mai departe? Si nu in ultimul rand, infrastructura din scoli si cat de frumoase si atractive sunt acestea, astfel incat copiii sa vina cu drag la scoala? Nimic?

Cineva a propus ca 10% din bugetul comunei sa mearga catre educatie. Stiti cine nu va accepta niciodata asa ceva? Ati ghicit. Cineva alergic la educatie.

Alergia fata de cetatenii care nu locuiesc in comuna

Acum cateva zile a fost Ziua internationala a romilor. O doamna din Stalpeni, dar care acum traieste in Spania, a postat pe grupul de facebook „Stalpeni, comuna noastra!” o urare de la multi ani!  tuturor cetatenilor din Stalpeni care sunt etnici romi. Printre care si primarului, evident. Un gest frumos si de apreciat, deoarece orice forma de discriminare trebuie exclusa din viata unei comunitati. Inclusiv discriminarea de a imparti cetatenii comunei Stalpeni in cei care locuiesc aici si cei care acum locuiesc in alta tara sau alta localitate.

Si cum vine asta, sa nu doresti sa fii discriminat, dar sa ii discriminezi pe ceilalti?

In alta ordine de idei, cei ce au ales sa locuiasca acum in Spania, ori Germania, sunt persoane care vad ce inseamna normalitatea administrativa a unei localitati europene, de secol XX. Iar cine vede ce se intampla acolo si compara cu ce e la Stalpeni, va spune ca este diferenta de la cer la pamant.

Si, probabil, de aici vine aceasta alergie a primarului: pentru ca, cu cat vad mai mult ca ce se intampla in comuna este anormalitate, nu normalitate, zilele primarului in fruntea administratiei locale vor fi tot mai putine. Pe cand, daca doar cei ce traiesc in anormalitatea perceputa ca fiind normalitate vor decide cine sa-i conduca, zilele acestuia de primar vor fi tot mai multe.

Iar anormalitatea va domni si mai mult in aceasta comuna a primarului cu multe alergii.

Foto: facebook/ Gabi Serbanoiu


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Gazeta de Stalpeni și pe Google News


Alte recomandari

Scrie un comentariu

* Prin trimiterea comentariilor esti de acord cu politica de confidentialitate privind prelucrarea datelor personale.

Site-ul utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta dumneavoastra pe site. Am actualizat politicile pentru a integra in acestea modificarile specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Te rog sa citesti modul in care prelucram online datele cu caracter personal. Prin continuarea navigarii pe site confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele tale pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document. Accept Citeste Politica de confidentialitate